Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Жертви прогресу
29 грудня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

З розвитком нових технологій управління рахунками навіть пропажа мобільного телефону може призвести до втрати грошей з картки.

За останні три роки обсяг банківських операцій, проведених через інтернет, в Україні збільшився в п'ять разів. Не відстають і кіберзлодії, яких насамперед цікавлять гроші компаній. "Тільки минулого року було зафіксовано близько 280 випадків злому банківських систем, в результаті чого з рахунків українських підприємств було викрадено 87 млн грн", - говорить Олексій Волчков, заступник голови правління ПУМБ. Для мінімізації ризиків рекомендується дотримуватися основних правил безпеки.

Підприємцям не завадить подбати і про безпеку особистих коштів. Будь-який держатель картки повинен знати, що для розкрадання з неї грошей зловмиснику не обов'язково знати PIN-код або навіть тримати "пластик" у руках. Щоб отримати доступ до грошей, достатньо сфотографувати карту з двох сторін. Це дозволить отримати доступ відразу до трьох важливих реквізитів: до 16-значного номера картки, дати закінчення її дії (розташовуються на лицьовій стороні) і тризначного CW2-або CVC-коду, нанесеного на зворотному боці пластика. Отриманої інформації достатньо не тільки для розрахунків такою картою в інтернеті, але і для переказу коштів з неї на будь-яку іншу банківську карту. "Засвітитися", або, як кажуть банкіри, "бути скомпрометованою", карта може, наприклад, в ресторані, коли передається офіціантові для проведення платежу.

Причиною крадіжки грошей з карткових рахунків може виявитися і втрата мобільного

телефону, на який "зав'язані" платіжні карти. Справа в тому, що деякі банки пропонують можливість здійснення операцій з рахунком прямо з "мобільника" - через sms. Наприклад, такою операцією може бути поповнення номера мобільного телефону коштами з банківської картки. Ця операція, як правило, стає регулярною, тому, щоб кожен раз не набирати відповідне sms, зручно зберегти її в шаблонах. Якщо такий телефонний апарат потрапить до рук зловмисників, вони зможуть спокійно переводити кошти "куди треба", навіть не тримаючи картку в руках.

Банкіри виділяють новий вид шахрайства під назвою "соціальна інженерія". Приклад - збір коштів за допомогою карт на лікування або допомога бійцям, які беруть участь в антитерористичній операції. Природно, що в такому випадку номер карти, ім'я та мобільний телефон одержувача стають надбанням громадськості. Паралельно такий клієнт перетворюється на привабливу мішень для зловмисників. Далі розігрується наступний сценарій: зловмисник дзвонить під виглядом чергового "мецената" і каже, що відправив гроші, але для їх зарахування одержувачу необхідно ввести в банкоматі названий йому номер, який повинен розблокувати кошти для зарахування на картку одержувача. Сліпе слідування такій інструкції призводить до того, що замість отримання грошей жертва шахрайства власноруч відправляє переказ зловмисникам. Щоб уникнути подібних конфузів не завадить слідувати простим рекомендаціям.

Джерело: Бизнес

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок