Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Позичальники великих розмірів
24 липня 2012
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Великий бізнес приваблює в українських банках фінансування переважно для поповнення оборотних коштів. Зараз такі позики в гривні коштують 17-24% річних. Інвестиційні позики у вітчизняних кредитних установ в середньому на 5 процентних пунктів дорожче, ніж у міжнародних фінансових структур та іноземних банків, тому вітчизняні холдинги переважно залучають ресурси на закордонних фінансових ринках.

Національний банк констатує зростання обсягів виданих юридичним особам кредитів: якщо на початок січня портфель складав 580,9 млрд грн, то на початок червня — 588,5 млн. грн. Приріст став можливим завдяки фінансуванню банками великих підприємств і компаній — постійних і перевірених клієнтів з позитивною кредитною історією та гарними заставами. Втім, навіть великі компанії, які стабільно розвиваються, залучають в основному короткострокове фінансування для поповнення обігових коштів. Інвестиційні позики в Україні дорогі, тому за ними компанії вирушають до міжнародних фінансових структур та іноземним банкам.

Хоча, за даними Національного банку, загальна динаміка обсягів кредитних портфелів з початку року позитивна, на ринку явно недостатньо банків, що активно кредитують. У числі причин як брак ресурсів, особливо довгострокових, так й їх дорожнеча. Високі ставки на міжбанку не сприяють розвитку кредитування: у червні 2011 року середньозважена процентна ставка перебувала в межах 2,6-7,7% річних в гривні, в червні 2012 року ставка досягла 23% (21,9% за операціями овернайт). Залучені у населення ресурси також коштують недешево — 12-17% річних у гривні і 4,5-7% в доларах США за вкладами на 6 місяців.

Найдорожчі кредити банки пропонують для поповнення оборотних коштів на строк до 12 місяців - такі позики великі компанії можуть залучити за ставкою 16-24% річних у гривні, доларові - 12-15% річних.

Приймаючи рішення про видачу позик, кредитні установи пред'являють ряд вимог до компанії-позичальника: насамперед це прибутковість і кредитоспроможність, підтверджена окупність кредитованого проекту, наявність ліквідного забезпечення. Чимале значення має прозорість, структурованість бізнесу, а також фактор комплексного обслуговування компанії в конкретному банку. Крім того, клієнт повинен внести перший внесок (25-40% від суми позики).

Проте яким би великим не було підприємство, при ухваленні рішення про видачу кредиту аналізується стан галузі, в якій компанія працює, а також потенційні ризики конкретного сектора економіки, пов'язані з можливим зниженням прибутку, а значить, й кредитоспроможності клієнта. "Ми враховуємо розвиток індустрії, в якій працює клієнт, його фінансовий стан, проводимо стрес-тестування на чутливість клієнта до різного роду ризиків, включаючи валютний, а також беремо до уваги кредитну історію. Якщо результат аналізу показує, що клієнт в змозі погашати як основне тіло кредиту, так і відсотки, ми з задоволенням кредитуємо дане підприємство", — говорить заступник голови правління з корпоративного бізнесу ПУМБ Олексій Волчков.

Серед найбільш бажаних для банків клієнтів — аграрії, енергетики, державні корпорації, виробничі холдинги і промислові групи, які працюють в хімічній, металургійній, переробній галузях та у сфері торгівлі. За даними Нацбанку, на кінець травня частка кредитів, виданих бізнесу в доларах США і євро, досягла 35% від загального обсягу. Це означає, що серед пріоритетних позичальників багато експортерів.

Повний текст статті читайте у додатку «BusinessGuide» газети «КоммерсантЪ Украина» № 111 від 17.07.12.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок