Mobile app
go go
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Позичальники великих розмірів
24 July 2012
Отримати на e-mail {title} - FUIB

Великий бізнес приваблює в українських банках фінансування переважно для поповнення оборотних коштів. Зараз такі позики в гривні коштують 17-24% річних. Інвестиційні позики у вітчизняних кредитних установ в середньому на 5 процентних пунктів дорожче, ніж у міжнародних фінансових структур та іноземних банків, тому вітчизняні холдинги переважно залучають ресурси на закордонних фінансових ринках.

Національний банк констатує зростання обсягів виданих юридичним особам кредитів: якщо на початок січня портфель складав 580,9 млрд грн, то на початок червня — 588,5 млн. грн. Приріст став можливим завдяки фінансуванню банками великих підприємств і компаній — постійних і перевірених клієнтів з позитивною кредитною історією та гарними заставами. Втім, навіть великі компанії, які стабільно розвиваються, залучають в основному короткострокове фінансування для поповнення обігових коштів. Інвестиційні позики в Україні дорогі, тому за ними компанії вирушають до міжнародних фінансових структур та іноземним банкам.

Хоча, за даними Національного банку, загальна динаміка обсягів кредитних портфелів з початку року позитивна, на ринку явно недостатньо банків, що активно кредитують. У числі причин як брак ресурсів, особливо довгострокових, так й їх дорожнеча. Високі ставки на міжбанку не сприяють розвитку кредитування: у червні 2011 року середньозважена процентна ставка перебувала в межах 2,6-7,7% річних в гривні, в червні 2012 року ставка досягла 23% (21,9% за операціями овернайт). Залучені у населення ресурси також коштують недешево — 12-17% річних у гривні і 4,5-7% в доларах США за вкладами на 6 місяців.

Найдорожчі кредити банки пропонують для поповнення оборотних коштів на строк до 12 місяців - такі позики великі компанії можуть залучити за ставкою 16-24% річних у гривні, доларові - 12-15% річних.

Приймаючи рішення про видачу позик, кредитні установи пред'являють ряд вимог до компанії-позичальника: насамперед це прибутковість і кредитоспроможність, підтверджена окупність кредитованого проекту, наявність ліквідного забезпечення. Чимале значення має прозорість, структурованість бізнесу, а також фактор комплексного обслуговування компанії в конкретному банку. Крім того, клієнт повинен внести перший внесок (25-40% від суми позики).

Проте яким би великим не було підприємство, при ухваленні рішення про видачу кредиту аналізується стан галузі, в якій компанія працює, а також потенційні ризики конкретного сектора економіки, пов'язані з можливим зниженням прибутку, а значить, й кредитоспроможності клієнта. "Ми враховуємо розвиток індустрії, в якій працює клієнт, його фінансовий стан, проводимо стрес-тестування на чутливість клієнта до різного роду ризиків, включаючи валютний, а також беремо до уваги кредитну історію. Якщо результат аналізу показує, що клієнт в змозі погашати як основне тіло кредиту, так і відсотки, ми з задоволенням кредитуємо дане підприємство", — говорить заступник голови правління з корпоративного бізнесу ПУМБ Олексій Волчков.

Серед найбільш бажаних для банків клієнтів — аграрії, енергетики, державні корпорації, виробничі холдинги і промислові групи, які працюють в хімічній, металургійній, переробній галузях та у сфері торгівлі. За даними Нацбанку, на кінець травня частка кредитів, виданих бізнесу в доларах США і євро, досягла 35% від загального обсягу. Це означає, що серед пріоритетних позичальників багато експортерів.

Повний текст статті читайте у додатку «BusinessGuide» газети «КоммерсантЪ Украина» № 111 від 17.07.12.

News

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback