Мобільний додаток
перейти перейти
Новини

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Літо - сезон подорожей, шопінгу та ремонту
25 липня 2012
Отримати на e-mail {title} - банк ПУМБ

ПУМБ публікує результати аналізу безготівкових платежів 1,4 млн. активних карт, що обслуговуються Процесинговим центром Банку за період червень-серпень 2011 р.

За перші 8 місяців цього року обсяг операцій з використанням платіжних карт, емітованих ПУМБ і 33 банками партнерами, які обслуговуються в Процесинговому центрі ПУМБ[1], виріс на 41%, а кількість операцій збільшилася на 27% порівняно з аналогічним періодом 2010 року. При цьому на 34% збільшився обсяг транзакцій за кордоном, що свідчить про те, що платіжні картки стають все більш звичним засобом платежу для наших співвітчизників.

«Частка безготівкових платежів у загальному обсязі операцій з платіжними картками все ще невелика - всього 5% [2], проте влітку кількість транзакцій зросла приблизно на 10%, чому значно посприяв відпускний період - коментує Дмитро Крепак, Заступник Голови Правління з роздрібного бізнесу ПУМБ. - Такий показник безготівкових платежів характерний для країн, що розвиваються. Однак тренд зростання безготівкових розрахунків вже сформувався, і ми маємо підстави розраховувати на істотне збільшення їх частки в 2012 році».

Структура безготівкових платежів добре відображає стиль життя українців. Так, у літні місяці наші співвітчизники більше подорожували: ми бачимо зрослі обсяги покупок дорожніх чеків (travel cheques), авіаквитків, ЖД квитків, а також платежів за послуги туристичних агентств, автопрокату і готелів. У літній період кількість розрахунків платіжними картами в кафе і ресторанах знизилося приблизно на третину, при цьому на 9% зросла сума одного чека.

Ми також побачили скачок на 130% розрахунків платіжними картами за залізничні квитки, що ми пов'язуємо з розвитком системи он-лайн замовлення залізничних квитків і тенденцією економії на перельотах і зарубіжному туризмі.

Незважаючи на поширену думку, що влітку українці менше хворіють, кількість платежів картами в аптеках не зменшилася, а навпаки зросла на 5%. При цьому обсяг платежів зріс лише на 1%, що дозволяє припустити, що купували в основному прості лікарські препарати. Обсяги безготівкових платежів за медичні послуги в літній період збільшилися на 30% (в порівнянні з весняним періодом).

Після сплеску навесні, літо стало низьким сезоном для індустрії краси: ми спостерігаємо зниження попиту на косметичні товари та послуги салонів краси.

Близько третини безготівкових операцій здійснюється в продуктових супермаркетах і магазинах. У літні місяці збільшується кількість покупок одягу і взуття в порівнянні з весною, в той час як середній чек зменшується. Це можна пояснити тим, що наші співвітчизники активно користуються сезонними знижками і мають більше часу на шопінг. Безготівкова оплата телекомунікаційних послуг набуває все більшої популярності, причому, навіть виїжджаючи за кордон, українці не зраджують своїм звичкам і оплачують ці послуги карткою. Літній період також традиційно використовується нашими співвітчизниками для ремонту і будівельних робіт, а також оновлення побутової техніки.

Виїжджаючи за кордон, понад 70% українців вважають за краще розраховуватися платіжною карткою. Влітку картами переважно розраховуються за авіаквитки, готельні послуги, послуги оренди транспорту (катери, яхти). За кордоном українці активно користуються послугами автопрокату, про що свідчать зростання в рази обсягів оплати цих послуг і палива в літній період.

Слід зауважити, що на кожен куплений квиток у нашій базі припадає одна покупка в магазинах duty free, причому в літні місяці сума одного чека в кілька разів більше, ніж навесні.

У літні місяці ми також спостерігаємо зростання в 1,5 рази платежів за навчання за кордоном у зв'язку з початком нового навчального року.

[1] - 18 вересня 2006 ПАТ «Перший Український Міжнародний Банк» (ПУМБ) і його банки-партнери вивели на ринок спільний бренд «Радіус». На 1 квітня 2011 р. Всеукраїнська об'єднана мережа «Радіус» об'єднує 33 банки-партнера і 2463 банкомату по всій території Україні, які обслуговуються Процесинговим центром ПУМБ. Статистика представлена ​​в даній аналітичній записці складена на підставі даних по операціях 1,44 млн. активних карт МПС Visa International та MasterCard Worldwide, що обслуговуються Процесинговим центром ПУМБ.

[2] - Частка безготівкових платежів у загальному обсязі операцій з платіжними картами в межах і за межами території України.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - банк ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок