Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Чому сьогодні банк повинен бути IT-компанією?
30 липня 2018
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Сучасний світ можна порівняти зі швидкісним болідом – з кожною хвилиною він все швидше мчить вперед, стаючи дедалі більш динамічним та технологічним. Сьогодні здатність адаптуватися до цих змін – основна запорука, навіть не успіху, а просто виживання для будь-якої системи – незалежно від того, чи це держава, суспільство, чи бізнес. Основою всіх цих трансформацій є технології та інновації.

Розвивати ІТ-м'яз ПУМБ почав давно, хоча на початку це був процес несвідомий і фрагментарний. З 2014 року ми почали перебудовувати всі банківські процеси, одночасно нарощуючи темпи. За останні чотири роки ми реалізували декілька складних технологічних проектів. Перш за все, це об'єднання за максимально короткий термін двох банків – ПУМБ і Ренесанс Кредит, з подальшою зміною бізнес-моделі. Цей проект ми почали в розпал кризи, вирішивши не перечікувати «смутні» часи, а використати період зниження бізнес-активності для реалізації проекту, який вимагав складних технологічних і управлінських рішень. Другим архіскладним проектом, якому досі немає аналогів в Україні, стало перевезення в рекордно короткі терміни дата-центру з Донецька до Києва під час початку військових дій на сході країни. Під час цієї «операції» ми не припинили обслуговувати транзакції ні на один день, зупинившись лише на 45 хвилин в ніч із п'ятниці на суботу.

Іншими словами, в процес цифрової трансформації банк входив поступово, багато в чому під тиском зовнішніх обставин. За своєю природою банк – це класична консервативна організація зі складною ієрархією та зарегульованими процесами.  Сама ідея гнучкості – серйозний виклик нашій бізнес-ідентичності. Проте півтора роки тому ми по-новому переосмислили наш досвід останніх років і усвідомлено прийняли рішення будувати «цифровий» банк. У 2016 році ПУМБ почав активну трансформацію ІТ-архітектури, а також запустив ряд digital-проектів, метою яких було підвищення якості сервісу. Серед них банківський онлайн-сервіс у Viber, цифровий банкінг для підприємців, чат-бот, система безконтактних платежів Google pay і т.д. Крім цього ми почали трансформацію великих інфраструктурних напрямків – серверних систем, платформ віртуалізації інфраструктури та систем зберігання та обробки даних.

Всі ці зміни також суттєво зачепили питання корпоративної культури. Ми зрозуміли, що цифрова трансформація – це не лише про програмний продукт. Це питання глобальної перебудови процесів і взаємовідносин всередині компанії. Ми почали створювати мульти-функціональні продуктові команди, що складаються з ІТ-фахівців, маркетологів, продуктологів. Щоб ефективно керувати такими командами ми почали застосовувати методологію Agile, яка початково була практикою ІТ-компаній і передбачає гнучкий підхід і здатність максимально швидко трансформувати процеси та команди. Вважаю, що це є основною запорукою успіху в новому світі, що швидко змінюється, з низьким горизонтом планування. Поки що ми ще не можемо назвати себе на 100% цифровою компанією. Ми станемо нею, коли digital стане новою обов'язковою грамотністю для всіх наших співробітників. Коли всі ми, а не лише ІТ-фахівці, освоїмо технологічний понятійний апарат хоча би на базовому рівні та почнемо мислити цими категоріями. Ми вже значно просунулися на цьому шляху та не збираємось зупинятись.

Джерело: https://investgazeta.ua

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок