Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Інтернет-шопінг. Правила безпечних покупок
19 червня 2015
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Вік цифрових технологій подарував людству масу корисних технологій і сервісів, які вже встигли стати незамінними: 3D принтери, телевізори і кінотеатри, цифрове телебачення, банкінг, Інтернет, стільниковий зв'язок, розумний будинок і покупки онлайн. Все це дуже економить час, сили і гроші. Не виходячи з дому, можна оформити кредит, здійснити комунальні платежі, поповнити рахунок мобільного телефону і купити вподобані речі. Світова мережа буквально кишить пропозиціями і практично у кожного продавця є інтернет-магазин, по якому можна пройтися, сидячи за своїм комп'ютером, або навіть лежачи з планшетом або смартфоном в руках. Але торгівля через Інтернет так само зручна і для кіберзлочинців. Коли ви готові купити, вони готові вкрасти. Однак, ризик стати жертвою злодюжок або обманутих очікувань можна значно знизити, дотримуючись простих правил.

1. Робіть покупки на великих і перевірених сайтах. Пошукові системи вам на допомогу, вони видадуть сотні посилань на відгуки та форуми.

2. Якщо збираєтеся купити щось на маловідомому сайті - переконайтеся, що веб-адреса в рядку починається з «https». Пошукайте відгуки колишніх покупців, якщо є можливість вибрати оплату при отриманні товару - вибирайте.

3. Переконайтеся в безпеці сторінки електронного оформлення замовлення. У цьому випадку ваші платіжні дані будуть вводитися із застосуванням шифрування SSL, тобто номер вашої картки буде відображатися символами.

4. Остерігайтеся невідомих сайтів. Сьогодні створити інтернет-магазин може навіть школяр і навіть без задньої думки. Але чи достатньо у нього відповідальності і засобів, щоб забезпечити його безпеку і безпеку покупців? Не варто вводити дані своєї картки на таких сайтах.

5. Вибираючи інтернет-магазин, зверніть увагу на наявність реальної адреси, назви бренду, наявність інформації про юридичну особу-засновника, реєстраційного номера, сертифіката, гарантії на товар і можливості повернення.

6. Зберігайте дані про замовлення в email- підтвердженнях, робіть скріншоти сторінок замовлення.

7. Не поспішайте купувати там, де обіцяють дуже великі знижки - замість товару можна отримати крах ілюзій і гіркоту розчарування. Краще віддавати перевагу перевіреним торговим точкам з хорошими відгуками.

8. Якщо ви збираєтеся що-небудь купувати на відомому сайті, але у незнайомого продавця, насамперед перевірте його репутацію. Як правило, відгуки та оцінки розташовані прямо біля імені. Якщо їх немає, краще не ризикувати.

9. Своєчасно оновлюйте своє антивірусне ПЗ. Якщо ваш комп'ютер заражений клавіатурним шпигуном, ця програма може і буде записувати кожне натискання клавіші і передавати своїм авторам-зловмисникам. Серед цієї інформації можуть виявитися і дані ваших кредитних карт, паролі акаунтів і інша дуже особиста інформація.

Експертна думка

Олександр Третяк, начальник відділу протидії кібер-загрозам ПУМБ

Враховуючи, що інтернет-шопінг стає все більш популярним, у онлайн-покупців збільшуються ризики стати жертвами інтернет-шахраїв, які в першу чергу полюють за персональними даними банківських карт. Щоб цього уникнути, сьогодні всі банки пропонують своїм клієнтам можливість заблокувати проведення операцій в інтернеті. Таким чином, ніхто не зможе здійснити оплату карткою, навіть якщо буде володіти вашими даними.

Якщо ви не проводите оплати в інтернеті, краще відразу заблокувати таку можливість. Це можна зробити, зателефонувавши до центру обслуговування, або самостійно через сервіс самообслуговування. Якщо ви іноді робите покупки в інтернеті, цю опцію можна активувати разово, зателефонувавши до центру обслуговування або через інтернет-банкінг, а після проведення оплати знову заблокувати. Якщо ж ви активний онлайн-покупець, можна встановити ліміти на операції. Це знизить ризики крадіжки коштів з картки до дозволеної суми.

До речі, для активних інтернет-шопоголіків, хорошим і безпечним рішенням може стати окрема картка для оплати в інтернеті з лімітом на операції. Це дозволить не «світити» в мережі основну картку, і відповідно її даними не зможуть заволодіти зловмисники. Важливо пам'ятати, що гроші знімаються з рахунку, а ліміти встановлюються на окремі картки. Тому з одного і того ж рахунку з використанням основної картки можна провести операції без обмежень, а з використанням додаткової - згідно з встановленими лімітами.

Джерело: В Місті

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок