Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Якою буде реальна картина кредитування бізнесу та фізичних осіб в кінці 2014 – на початку 2015 року?
29 грудня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

На кредитуванні яких позичальників в найближчі місяці сконцентруються банки: корпоративних клієнтів чи фізичних осіб? Як ситуація з видачею позик виглядає сьогодні? Яким чином може проходити розвиток кредитування? Розпитував експертів Prostobiz.ua

Олексій Волчков, заступник голови правління ПУМБ

Є декілька чинників, які визначають ситуацію на ринку кредитування.

По-перше - це наявність ресурсів банків для кредитування. З початку цього року спостерігається значний відтік коштів з депозитів, як юридичних, так і фізичних осіб, який був частково перекритий рефінансуванням НБУ. З початку року Нацбанком було «влито» у фінансову системи України близько 152 млрд грн. Як показала тенденція останніх місяців, рефінансування НБУ на даний момент - чи не єдине джерело поповнення ресурсів для кредитування банків.

Звідси висновок - кредитування можливе в гривні і лише на короткий термін (до 3 місяців), оскільки всі пасиви, включаючи рефінансування НБУ, не перевищують термін 3 місяці. Однак для повноцінного функціонування економіки - підприємствам необхідно фінансування на термін від одного року і більше, що практично неможливо реалізувати при існуючій терміновості залучених ресурсів.

Якщо говорити про бізнеси, яким потрібні кредити терміном до 3-х місяців, то мова йде в першу чергу про організації (оптова та роздрібна торгівля), що торгують товарами швидкого обороту - це продукти харчування, товари народного споживання, фармацевтична продукція і паливо.

Ще одним рішенням, яке дозволяє хоча б частково нівелювати недостачу середньо- і довгострокових ресурсів - є безгрошові інструменти (гарантії, векселі, акредитиви), які дозволяють компаніям отримати торговий кредит.

Другим визначальним фактором є високий рівень ризиків. У зв'язку з істотним уповільненням зростання економіки і девальвацією гривні, доходів, що заробляють більшість компаній, перестало вистачати на виплату не тільки основного боргу, а й відсотків. Така ж тенденція спостерігається і з фізичними особами. Тому, навіть при наявності грошових коштів у банків, не так просто знайти платоспроможного позичальника.

Третім фактором, що впливає на кредитування є вартість ресурсів. Дефіцит пасивів призвів до їх істотного подорожчання, що в свою чергу змусило банки (як українські, так і іноземні) підняти ціни на кредити.

Така вартість практично зробила непідйомним для компаній інвестиційне кредитування, а для фізичних осіб - іпотеку і кредити для авто. Саме тому, говорячи про фізосіб, розвивається тільки короткострокове споживче кредитування, хоча темпи його зростання значно скоротилися. Для юридичних осіб таке кредитування можуть дозволити собі тільки компанії з дуже низьким кредитним навантаженням. Що теж звужує коло потенційних позичальників.

Якщо говорити про майбутнє, то, безумовно, фінансовий сектор очікує, що ресурси стануть довшими за рахунок повернення вкладів фізичних осіб та можливого збільшення терміну рефінансування НБУ як мінімум на рік. У такому випадку найбільш перспективними з точки зору розвитку галузями можуть стати сільське господарство, інші експортно-орієнтовані галузі, а також виробництво товарів з української сировини, які можуть скласти конкуренцію імпорту.

Однак, щоб це стало реальністю, повинні активізуватися хоча б кілька джерел пасивів (фізособи, юрособи, банки, НБУ і міжнародні фінансові структури). На даний момент з усіх джерел працює тільки НБУ. При стабілізації макроекономічної ситуації в країні має відбутися перелом у настроях людей, які традиційно є основним джерелом грошового ресурсу. За населенням підтягнуться юридичні особи, а потім загальне підвищення рейтингу країни приведе до нас іноземні фінансові установи, які зможуть надати довгострокові (3-7 років) ресурси, так необхідні для технічного переозброєння підприємств та розвитку інфраструктури країни.

Джерело: Prostobiz.ua

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок