Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Банківська система чекає заборони на дострокове розірвання депозитів – експерти
29 грудня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Аркадій Шидер, заступник керівника департаменту кредитування і депозитів роздрібного бізнесу ПУМБ:

На сьогодні ринок депозитів фізосіб навряд чи готовий до введення мораторію на дострокове зняття вкладів, оскільки дана дія може вплинути на рівень довіри клієнтів до банківської системи.

Незважаючи на те, що мораторій на дострокове розірвання дозволяє банкам більш якісно прогнозувати позицію ліквідності і відповідно нею керувати, сьогодні в банках, які демонструють стійкість і стабільну роботу, дострокові зняття не чинять істотного впливу на показники депозитного портфеля. Це пов'язано з тим, що дані показники стабілізувалися у вересні-жовтні 2014, і сьогодні в нашому банку дані цифри не перевищують стандартні показники 2013 року.

Набагато більшим чином на показники банків сьогодні впливають обсяги нових грошей, які клієнти приносять в банк, а також рівень перерозміщення вкладів.

Резюмуючи все вищесказане, можна відзначити, що ми не спостерігаємо великих обсягів дострокових розірвань, які суттєво впливають на показники нашого портфеля. Також важливо розуміти, що існує відкладений попит на зняття готівки в іноземній валюті в частині обмежень НБУ на зняття коштів (екв. 15 000 грн. в день).

За умови продовження даних обмежень, мораторій на дострокове зняття не є критично необхідним заходом, а навпаки може знизити довіру клієнтів.

Що стосується успішного досвіду введення мораторію у 2008 році, то все залежить від своєчасності дій. Ситуація 2014 року суттєво відрізняється від ситуації 2008-го року. Ті дії, які були здійснені НБУ з адміністрування ринку депозитів і рахунків фізосіб, є достатніми на сьогодні.

В цілому, якщо впроваджувати мораторій на дострокове розірвання депозитів, то необхідно це робити шляхом системної зміни культури інвестування коштів:

· Якщо клієнт вибирає строковий депозит і максимальну прибутковість, то він знає, що гроші зможе забрати тільки після закінчення терміну;

· Якщо він хоче мати можливість терміново і гнучко керувати грошима, то вибирає депозит на вимогу з більш низькою прибутковістю.

Джерело: Prostobank.ua
Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок