Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Борговий вал
06 листопада 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Військові дії на сході країни змусили багато підприємств призупинити або повністю припинити роботу. Зниження їх виручки призводить до неможливості обслуговувати кредити, взяті в українських банках. Якщо ситуація буде погіршуватися, то частина ризиків повинна бути перекладена на державу, вважають кредитори.

Східні активи

Через бойові дії в зоні АТО зупинилася діяльність практично всього бізнесу в регіоні. Обстріли, перебої в постачанні електроенергії, газу та сировини, зокрема через руйнування залізничного полотна, приводили до зупинки роботи підприємств коксохімічної, хімічної, вугільної, металургійної та машинобудівної промисловості Донбасу. Серед непрацюючих підприємств називалися Алчевський меткомбінат, Єнакіївський метзавод, Єнакіївський коксохімпром, Харцизький трубний завод, Авдіївський коксохімічний завод, концерн «Стірол».

Їх зупинка призвела до скорочення виручки і, як наслідок, до неможливості своєчасно і в повному обсязі обслуговувати залучені кредити. За даними Нацбанку на 1 серпня, загальний кредитний портфель підприємств у Донецькій області становив 59,9 млрд грн, а в Луганській - 9,14 млрд грн.

Деякі банки поки не проводять активних дій для полегшення життя своїх боржників, так як вони ще справляються з навантаженням.

Воєнні пільги

Однак багато інших установ вже зіткнулися з тим, що клієнти не в змозі платити за боргами. Щоб не збільшувати навантаження на позичальників і не погіршувати їхню платоспроможність, банкіри пропонують їм пільговий період. «У липні підприємства ще працювали, але в серпні багато почали зупиняти свою діяльність. Ми готувалися до такої ситуації і розуміємо, що це проблеми не з платоспроможністю клієнта, а з його операційною діяльністю, - каже голова правління ПУМБ Сергій Черненко. – Майже всім нашим позичальникам ми надали кредитні канікули на три місяці. Деяким ми дозволили не платити суму кредиту, деяким - відсотки, деяким частково знизили ставку».

Окремі позичальники в змозі погашати борги повністю, оскільки мають бізнес і в інших регіонах. Як правило, переговори з кожним з них ведуться індивідуально.

Розрахунок на державу

Якщо після закінчення пільгового періоду ситуація в регіоні не покращиться, буде потрібна реакція НБУ. «Нацбанк дозволив не враховувати резерви, сформовані під проблеми в цих областях, при розрахунку нормативів. Але якщо ситуація буде погіршуватися, то це питання потрібно буде вирішувати на державному рівні», - упевнений Сергій Черненко.

Повну версію статті читайте на сайті видання Finmaidan.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок