Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Курсу гривні пообіцяли ріст
03 жовтня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Для девальвації гривні немає фундаментальних підстав, вважають експерти. На їх думку, національна валюта має потенціал зміцнення до 12 грн / $

З початку року держборг в гривневому еквіваленті зріс на 40,64%

Інтервенції Нацбанку на підтримку гривні, здійснені на минулому тижні у вівторок і п'ятницю, поки не змогли розвернути ринок: торги на міжбанку в понеділок відкрилися черговим зниженням вартості національної валюти.

Котирування на початку дня складали 12,60-12,90 грн/$1 порівняно з 12,55-12,70 грн/$1 на закриття в п'ятницю. До закриття торгів цінові рівні досягли максимуму 12,92/13,20.

При цьому експерти в один голос стверджують, що для подальшого зростання гривні немає причин.

Зростання курсу долара в останні тижні економісти пов'язують саме з політичною невизначеністю. Гривня почала падати після відмови парламенту проголосувати за секвестр бюджету і загрози відставки прем'єр-міністра України, проте навіть після позитивного рішення щодо держбюджету ринок не відреагував посиленням нацвалюти.

Крім того, за словами глави правління ПУМБ Сергія Черненка, серпень завжди був більш пасивний з точки зору валютних продажів через традиційного зниження ділової активності. "Зараз на це ще наклалася загальна економічна ситуація, пов'язана з підприємствами на сході, які були досить великими постачальниками і продавцями доларів. Все це призвело до існуючої напруги на ринку. Однак фундаментально в порівнянні з минулим місяцем нічого не помінялося", — запевняє банкір.

Міжбанківський ринок серйозно звузився, і будь-яка зміна попиту може розгойдати курс. Так, якщо в серпні 2013-го середньоденні обсяги на міжбанку були понад $1 млрд, то зараз ця цифра в 3 рази менша — обсяги торгів на ринку перебувають близько позначки в $300 млн.

На такому ринку будь-який великий гравець, будь то російський бізнес або банки з російським капіталом, можуть легко "упустити" гривню. Однак, на думку банкірів, такий сценарій поки малоймовірний. Банкіри ще пам'ятають, як минуле керівництво НБУ відсторонювало від міжбанку за будь-яку крупну угоду вищу ринку. Зараз, під загрозою навіть більш серйозних санкцій, такі ризики на себе російський капітал брати не буде. Тому звинувачення в навмисному розгойдуванні курсу поки не обґрунтовані, вважають економісти.

"Сьогоднішня ситуація — це легкий виток паніки і невизначеності, які виникли серед населення", — говорить Сергій Черненко. Саме готівковий попит населення призводить до активізації банків на валютному ринку. Нерозуміння, чим закінчиться війна з Росією, а також відпустковий викуп валюти з ринку привели до зростання попиту на останню.

У той же час експерти запевняють, що НБУ контролює ситуацію. Нацбанк встановив чіткі рамки, вихід за які призведе до інтервенцій. Перші два виходи Центробанку на валютний ринок поки не привели до зниження курсу долара, однак темп падіння гривні сповільнився.

"У нас навіть є потенціал для ревальвації. Інтервенції НБУ повинні зіграти стабілізуючу роль. Тому я вважаю, що середньорічний курс 12-12,2 грн/$ — дуже реалістичний", — резюмує Сергій Черненко.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок