Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Зв’язки з інвесторами в українських компаніях
14 серпня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Як еволюціонувала функція IR (investor relations), які питання сьогодні хвилюють інвесторів і хто на них відповідає в українських компаніях прокоментував виданню «Капітал» Сергій Зубро, начальник управління міжнародного фінансування та структурування транзакцій ПУМБ.

Сергій Зубро, начальник управління міжнародного фінансування та структурування транзакцій ПУМБ

- Коли в компанії було прийнято рішення про створення IR-функції? Скільки людей сьогодні працює в цьому напрямку?

- ПУМБ має 20 річну кредитну історію на міжнародних фінансових ринках. Взаємовідносини з акціонерами, кредиторами та інвесторами завжди були пріоритетними в діяльності банку. Це напрямок став ще актуальнішим після виходу ПУМБ на міжнародні ринки капіталу з випуском єврооблігацій в 2007 р.

Сьогодні в ПУМБ IR-функцію виконує невелика команда, яку очолює IR-officer банку, який також є відповідальним за діяльність ПУМБ на міжнародних фінансових ринках, в т. ч. позикових ринках капіталу і кредитних ринках.

Ми очікуємо, що у зв'язку з змінами у нашій країні ринок не стоятиме на місці і більшість українських компаній усвідомлять необхідність розвивати IR-напрям. Реалії ринку підштовхуватимуть їх до цього. Тим більше що на ринку є успішні кейси і результат їх доведений на практиці. Підвищення ліквідності фінансового інструменту (наприклад, цінних паперів), зниження його вартості на вторинному ринку (що впливає на майбутні можливості на первинному ринку), збільшення вартості компанії, успішна репутація - це ті результати, які компанія може досягти при грамотно вибудуваній роботі IR-напрямку .

- Які завдання ви поставили на поточний рік? Які з'явилися у зв'язку з ситуацією в Україні?

- Враховуючи сьогоднішній стан ринку, може видатися, що робота в області IR далеко не пріоритетна. Однак першими, на кого звернуть увагу інвестори після відновлення ринку, будуть саме компанії, які приділити належну увагу IR під час кризи.

Так, ПУМБ щорічно проводить безліч зустрічей з інвесторами, в тому числі за участю CEO, CFO та інших топ-менеджерів банку. Також проводиться ряд обов'язкових групових зустрічей з інвесторами - як в Україні, так і за кордоном (наприклад, в Лондоні).

Для нас головне завдання в рамках IR - не тільки збереження своїх позицій на ринку, але і подальший розвиток. Враховуючи непросту ситуацію в країні, важливо не втратити лояльність іноземних інвесторів, оскільки в майбутньому саме вони стануть одним з ключових чинників подальшого розвитку в Україні.

- Які найскладніші моменти в роботі з інвесторами за останній рік? Назвіть два-три питання,які найчастіше ставлять інвестори? Які інструменти використовує компанія для мінімізації ризиків в нинішніх умовах?

- Сьогодні ми змушені працювати в умовах, коли інтерес до України з боку інвесторів знизився, а суверенні ризики надто високі. Незважаючи на це, у нашої держави величезний потенціал. Він є і у вітчизняних компаній, які дотримуються грамотної і зваженої політики у своєму бізнесі. Саме тому, незважаючи ні на що, з інвестором необхідно вести діалог, максимально надавати інформацію, яка є для нього істотною і важливою. Сьогодні інвесторів цікавить все, що відбувається в державі, політиці, економіці, банківському секторі, промисловості. І відкрита прозора політика щодо надання інформації та взаємовідносин з нашими іноземними партнерами значно підвищує інвестиційну привабливість - як окремого бізнесу, так і країни в цілому.

Повну версію статті читайте на сайті Capital.ua

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок