Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Населення позбувається валюти
27 червня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

 Населення втратило інтерес до накопичення іноземної валюти. У квітні громадяни скористалися перегрітим валютним ринком, коли готівковий долар досягав 13 грн, і вирішили заробити на курсовій різниці. Вони продали банкам на $259 млн більше, ніж купили у них. Втім, банкіри вважають, що така ситуація триватиме недовго, і очікують сплеску попиту на тлі ескалації бойових дій на сході країни.

  Громадяни здають валюту
У квітні громадяни скористалися можливістю підзаробити на валютному курсі. За місяць вони продали банкам на $259 млн більше, ніж купили у них, підрахували в НБУ. Це унікальна ситуація – до цього населення тривалий термін більше купувало, ніж продавало. У березні чистий попит українців на валюту складав $358 млн, у лютому – $783 млн, а в січні – $659 млн.

  Зміна стратегії населення в квітні виглядає виправданою, оскільки всього за місяць офіційний курс долара виріс по відношенню до гривні на 44 коп., А євро – на 69 коп. Скачки на готівковому ринку були ще більш значні.

  Обороти також впали: за даними НБУ, обсяг операцій з готівковою валютою склав $1,1 млрд. Фактично надлишок на валютному ринку утворився тому, що обсяг готівкового попиту на валюту впав набагато сильніше ($427,1 млн), ніж пропозиція ($686,2 млн). 
 

Міри спрацювали
Банкіри вважають, що зниження попиту сприяли заходи регулятора і занадто високий курс валюти. «Для стабілізації ситуації, що стосується відтоків депозитів і валютообмінних операцій, Нацбанк прийняв ряд законодавчих заходів, які так чи інакше були спрямовані на згладжування «перекосів» і утримання балансу попиту-пропозиції на готівковому і безготівковому міжбанківському валютному ринку. Всі ці заходи в комплексі ефективні і дали результат. Обороти на готівковому ринку були значно меншими, ніж раніше», – зазначає керівник департаменту інвестиційного бізнесу ПУМБ Антон Стадник.

  Банкіри говорять, що зараз на курс впливає занадто багато факторів, тому передбачити, яким буде попит населення на валюту в травні і надалі, досить складно.

 Попиту – бути
Втім, учасники ринку вважають, що відсутність попиту триватиме ще недовго, тому що в середньостроковій перспективі курс валюти має почати знижуватися, що приверне до неї увагу громадян.

  При цьому багато охочих заробити на курсі скористалися цією можливістю ще раніше, тому найближчим часом значних продажів валюти банкіри не очікують. «Коли міжбанківський ринок досягав своїх історичних максимумів вище 13,8 грн/$ і наближався до показника 14 грн/$, дійсно були спекулятивні настрої з боку громадян, які продавали валюту в надії викупити її дешевше в майбутньому, і як виявилося надалі – вони не прогадали», – зазначає Антон Стадник.

  Джерело: FinMaidan

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок