Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Як українці віддають борги банкам
30 травня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Населення і компанії заборгували фінустановам понад 90 млрд гривень.

Політична нестабільність і девальвація курсу гривні призвела до очікуваного зростання частки прострочених кредитів. До 1 травня 2014 року юрособи заборгували банкірам 69 млрд гривень, фізособи – 23,2 млрд гривень. Тоді як на 1 січня рівень прострочених і сумнівних боргів юросіб перед банками досягав 45,9 млрд гривень, фізосіб – 18 млрд гривень.

По 25 найбільших і великих банків, відповідно до класифікації НБУ, рівень простроченої та сумнівної заборгованості до 1 травня досягав 40% від кредитного портфеля. З нього безнадійна заборгованість становить до 15%, причому значна її частина – борги, зроблені ще до 2009 року. Наприклад, у VAB Bank рівень таких безнадійних боргів становить 11%.

Одну з головних ролей у зростанні неповернень зіграла девальвація курсу гривні. За словами банкірів, зростання проблемної заборгованості банку в абсолютному вираженні пов'язане з переоцінкою боргів у валюті, що приблизно відповідає рівню девальвації гривні.

Заступник голови правління ПУМБ Федот Єременко називає інші чинники, що вплинули на рівень прострочених боргів. На першому місці – анексія Криму. Події на півострові створили додаткові труднощі, наприклад, в інкасації боргів, а також призвели до значного погіршення якості портфеля. «Далі – погіршення макроекономічної ситуації в країні, що істотно позначається на платоспроможності населення і юридичних осіб», – продовжує Єременко.

Джерело: Forbes Україна


Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок