Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Банківські фаворити
14 листопада 2013
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Банки надають перевагу видачі кредитів компаніям АПК, машинобудування та рітейлу.

У 2013 році обсяги кредитування українських підприємств зросли. За даними НБУ, з початку року залишки за кредитними рахунками юросіб збільшилися на 5%, до 657,8 млрд. грн. Сума кредитів, виданих за перші вісім місяців 2012-го, більше, ніж за аналогічний період минулого року на 39%. Але, набивши ґулі під час кризи, банки стали більш перебірливими у виборі позичальників. Як наслідок – позики отримують тільки якісні позичальники і далеко не з кожної галузі.

Вибірковий підхід

Основним критерієм для банку при виборі клієнта є, звісно ж, його фінансові показники.

«Для нас головне, щоб позичальник довів можливість вернути вчасно основну суму кредиту і відсотки», - каже заступник голови правління з корпоративного бізнесу ПУМБ Олексій Волчков. Втім, це далеко не єдиний показник, за яким банки вирішуються видати позику. Фінустанови виважено підходять не тільки до оцінки самого підприємства, але і аналізують роботу галузі в цілому. За словами Олексія Волчкова, причина в тому, що в умовах високих процентних ставок і низької інфляції набагато краще почуваються підприємства в галузях, що мають високий маржинальний дохід.

Так, банки полюють за платоспроможними підприємствами АПК і готові пропонувати всілякі пільги для хороших якісних позичальників цієї галузі. Це цілком логічно, так як зараз рентабельність сільського господарства становить 20-30%. Деякі вузькопрофільні підприємства, які, наприклад, займаються вирощуванням соняшника, отримують прибуток на рівні 50-70%.

Фінустанови також активно кредитують реальний сектор економіки, який акумулює ВВП. Це в першу чергу підприємства машинобудування та хімічної промисловості. Так, залежно від банку, обсяги кредитів, виданих підприємствам цих секторів, збільшилися з початку року на 10-20%. Також банки активно працюють з рітейлом, який спеціалізується на FMCG, підприємствами фармацевтичної промисловості. Розраховувати на кредити можуть і експортно-орієнтовані компанії, чия продукція конкурентоспроможна на світових ринках.

Кредитні пільги

Оскільки аграрні компанії – найбільш пріоритетні позичальники для банку, для них фінансисти готові йти на серйозні поступки. Багато фінустанов впровадили спеціальні продукти кредитування, орієнтовані виключно на підприємства сільського господарства. Умови по таких позиках враховують особливості діяльності компанії, такі як сезонність виробництва, ризики неврожаю і т.д. Але загалом базові ставки по продуктах для аграріїв нижчі, ніж для інших позичальників. При цьому для якісних клієнтів, які показують гарну звітність, переплата може бути знижена ще на 0,5-1 п.п.

Підприємства з інших пріоритетних для банків галузей також можуть розраховувати на лояльні умови , хоча і не настільки привабливі , як для представників АПК . В основному банки пропонують нецінові непрямі заохочення , скорочуючи термін на прийняття рішення про видачу позики . Знижені ставки надаються частіше постійним клієнтам. «Банки готові встановлювати індивідуальні , більш низькі ціни на свої послуги за умови покупки у них трьох і більше продуктів», – пояснює Олексій Волчков.

Фінустанови можуть преміювати клієнта за розміщення коштів на депозитах або великих рахунках, розрахунково-касове обслуговування, проведення експортно-імпортних операцій. Таким клієнтам банк може дати знижку 0,3-0,8% річних від ставки.

Зробити знижку до 0,5% річних банки можуть підприємствам ключових галузей економіки, що підтвердили ідеальну платоспроможність. Але з цим в українських потенційних позичальників, особливо невеликих, виникають проблеми. «Якщо я зберу всі довідки, які просить банк, я зможу отримати відстрочку платежу і у постачальника. А реально «світити» свою звітність в нашій країні досить небезпечно», – говорить директор одного невеликого заводу в Полтавській області.

А ось поблажок щодо забезпечення позик банки, пам’ятаючи досвід 2009 року, не поспішають робити. Від позичальників вимагають ліквідні застави, «білу» звітність та інші підтвердження фінансової спроможності. Пільги надають лише по окремих різновидів кредитів. Наприклад, по факторингу і овердрафтах застава основних засобів у більшості випадків не є необхідною.

За прогнозами експертів у питаннях кредитування, банки і далі будуть віддавати перевагу підприємствам конкретних галузей. Найбільш пріоритетним у найближчі три-п’ять років для банків залишиться АПК. Також банки охоче будуть кредитувати підприємства машинобудування, металургії та енергетики.

Автор: Тетяна Криволапчук

Джерело: ИнвестГазета №39 від 07.10.2013

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок