Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Безконтактні технології розрахунків: коли бум прийде в Україну
27 серпня 2013
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Технологію Near Field Communication (NFC) просувають у світі вже кілька років, як універсальне рішення для реалізації безконтактних платежів. Різні проекти з застосуванням NFC активно, хоча і з перемінним успіхом розвиваються в Європі та США. Портал «Мінфін» дізнався, які перспективи розвитку системи NFC-платежів в нашій країні.

Український дебют

Система NFC дозволяє здійснювати оплату товарів і послуг, використовуючи смартфони і планшети. Ця технологія може бути впроваджена не тільки на пластиковій карті, але і в іншому предметі - брелоках, годинниках і, що найголовніше - в мобільних телефонах і планшетах. У зв'язку з цим процес оплати карткою з безконтактним інтерфейсом і телефоном, наприклад, можуть відрізнятися по зручності для клієнта і процесу оплати.

Технологія NFC дозволяє перетворити смартфон у повноцінний «мобільний гаманець» і замінити платіжні карти у «класичному» вигляді, які клієнт зберігає у своєму гаманці. Мобільні пристрої встановлюють високочастотне з'єднання на відстані 5-10 см. На практиці це означає, що, піднісши мобільний пристрій до терміналу, користувач отримує можливість здійснити платіж бездротовим шляхом, що істотно спрощує процес покупки.

«Використання SIM-карт операторів з технологією NFC в майбутньому дозволить агрегувати в одному терміналі (телефоні клієнта) і доступ до стільникової мережі, і банківські картки, і проїзні документи, і пропуск на роботу, і дисконтні картки та багато іншого, чим зараз перевантажені гаманці громадян. Фактично, всі «профілі» банківських карток, дисконтних карток, службових документів можуть бути завантажені на одну сім-карту», - прогнозує начальник відділу розвитку мобільної комерції«Київстар» Леся Запорожець. Оператор, додає вона, планує вже в кінці 2013 року надати цим абонентам можливість проведення транзакцій за новою технологією.

До переваг NFC відносять також високу безпеку платежів. Безконтактна технологія дозволяє уникнути головної загрози - скіммінгу даних в момент попадання картки в пристрій або руки шахрая. «За безпеку транзакцій відповідає Secure Element, встановлений у телефони, що підтримують технологію NFC. Secure Element - це чіп, який стійкий до злому, забезпечує захищене сховище для платіжних додатків, здійснення платіжних операцій та зберігання конфіденційних даних», - доповнює начальник відділу інноваційних технологій ПУМБ Костянтин Литвин.

При цьому власник смартфону може ставити код на блокування / розблокування свого пристрою. Такий код обмежує доступ до програмного забезпечення смартфона (так званий «wallet»), яке управляє картою. Щоб провести операцію, клієнту необхідно запустити на смартфоні спеціальну програму (wallet). Вхід у дану програму також супроводжується введенням коду, провести операцію без входу в таку програму неможливо.

Біг з перешкодами

Популяризації технології заважає ряд факторів. По-перше, на даний момент охоплення торгових точок, які могли б забезпечити проведення розрахунків за технологією NFC, не надто великий. «На сьогоднішній день більше 18 тис. POS-терміналів, які встановлені в гіпермаркетах, аптеках, кінотеатрах, кафе і ресторанах підтримують NFC, що складає більше 12% ринку», - уточнює начальник відділу інноваційних технологій ПУМБ Костянтин Литвин. Крім того, далеко не всі телефони забезпечені новою технологією.

«У 2012 р. моделей телефонів з підтримкою технологій NFC у нас в мережі було зареєстровано менше 1%. Зараз їх трохи більше 2%, але цього все одно недостатньо для активного розвитку послуг на основі NFC. До того ж це, як правило, моделі дорогих категорій, доступні небагатьом, в той час як мікроплатежі по суті повинні бути масовою послугою. Тобто, говорити про існування ринку подібних послуг в Україні поки ще рано», - уточнює керівник групи базових послуг «МТС Україна» Олена Лавренко.

Але експерти розраховують на швидке зростання кількості терміналів і користувачів мобільного зв'язку з телефонами, що підтримують технологію. Деякі експерти вважають, що майбутнє за іншою технологією - QR-кодами, для впровадження якої ні продавцям, ні покупцям не потрібне використання додаткового обладнання. Очікується, що безконтактні платежі будуть популярні на автозаправних станціях і парковках, на культурних і спортивних заходах, в кафе і ресторанах швидкого харчування, тобто в тих місцях, де одночасно обслуговується велика кількість людей і потрібна миттєва авторизація платежу, а сума покупки відносно невелика. «Технологія NFC дозволяє емулювати на СІМ-картці банківські картки, транспортні додатки, картки лояльності, ключі доступу, що перетворює телефон на інструмент для оплати покупок у роздробі «в один дотик», проїзний квиток на громадському транспорті, електронний пропуск і т.д.», - зазначає Олена Лавренко. Головне, додає вона, щоб постачальники послуги домовилися між собою: поки банки не готові ділитися з мобільними операторами своїми доходами від еквайрингу, а оператори не готові безкоштовно надавати банкам повну підтримку NFC.

Хмарне майбутнє

Однозначної впевненості в тому, що NFC платежі приживуться в Україні, експерти не висловлюють. Але багато хто з них упевнений, що пройде 2-3 роки, і ця технологія набуде масового характеру. За прогнозами Костянтина Литвина, цього терміну буде достатньо, щоб відбувся переломний момент і всі мобільні оператори, а також десятки банків запропонували своїм клієнтам можливість здійснення безконтактних платежів за технологією NFC.

Технологія NFC відрізняється великою надійністю: на телефон можна встановити PIN-код, який потрібно ввести при розблокуванні апарату або вході в саму програму, в якій зберігаються картки. При втраті або крадіжці телефону його можна віддалено заблокувати і стерти всю інформацію на ньому.

Автор: Ольга Левкович

З повним текстом статті можна ознайомитися на порталі Мінфін

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок