Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Поле бою
17 червня 2013
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

В борг

Конкуренція між кредитуванням і лізингом посилюється. Найбільш гостро боротьба розгорнулася за представників агросектору.

У першому кварталі цього року кредитування бізнесу зросло на 10 млрд. грн. Банкіри пояснюють це наявністю вільних коштів, які з'явилися на рахунках фінустанов після осінньої депозитної лихоманки. Тоді ставки за вкладами нерідко перевищували 20%. Тому середня вартість кредитів за минулі три місяці становила 23-25​​% річних у гривні на термін до року.

Друге півріччя обіцяє бути більш оптимістичним – експерти прогнозують зменшення вартості ресурсів на один-два процентних пункти і зростання кредитних портфелів. «Вимоги до позичальників залишилися такими ж, як і торік. Банки як і раніше готові фінансувати компанії зі стійким ринковим і фінансовим становищем, які в змозі обслуговувати і повертати кредити», – говорить заступник голови правління ПУМБу Олексій Волчков. Для найбільш сильних з фінансової точки зору позичальників фінустанови готові знижувати вимоги. Традиційно найактуальнішою проблемою на ринку є пошук кредитоспроможних позичальників. Враховуючи прогнози щодо зростання ВВП на рівні 1-1,5% і падіння промвиробництва, позикові гроші потрібні в основному компаніям-експортерам і виробникам товарів першої необхідності. «Кількість таких підприємств обмежена, тому вони можуть забезпечити річний приріст кредитного портфеля на рівні 5-6%. Додатковий приріст у 3-4% можуть забезпечити програми з підтримки ключових державних компаній у сфері енергетики, транспорту та машинобудування», – каже Волчков.

Село і банки

У пріоритетному списку на отримання кредитів – компанії переробної галузі, харчової промисловості, торгівлі, сільського господарства. Традиційно особливою увагою у банкірів користуються компанії агропромислового сектора, левова частка продукції яких йде на експорт. Банки стали лояльнішими до застави майбутнього врожаю. Вони розглядають його як обов'язкову складову частину фінансування і збільшують частку цієї застави. Це відповідає динаміці розвитку даного напрямку бізнесу, що істотно збільшує можливості банків з фінансування агробізнесу.

Кредитування сільгосппідприємств відбувається на початку року на проведення весняно-польових робіт на строк до отримання врожаю та його реалізації. Переробники отримують в борг без урахування сезонності. У ПУМБі видані аграріям кредити на кінець 2012 року склали близько 900 млн. грн. – це десята частина всього корпоративного портфеля. Тренд посилюється. За підсумками першого кварталу 2013-го банк видав кредитів аграріям майже на 70% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Майже половина – позики компаніям малого і середнього бізнесу.

Джерело: ІнвестГазета від 29.04.2013

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок