Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Чому валютні депозити ростуть швидше гривневих
17 червня 2013
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Згідно з останніми даними Нацбанку на кінець квітня 2013 залишки коштів населення на банківських рахунках в національній валюті склали 217 млрд. грн., Що на 30,23 млрд. перевищує підсумкові показники минулого року. При цьому обсяг доларових заощаджень за 4 місяці поточного року істотно не змінився і склав у гривневому еквіваленті 149,48 млрд. Втім, приріст доларового портфеля в річному вираженні становить 23,2%, що як і раніше перевищує показники гривні (20,5%) . "Влітку 2012 року спостерігався приріст вкладів у гривні, який у вересні-грудні змінився істотним зростанням депозитного портфеля в іноземній валюті. З початку поточного року ситуація стабілізувалася і до кінця 2013 року приріст гривневого депозитного портфеля в річному численні може наздогнати або навіть перевищити аналогічний показник за вкладами в доларах ", – прогнозує виконавчий директор ПУМБ Стефан Гуглієрі.

Опитані банкіри масового переведення валютних депозитів у гривневі не відзначають. Тим не менше, окремі прецеденти мають місце. Негативна динаміка валютних депозитів населення спостерігається вже кілька місяців поспіль. Щоб уявити гривневі депозитні продукти в більш вигідному світлі, багато банків встановлюють особливо низькі ставки за доларовими вкладами – 2-5% річних при середньоринковому рівні близько 7%. Разом з тим, стверджують експерти, співвідношення частки гривні і долара в депозитних портфелях банків змінюється незначно. Небажання банків нарощувати портфель валютних депозитів в чому пояснюється цілим рядом заходів регулятора, спрямованих на підтримку нацвалюти.

Подальший розвиток ситуації залежатиме від стабільності валютного ринку. "У другому-третьому кварталах поточного року ми прогнозуємо тимчасове невелике зниження темпів приросту гривневих депозитів, пов'язане з очікуваннями незначної девальвації національної валюти в 4 кварталі поточного року. Остання може спричинити за собою деяку переорієнтацію вкладників на валютні депозити", – каже Стефан Гуглієрі. З іншого боку, зацікавленість у валютних ресурсах може проявитися і у банків. Вони будуть направляти їх на купівлю доларових ОВДП, а також на кредитування корпоративного сектору, що має валютну виручку.

Джерело: ІА «ЛІгаБізнесІнформ»

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок