Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Брати кредити стало простіше: знижуються не тільки ставки, але й вимоги до позичальників
24 квітня 2013
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

З початку 2013 р. українські банки пом'якшили умови видачі кредитів підприємствам і стали рідше відмовляти їм у позиках, повідомила «Капіталу» координатор комітету з питань захисту прав кредиторів Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Інна Богатих. «Останні роки економіка розвивалася повільними темпами, але була відносно стабільною, тому деякі банки переглянули політику кредитування», – пояснила експерт.

Підтверджує цю інформацію і Національний банк України (НБУ) у своєму щоквартальному звіті за січень-березень 2013 р. «Ділові очікування підприємств України». Опитані регулятором підприємці значно покращили свої оцінки умов доступу до банківських кредитів протягом останніх трьох місяців. За цей час кількість респондентів, які вважають, що умови стають більш жорсткими, зменшилася на 15,5 процентних пункти (п. п.) – до 20,3%. Найчастіше скаржаться на складнощі в отриманні позик малі підприємства, наголошується в звіті НБУ

Незважаючи на здешевлення ресурсів для самих банків на внутрішньому ринку – наприклад, у зв'язку зі зниженням депозитних ставок на 3 п. п. (до 18% річних) – кредити все ще малодоступні для підприємств. Зокрема, позики на поповнення обігових коштів для малого та середнього бізнесу, за даними компанії «Простобанк Консалтинг», з початку року подешевшали в середньому тільки на 2 п. п. – до 24% річних. Тому платоспроможний попит на банківські кредити все ще невисокий.

Банкіри, розуміючи, що залучені ними ресурси повинні працювати, шукають інші способи збільшити обсяги кредитних портфелів. Відчутно знизилася кількість відмов у позиках. У результаті за 1 квартал корпоративний кредитний портфель українських банків виріс на 10 млрд. грн. – до 619,6 млрд. грн., згідно з даними НБУ.

У деяких фінустановах зросли максимальні терміни кредитування і скоротився час на ухвалення рішення з видачі позики. Також зменшилися загальноприйняті коефіцієнти застави – співвідношення суми цього кредиту до вартості заставного майна. Як і в 2012 р., для найбільш фінансово сильних позичальників банки готові знижувати вимоги по заставі, говорить заступник голови правління ПУМБ Олексій Волчков. На ринку з'явилося більше пропозицій бланкових кредитів, зокрема по овердрафтах.

Незважаючи на всі спрощення для бізнесу, банкіри підтверджують, що вони все ще вкрай суворо оцінюють фінансовий стан позичальників-юросіб.

У II кварталі підходи до оцінки ризиків, за словами банкірів, не змінюватимуться, а значить, існуючі вимоги до видачі кредитів збережуться. Вартість кредитів до середини року може знизитися ще на 1-2 п. п. - до 22-23% річних.

Суттєвого приросту кредитного портфеля опитані банкіри не очікують. За їх словами, потреба в кредитах для розвитку бізнесу існує хіба що у компаній, що експортують свою продукцію, і у виробників товарів першої необхідності – продуктів харчування, товарів народного споживання та іншого. Такі компанії, упевнений Олексій Волчков, можуть забезпечити річний приріст кредитного портфеля на рівні 5-6%. Додатковий ріст на 3-4% могли б дати програми підтримки держкомпаній у сфері енергетики, транспорту та машинобудування.

Джерело: газета "Капітал" №11 от 22.04.13.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок