Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Продадуть білетів пачку
18 квітня 2013
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Населенню запропонують гривневі казначейські облігації.

Через три місяці громадяни отримають можливість інвестувати свої гривневі заощадження в казначейські зобов'язання уряду. У Мінфіні планують залучити 2-3 млрд. грн. за рахунок розміщення таких паперів. При цьому в уряді не готові змагатися в прибутковості з банківськими депозитами і розраховують, що попит на новий інструмент забезпечить його надійність. Для більшого попиту пропонується розширити мережу банків-партнерів, що реалізують такі папери.

З II півріччя Мінфін має намір розміщувати казначейські зобов'язання в національній валюті. Про це вчора заявила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук. Найближчим часом відповідна пропозиція буде направлено в Кабмін. Громадянам запропонують дві серії цінних паперів терміном на 2 і 3 роки. Загальний обсяг емісії може скласти 2-3 млрд. грн.

Досі Мінфін розміщував лише валютні казначейські зобов'язання номіналом по $ 500, прив'язуючи їх прибутковість до ціни зовнішніх запозичень України. Перший транш серії "А" був розміщений в кінці минулого року і був досить успішним - завдяки ставці в 9,2% річних населення за півтора місяці викупило паперів на $100 млн. Однак другий випуск серії "Б" зі ставкою 8% вже не користується таким попитом: за чотири місяці цих паперів було продано на $7,4 млн.

Ставка прибутковості гривневих паперів поки не визначена. "Питання в тому, який рівень буде прийнятним. Якщо ми хочемо провести широке розміщення, то на першому етапі ставка повинна бути стимулюючою", – пояснила Галина Пахачук. Останнє розміщення ОВДП на цьому тижні відбувалося за ставкою 10,5% для річних паперів і 14,3% – для п'ятирічних.

У той же час Мінфін не планує орієнтуватися на прибутковість гривневих вкладів. "Річні депозити в гривні залучаються банками за ставкою від 18%, тоді як пропонована Мінфіном ставка – 14%. Депозитний договір можна в будь-який момент розірвати, хоч і з втратою частини відсотків", – відзначає керівник департаменту цінних паперів ПУМБ Марина Трегубенко.

Незважаючи на невисоку прибутковість, така інвестиція може зацікавити заможних громадян. Фондом гарантування вкладів гарантована виплата по депозиту в розмірі до 200 тис. грн., у той час як вся сума казначейських зобов'язань гарантована до погашення в повному обсязі. Тому для бажаючих розмістити великі суми цей інструмент може бути особливо цікавий.

Однак для успішного розміщення нових паперів уряду слід активніше популяризувати їх. Необхідно інформувати населення, а також відновлювати довіру, щоб громадяни переконалися, що державі можна довіряти в цих питаннях і що повторення 1991 року не буде.

Дану задачу в Мінфіні мають намір вирішити за рахунок залучення нових банків-партнерів, що реалізують казначейські зобов'язання. Опитані "Ъ" банкіри готові брати участь у реалізації таких паперів.

Джерело: газета КоммерсантЪ-Украина

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок