Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Держгарантії здешевлять кредити, але лише на 1-2%
29 березня 2013
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Випуск держгарантій не приведе до істотного зниження процентних ставок, проте він може привернути увагу банків до фінансування складних інвестиційних проектів.

Надання державою гарантій по кредитах для реалізації інвестиційних проектів зменшить вартість позик, але лише на 1-2 процентних пункти. Таку думку в коментарях ZN.UA висловив заступник голови правління з корпоративного бізнесу ПУМБ Олексій Волчков.

"Випуск держгарантій не приведе до істотного зниження процентних ставок, проте він може привернути увагу банків до фінансування складних інвестиційних проектів. Величина процентних ставок по кредитах визначається вартістю пасивів і маржею (заробітком) банку. Так як маржа залежить від ризику угоди, то наявність держгарантії може знизити її на 1-2% річних. Більш істотне зниження процентних ставок залежить від поведінки населення – головного джерела пасивів банківської системи", – зазначив банкір.

За словами Волчкова, ряд зобов'язань, які Кабмін хоче покласти на фінустанови-учасники держпроектів (необхідність постійного супроводу проектів від етапу розробки до реалізації, що включає в себе в т.ч. моніторинг виконання робіт підрядниками і т.д.) не особливо злякають банки .

"Супровід проектів від етапу розробки до реалізації є основним видом діяльності банку, і не залежить від наявності державної гарантії. Вирішальним фактором для банку буде принципова зацікавленість у реалізації довгострокових проектів, а також наявність ресурсів необхідних для реалізації інвестиційних проектів. З останньою спостерігаються проблеми, так як практично всі ресурси, залучені як у гривні, так і в доларах є короткостроковими (з терміном до року), і не можуть бути використані для інвестиційного кредитування ", – резюмував представник ПУМБ.

Нагадаємо, що в держбюджеті-2013 і проекті Держпрограми активізації економіки в 2013-2014 рр. передбачено надання державою гарантій за кредитами на 50 млрд грн для реалізації інвестиційних проектів у стратегічних для України галузях.

Джерело: Зеркало недели

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок