Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

ПУМБ оголосив чистий прибуток за НСБО за 4кв 2012р.
31 січня 2013
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Перший Український Міжнародний Банк (ПУМБ), що займає 9-е місце за розміром активів в Україні, оголосив чистий прибуток за НСБО за 4кв12 в розмірі 76 млн. грн. (+15% Кв/кв), в результаті чого річний чистий прибуток склав 271 млн. грн. (+1% р/р), а рентабельність власного капіталу 7%. Кредитний портфель фінустанови збільшився на 2% за квартал і 5% з початку року за рахунок як юридичних (+2% кв/кв і +6% р/р), так і фізичних осіб (+4% кв/кв і +4% р/р). Депозитна база скоротилася на 1% кв/кв (-13% р/р) у зв'язку зі зменшенням вкладів юросіб (-6% кв/кв і -36% р/р), у той час як депозити фізосіб зросли (+4% кв/кв і +18% з початку року). Чиста процентна маржа знизилася на 1 п.п. кв/кв до 4,9% (5,5% в 2012 р., -0,3 п.п. р/р); коефіцієнт Витрати/Доходи підвищився на 3,5 п.п. кв/кв до 46,3% (53,5% у 2012 р., +9,5 п.п. р/р). Коефіцієнт вартості ризику виріс на 1,1 п.п. кв/кв до 4,7% (3,5% у 2012 р., -1,4 п.п. р/р). Коефіцієнт адекватності капіталу зріс на 1,0 п.п. кв/кв і 1,7 п.п. р/р, склавши 17,6% за підсумками 2012. Залишки грошових коштів зменшилися на 12% кв/кв до 4,3 млрд грн (15% активів), при цьому коефіцієнт поточної ліквідності (НБУ) склав 70%, майже в два рази перевищуючи необхідний мінімальний рівень в 40%. (Банк)

Анастасія Туюкова, старший аналітик Dragon Capital:

«ПУМБ показав хороші результати діяльності за четвертий квартал, які в цілому відповідають результатам попередніх кварталів: за підсумками року рентабельність власного капіталу банку склала 7%, що краще ніж маржинальна рентабельність вітчизняного банківського сектора за 2012 р. Незважаючи на складну ситуацію на локальному грошово-кредитному ринку і непросте макроекономічне становище, банк зумів збільшити кредитний портфель (+2% у 4кв12) і обсяг вкладів фізосіб (+4% кв/кв). Коефіцієнт Кредити/Депозити залишився на рівні 97%, як і раніше вигідно відрізняючись від середнього значення в секторі. Основною причиною зниження чистої процентної маржі схоже стала рекласифікація результатів переоцінки валютних деривативів в окремий рядок (відповідно до української методології). Крім того, починаючи з 2013 р., НБУ змінив свою методологію розрахунку резервів на покриття кредитних втрат, привівши її у більшу відповідність з МСФЗ. Це здебільшого пояснює коливання рівня проблемних позик ПУМБу за НСБО (проте зростання коефіцієнта вартості ризику в минулому кварталі вказує на збереження стурбованості щодо кредитоспроможності позичальників в нинішніх ринкових умовах). Ми позитивно оцінюємо підвищення адекватності капіталу банку, що продовжується (+1,0 п.п. кв/кв до 17,6%) та збереження високого рівня ліквідності (грошові кошти складають 15% активів банку)».

Джерело: Fixygen

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок