Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Актуально про кредитування агросектору
20 листопада 2012
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Банкіри заявляють про готовність кредитувати аграріїв. Але недостача фінансування залишається головним гальмом розвитку сільгосппідприємств.

Парадоксально, але ще кілька років тому в банківських установах і чути не хотіли про те, щоб фінансувати аграріїв. Сьогодні ситуація діаметрально протилежна: сільгоспвиробники стали чи не найбільш пріоритетними клієнтами у фінансових установах. За даними НБУ, на кінець серпня 2012-го обсяг наданих кредитів суб'єктам сільгоспбізнесу, мисливства та лісового господарства склав 37 млрд. грн. Левова частка з них (17,6 млрд. грн.) Була видана на строк від одного до п'яти років. Майже 10% цих позик фінансисти декларують як прострочені. Але це не перешкода для роботи з аграріями.

«Середньорічний залишок банківського кредитного портфеля всього агросектору країни складає 30-35 млрд. грн. У той же час на національному рівні таким кредитуванням активно займається всього 9-10 банківських установ». – відзначає керівник департаменту по роботі з малим та середнім бізнесом ПУМБ Олена Рудик. У ПУМБ вирішили сконцентруватися на невеликих агрокомпаніях, аргументуючи тим, що 75% всіх зареєстрованих агропідприємств країни припадають на представників малого та середнього бізнесу. Саме розмір бізнесу – ще один важливий факт, що привертає увагу банківських установ.

Олена Рудик запевняє, що АПК інтенсивно розвивається і показує такі темпи зростання, яких немає ні в одному з інших секторів економіки. Тому в 2013-му банки будуть концентрувати увагу на цьому сегменті, але акценти змістяться у бік спеціалізованих програм адресного цільового фінансування в невеликих обсягах для якісних позичальників на термін один-два роки з дотриманням оперативних термінів прийняття рішень. «Свій розвиток отримають альтернативні фінансові інструменти, такі як вексельні схеми та документарні операції, вартість яких для клієнта буде в кілька разів дешевше ставок кредитування, – вважає пані Рудик. – Також ми очікуємо зростання пропозицій по кредитуванню у валюті для компаній, що володіють джерелом валютних надходжень. У будь-якому випадку банки будуть більш лояльні до позичальників, які, крім фінансування, будуть активно вибирати банк-кредитор як основний обслуговуючий і депозитний банк».

Повний текст статті можна знайти в журналі «ТОП 100 Рейтинг лучших компаний Украины», жовтень 2012 р.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок