Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

ПУМБ показав один з кращих фінрезультатів за 2011 рік (ІА "Наш продукт")
09 червня 2012
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Незважаючи на незначне зниження чистої рентабельності в річному вираженні Перший Український Міжнародний Банк (ПУМБ) показав один з найбільш високих фінансових результатів серед українських банків у минулому році. Про це кореспондентові ІА «НАШ ПРОДУКТ» повідомила Анастасія Туюкова, аналітик Dragon Capital.

«Незважаючи на незначне зниження чистої рентабельності в річному вираженні, чистий прибуток за МСФЗ перевершив раніше опублікований показник за НСБО ($34 млн. рентабельність власного капіталу – 8%), ставши одним з найбільш високих фінансових результатів серед українських банків у минулому році. Коефіцієнт Кредити/Депозити як і раніше перевищує середній показник по сектору (в середньому 93% в минулому році). Позитивні операційні результати ПУМБу підкріплюються поліпшенням якості активів, високою чистою процентною маржею та стабільним коефіцієнтом Витрати/Доходи. Банк має досить високий рівень власного капіталу (Tier I – 20%, коефіцієнт адекватності капіталу – 27%) і ліквідності (грошові кошти склали 22% активів)», – зазначила експерт.

«У 2012 р. ПУМБ планує збільшити обсяги кредитування на 10-15% і утримати рентабельність принаймні на рівні 2011 р., при цьому банк відзначає високі ризики операційного середовища зважаючи на високі депозитні ставки і невисокий попит на кредити, а також на наявність низки макроекономічних ризиків у другому півріччі 2012р. Банк продовжує інвестувати в розвиток ІТ-підтримки фінансових послуг і очікує відчути ефект «економії масштабу» за рахунок об'єднання з афілійованим «Донгорбанком», яке було здійснено в минулому році», - повідомила Туюкова.

Нагадаємо, Перший Український Міжнародний Банк, який займає восьме місце за розміром активів в Україні, опублікував фінансову звітність за МСФЗ, в тому числі показавши чистий прибуток у розмірі $ 56 млн. (-21% р/р), при цьому рентабельність власного капіталу склала 10% ( 15% у 2010 р.), а рентабельність активів – 1,7% (2,4% у 2010 р.). Прибуток до формування резервів виріс на 14% р/р до $ 76 млн. Загальний кредитний портфель збільшився на 10%; депозитна база виросла на 31%, в результаті чого коефіцієнт Кредити/Депозити склав 81% в порівнянні з 113% на кінець 2010 р. Рівень проблемних позик (кредити з простроченням платежу понад 60 днів) знизився до 19,1% кредитного портфеля з 23,0% роком раніше (в абсолютному вираженні прострочена заборгованість зменшилася на 9% р/р). Питома вага резервів під проблемну заборгованість у загальній сумі кредитів знизився на 2,5 п.п. до 15,1% (рівень покриття резервами проблемних позик становив 79%, +3 п.п.). Коефіцієнт вартості ризику був низьким і склав 0,41% в 2011 р. (у 2010 р. спостерігалося вивільнення резервів). Чистий процентний дохід зріс на 16% р/р, при цьому чиста процентна маржа підвищилася на 0,4 п.п. до 5,2%. Коефіцієнт Витрати/Доходи практично не змінився і склав 56% (57% у 2010 р.). Коефіцієнт адекватності капіталу (Basel) дорівнював 26,8% на кінець 2011р. (+0,6 п.п. р/р) при коефіцієнті капіталу першого рівня в розмірі 20,3%. Грошові кошти та їх еквіваленти на балансі банку склали на кінець 2011р. $ 802 млн. або 22% активів.

Автор: Віра Маркова

Джерело: Інформаційне агентство "Наш продукт"

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок