Mobile app
go go
Narodniy Bankir

Many Ukrainians believe that a bank is difficult. Make sure that the bank is simple, convenient and affordable to everyone with the “Narodniy Bankir” project from PUMB!

We collect the most relevant financial advices for you and answer common questions. We explain in simple language how to manage the money effectively and navigate the financial market. And also we tell the stories of customers which can help you in making decisions.

Депозит – подушка безпеки і здійснення мрій
27 July 2021
Отримати на e-mail {title}

Переважна більшість українців основним джерелом пасивних доходів, як і раніше, вважають банківські депозити1. Депозит залишається найпростішим, зрозумілим і доступним інструментом зберігати та примножувати заощадження. Таким чином можна накопичити на мрію або сформувати фінансову подушку безпеки. Необхідність останньої стала особливо очевидною в умовах пандемії.

Сьогодні, обираючи фінустанову, вкладники дивляться не тільки на рейтинги надійності і величину прибутковості депозиту, а й на рівень сервісу, зрозумілі умови розміщення грошових коштів, а також доступність накопичень.

Терміновий чи до запитання?

Усі вклади можна розділити на термінові (строкові) і до запитання.

Термінові  вклади розміщуються на певний фіксований строк, до закінчення якого клієнт не повинен забирати свої кошти, а в кінці терміну отримує свій капітал і відсотки. Строковий депозит частіше розміщується на рік, іноді – на кілька місяців, проте декому подобаються вкладати гроші на 18 та 24 місяці. І це не дивно, бо зазвичай чим триваліший період зберігання вкладу, тим вигідніші ставки. Також строкові вклади можуть передбачати можливість їх поповнення, як самостійно, так і за рахунок періодичної капіталізації відсотків (додавання їх до суми депозиту).

Але іноді відкладені гроші можуть знадобитися терміново – заплатити за навчання, мамі на лікування тощо. Для таких «невпевнених» клієнтів існують вклади до запитання з можливістю вільного поповнення та зняття коштів в будь-який момент, з виплатою всіх раніше нарахованих відсотків. Прибутковість такого депозиту в гривні в ПУМБ на поточний момент складає 5 % річних у випадку застосування програми лояльності - за умови відкриття депозиту в інтернет-банкінгу ПУМБ Online, переоформлення/лонгація депозиту, при його розміщенні, коли є  хоча б ще один діючий депозит. При цьому мінімальний внесок – від 100 гривень. Також клієнтові безкоштовно оформляється платіжна карта, забезпечується безкоштовне підключення до SMS-банкінгу (клієнт також може отримувати PUSH-повідомлення у мобільному додатку або повідомлення на Viber) та інтернет-банкінгу ПУМБ Online, де можуть здійснюватися будь-які операції по депозиту в режимі 24/7 без відвідування відділення банку. Клієнт може вільно користуватися як сумою депозиту, так і відсотками, які сплачуються відповідно до умов договору. Також клієнт може отримати надбавку +1% річних  до ставки в гривні, якщо пролонгує діючий вклад в 30-денний термін, розмістить ще один депозит в банку, маючи діючий, чи відкриє депозит за допомогою інтернет-банкінгу.

Які найпопулярніші?

Найчастіше вкладників цікавлять депозити на півроку-рік термінові і в гривні. Не секрет, що на сьогоднішній день більшість пропозицій щодо розміщення вкладів у гривні не досягає і 11% річних (у ПУМБ до 10%), а у валюті ставки знизилися і знаходяться в діапазоні 0,01% – 2,5% річних. Тому більшість банків фіксує динаміку відтоку строкових депозитів у валюті. А от щомісячний приріст строкових депозитів фізичних осіб у гривні банкірів не дивує (за даними НБУ – на 24,1 млрд.грн. або +6,1% протягом січня-квітня 2021 року). Звичайно, клієнти, бажаючи отримати вищий та стабільний дохід, все більше розміщують свої заощадження на депозитах у гривні без дострокового розірвання на тривалі періоди.

Безпека та здоров’я

Звичайно, депозити – це безпечне зберігання власних коштів, крім можливості отримати прибуток. Також варто зазначити, що для зростаючого числа клієнтів можливість не відвідувати відділення банків, а управляти своїми коштами через інтернет, є вирішальною при відкритті депозиту. Так, у банку ПУМБ значно збільшилася кількість користувачів digital-каналів: інтернет- та мобільного банкінгу ПУМБ Online, Viber-бота. Минулого року віддаленими каналами самообслуговування активно користувалися 881 860 клієнтів. 90% користувачів онлайн-банкінгу використовують мобільний додаток. І не дивно, адже у мобільному додатку «ПУМБ Online» реалізовані основні функції, що дозволяють клієнтам самостійно 24/7 управляти своїми фінансами з будь-якої точки світу, без звернення у call-центр або відділення. Наприклад, можна переглядати інформацію по діючому депозиту, поповнювати та знімати з нього кошти, управляти автопролонгацією, здійснювати дострокове розірвання, переглядати історію операцій по депозиту та майбутню дохідність і таке інше. Після закінчення строку сума депозиту та відсотки за ним автоматично  надходять на картковий рахунок – коштами можна відразу скористатися або пролонгувати депозит далі, не звертаючись до відділень.

До речі, мобільний додаток «ПУМБ Online» та інтернет-банкінг ПУМБ2  увійшли до 10-ки кращих в Україні у рейтингу «50 провідних банків України». 

Крім здійснення будь-яких операцій по депозиту в режимі 24/7 у мобільному додатку легко відкривати депозит. У ПУМБ Online завжди є можливість скористатися різноманітними фільтрами. Обираєте ключові параметри: валюта, термін дії і вид депозиту (терміновий чи до запитання) і відразу видно дату повернення вкладу, розмір відсотків та очікувану дохідність. Зручність і надійність – перш за все!

1 За даними Національного банку України

За версією інформагентства Financial Club

 

Переглянути весь випуск

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback