Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Депозит – подушка безпеки і здійснення мрій
27 липня 2021
Отримати на e-mail {title}

Переважна більшість українців основним джерелом пасивних доходів, як і раніше, вважають банківські депозити1. Депозит залишається найпростішим, зрозумілим і доступним інструментом зберігати та примножувати заощадження. Таким чином можна накопичити на мрію або сформувати фінансову подушку безпеки. Необхідність останньої стала особливо очевидною в умовах пандемії.

Сьогодні, обираючи фінустанову, вкладники дивляться не тільки на рейтинги надійності і величину прибутковості депозиту, а й на рівень сервісу, зрозумілі умови розміщення грошових коштів, а також доступність накопичень.

Терміновий чи до запитання?

Усі вклади можна розділити на термінові (строкові) і до запитання.

Термінові  вклади розміщуються на певний фіксований строк, до закінчення якого клієнт не повинен забирати свої кошти, а в кінці терміну отримує свій капітал і відсотки. Строковий депозит частіше розміщується на рік, іноді – на кілька місяців, проте декому подобаються вкладати гроші на 18 та 24 місяці. І це не дивно, бо зазвичай чим триваліший період зберігання вкладу, тим вигідніші ставки. Також строкові вклади можуть передбачати можливість їх поповнення, як самостійно, так і за рахунок періодичної капіталізації відсотків (додавання їх до суми депозиту).

Але іноді відкладені гроші можуть знадобитися терміново – заплатити за навчання, мамі на лікування тощо. Для таких «невпевнених» клієнтів існують вклади до запитання з можливістю вільного поповнення та зняття коштів в будь-який момент, з виплатою всіх раніше нарахованих відсотків. Прибутковість такого депозиту в гривні в ПУМБ на поточний момент складає 5 % річних у випадку застосування програми лояльності - за умови відкриття депозиту в інтернет-банкінгу ПУМБ Online, переоформлення/лонгація депозиту, при його розміщенні, коли є  хоча б ще один діючий депозит. При цьому мінімальний внесок – від 100 гривень. Також клієнтові безкоштовно оформляється платіжна карта, забезпечується безкоштовне підключення до SMS-банкінгу (клієнт також може отримувати PUSH-повідомлення у мобільному додатку або повідомлення на Viber) та інтернет-банкінгу ПУМБ Online, де можуть здійснюватися будь-які операції по депозиту в режимі 24/7 без відвідування відділення банку. Клієнт може вільно користуватися як сумою депозиту, так і відсотками, які сплачуються відповідно до умов договору. Також клієнт може отримати надбавку +1% річних  до ставки в гривні, якщо пролонгує діючий вклад в 30-денний термін, розмістить ще один депозит в банку, маючи діючий, чи відкриє депозит за допомогою інтернет-банкінгу.

Які найпопулярніші?

Найчастіше вкладників цікавлять депозити на півроку-рік термінові і в гривні. Не секрет, що на сьогоднішній день більшість пропозицій щодо розміщення вкладів у гривні не досягає і 11% річних (у ПУМБ до 10%), а у валюті ставки знизилися і знаходяться в діапазоні 0,01% – 2,5% річних. Тому більшість банків фіксує динаміку відтоку строкових депозитів у валюті. А от щомісячний приріст строкових депозитів фізичних осіб у гривні банкірів не дивує (за даними НБУ – на 24,1 млрд.грн. або +6,1% протягом січня-квітня 2021 року). Звичайно, клієнти, бажаючи отримати вищий та стабільний дохід, все більше розміщують свої заощадження на депозитах у гривні без дострокового розірвання на тривалі періоди.

Безпека та здоров’я

Звичайно, депозити – це безпечне зберігання власних коштів, крім можливості отримати прибуток. Також варто зазначити, що для зростаючого числа клієнтів можливість не відвідувати відділення банків, а управляти своїми коштами через інтернет, є вирішальною при відкритті депозиту. Так, у банку ПУМБ значно збільшилася кількість користувачів digital-каналів: інтернет- та мобільного банкінгу ПУМБ Online, Viber-бота. Минулого року віддаленими каналами самообслуговування активно користувалися 881 860 клієнтів. 90% користувачів онлайн-банкінгу використовують мобільний додаток. І не дивно, адже у мобільному додатку «ПУМБ Online» реалізовані основні функції, що дозволяють клієнтам самостійно 24/7 управляти своїми фінансами з будь-якої точки світу, без звернення у call-центр або відділення. Наприклад, можна переглядати інформацію по діючому депозиту, поповнювати та знімати з нього кошти, управляти автопролонгацією, здійснювати дострокове розірвання, переглядати історію операцій по депозиту та майбутню дохідність і таке інше. Після закінчення строку сума депозиту та відсотки за ним автоматично  надходять на картковий рахунок – коштами можна відразу скористатися або пролонгувати депозит далі, не звертаючись до відділень.

До речі, мобільний додаток «ПУМБ Online» та інтернет-банкінг ПУМБ2  увійшли до 10-ки кращих в Україні у рейтингу «50 провідних банків України». 

Крім здійснення будь-яких операцій по депозиту в режимі 24/7 у мобільному додатку легко відкривати депозит. У ПУМБ Online завжди є можливість скористатися різноманітними фільтрами. Обираєте ключові параметри: валюта, термін дії і вид депозиту (терміновий чи до запитання) і відразу видно дату повернення вкладу, розмір відсотків та очікувану дохідність. Зручність і надійність – перш за все!

1 За даними Національного банку України

За версією інформагентства Financial Club

 

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок