Mobile app
go go
Narodniy Bankir

Many Ukrainians believe that a bank is difficult. Make sure that the bank is simple, convenient and affordable to everyone with the “Narodniy Bankir” project from PUMB!

We collect the most relevant financial advices for you and answer common questions. We explain in simple language how to manage the money effectively and navigate the financial market. And also we tell the stories of customers which can help you in making decisions.

ТОП-3 ШАХРАЙСЬКИХ СХЕМ
27 July 2021
Отримати на e-mail {title}

Шахраї продовжують успішно полювати на довірливих українців, хоча НБУ та банки регулярно пояснюють, як запобігти втраті коштів. Внаслідок психологічного маніпулювання довірливі громадяни все ж таки розголошують конфіденційну інформацію і таким чином позбуваються своїх грошей. Розглянемо деякі поширені шахрайські схеми, щоб бути ще уважнішими.

Національний банк України створив на своєму сайті спеціальний розділ #ШахрайГудбай з правилами поведінки з платіжними картками та онлайн-банкінгом. На сайті ПУМБ також представлений спеціальний розділ «Безпека платіжних інструментів».

СХЕМА №1 «Картка заблокована»

Незважаючи на «поважний вік» цієї схеми, продовжує утримувати лідерство афера – «ваша картка заблокована». Зазвичай зловмисник через SMS чи дзвінок повідомляє, що «на банківську систему йде атака», «хтось намагається зняти гроші з вашого рахунку» тощо і, щоб запобігти блокування картки, потрібно пройти авторизацію. Для цього ви маєте повідомити нібито «співробітнику банку» номер картки, термін дії, CVV-код, ключове слово тощо. Після цього гроші, зрозуміло, зникнуть з картки. Бо справжні співробітники не задають таких питань, ця інформація потрібна шахраям.

СХЕМА №2 Фішинг через месенджери

Не пасе задніх і фішинг. Коли за допомогою копії популярного сайту знімають всю конфіденційну інформацію, яку ви вводите. Так, при оформленні покупки чи продажу товару на сайті типу OLX покупець/продавець передзвонює вам та намагається перевести спілкування у Viber чи Telegram. Вам пропонують здійснити безпечну операцію та надсилають через месенджер посилання на схожий за ознаками сайт-підробку сервісу ОLХ або оплати. Далі вас просять ввести за підробленим посиланням дані картки. Як тільки ви це робите, ви втрачаєте кошти, бо надаєте доступ до конфіденційних даних шахраям. А ще вам можуть надіслати посилання на повернення грошей – таким чином списують кошти двічі.

Тому ведіть спілкування тільки через офіційні канали – гарячу лінію, пошту, додаток. Перевіряйте, з якого номеру надходять повідомлення. Не переходьте у сумнівних повідомленнях за посиланнями. Оформте у банку окрему віртуальну картку для проведення оплат в інтернеті, на яку переводьте незначні суми для проведення певних розрахунків за товари та послуги.

СХЕМА №3 Підтвердження переказу

Ця афера популярна у псевдопокупців, але головна мета – не ваш товар, а ваші кошти. Шахрай запропонує переказати гроші на картку без зустрічі, а потім скаже, що вам потрібно підтвердити переказ (наприклад, тому що сума йде з іншої платіжної системи). Як це зробити? Варіант перший – під'їхати до банкомату, де отримаєте інструкції від афериста, і в результаті відправите йому всі гроші зі своєї картки. Варіант другий – підтвердити зарахування, назвавши зловмисникові пароль з SMS. Але як тільки це зробите, виявиться, що сума, зазначена в повідомленні, була не зарахована, а навпаки списана з вашого рахунку. Варіант третій – вам подзвонить людина, представиться «співробітником банку» і повідомить, що для зарахування грошей на картку треба назвати особисті дані: номер картки, термін дії та CVV-код. І в цьому випадку ви також лишаєтесь без коштів.

ЗОЛОТІ ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ

Аби запобігти діям шахраїв, дотримуйтеся правил безпеки:

1. Зберігайте в таємниці ваші персональні дані:

  • PIN-код до платіжної картки;
  • тризначний номер на звороті картки (CVV-код) ;
  • коди підтверджень платежів;
  • паролі до інтернет-банкінгу;
  • кодове слово банку.

2. Уважно перевіряйте назву сайту, на якому збираєтеся проводити розрахунки.
3. У мобільному додатку кожного банку, де обслуговуєтеся, встановіть окремі логіни та паролі.
4. Не розплачуйтеся в інтернеті карткою, на якій всі ваші заощадження. Заведіть для розрахунків окрему віртуальну картку/інтернет-картку, на який ви можете переводити виключно потрібну для оплати суму.
5. Щоб переказати гроші, відправнику потрібен тільки номер вашої картки, можете ще назвати прізвище. Надходження коштів на рахунок потрібно перевіряти не через SMS-повідомлення, а у мобільному банкінгу.
6. На кожній банківській картці є номер телефону call-центру банку. За будь-яких сумнівів телефонуйте саме за цим номером і задайте запитання оператору, чи відбувався якийсь збій в системі. Попросіть перевірити, що з вашим рахунком (карткою). Якщо ви помітили якісь шахрайські дії, попередьте оператора, інформація передається в службу безпеки банку, вам допоможуть блокувати картку та зупинять сумнівні операції.

Переглянути весь випуск

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback