Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Кредити стали національними
06 листопада 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

В Україні стає все менше можливостей для використання іноземної валюти. Постановою №534 Нацбанк заборонив банкам кредитувати юросіб, фізосіб-підприємців та представництва підприємств-нерезидентів в іноземній валюті з метою використання цих коштів на внутрішньому ринку України. Винятком залишаються кредити, які будуть спрямовуватися на виконання зовнішньоекономічних зобов'язань.

Цільове призначення

Цільове призначення кредитів в іноземній валюті для корпоративних клієнтів до цих пір ніяк не обмежувалося.

Заборона на кредитування у валюті торкнеться і аграрних підприємств. Їм доведеться шукати більш доступні джерела необхідних засобів. «Крім зовнішньоекономічних контрактів банки надають підприємствам передекспортне фінансування у валюті. Зараз воно найбільш актуальне для сільгосппідприємств: посівна, збиральна, торгівля, зберігання, формування складу для переробки, наприклад насіння для олійних підприємств. Таке фінансування надається експортно орієнтованим компаніям, що мають валютну виручку, які не несуть валютних ризиків, оскільки кредит гаситься з експортних надходжень. У той же час це дозволяє істотно здешевити вартість ресурсу різниця в два рази при середній вартості фінансування у валюті 10-12% і в гривні 20-23%», − пояснює один з банкірів.

Нинішнє рішення НБУ - дуже погана новина для аграріїв, оскільки призведе до подорожчання боргового навантаження в два рази. Багато позичальників просто не впораються з таким ростом витрат. Банкам же це загрожує збільшенням частки прострочення по кредитах, а в деяких випадках і дефолтами.

Крім того, банкіри визнають, що до цих пір такі позики не завжди використовувалися за призначенням. Бували випадки, коли банки використовували таке кредитування для конвертації коштів підприємств в національній валюті в іноземну. «Схема виглядала так: підприємству видавався кредит, гроші залишалися у нього на рахунку, а на наступний день за гривні купувалася валюта в погашення кредиту. Таким чином, в результаті операції компанія залишалася з валютою на рахунку, − пояснює заступник голови правління ПУМБ Олексій Волчков.Заборона таких схем знизить попит на валюту, хоча загальний обсяг даних операцій, швидше за все, був обмеженим».

Повну версію статті читайте на сайті видання Коментарі

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок