Мобільний додаток
перейти перейти
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Коли вигідніше сплачувати за послуги РКО? (Деньги.UA)
20 November 2012
Отримати на e-mail {title} - FUIB

Розрахунково-касове обслуговування (РКО) необхідне для бізнесу щодня, а часом – щогодини. Банки наполегливо пропонують пакетні тарифи на РКО. Ось ми і розібралися – коли оплачувати послуги РКО оптом вигідніше.

Українські банки з усе більшою наполегливістю пропонують малому і середньому бізнесу комплексне РКО. На перший погляд, це вигідно не тільки банкірам, але і самому клієнту, який за меншу плату може отримувати більший обсяг послуг. У той же час, далеко не весь сервіс затребуваний настільки регулярно, що є сенс платити банку за нього щомісяця фіксовану суму.

Тим не менше, бізнесу пакетні тарифи РКО цікаві. Вони дозволяють оптимізувати витрати на всілякі платежі і трансакції, організувати доступ до рахунків для окремих співробітників з різними рівнями повноважень, оформити зарплатний проект і навіть організувати віддалене управління фінансовими потоками за допомогою сервісу «клієнт-банк».

Гнучкіше та зручніше

Все більше з'являється пакетів РКО, «заточених» під конкретні види діяльності – з урахуванням специфіки тих чи інших бізнесів і їх потреби в окремих видах операцій. Наприклад, для бізнесу з великим обсягом виручки і готівкових операцій банки включають операції по зарахуванню готівки в тарифний пакет, а комісії за платіжними операціями – мінімальні. Для тих, хто має справу з експортно-імпортними операціями, пропонують спеціальні пакети з низькими комісіями по валютних платежах. Зрозуміло, всі ці «низькі» тарифи на окремі операції компенсуються абонплатою. Але якщо обороти активні, то такі тарифні пакети реально заощаджують гроші клієнтів.

«У цілому з початку 2012 року спостерігалася тенденція до зниження вартості РКО для клієнтів малого та середнього бізнесу. Причому, зниження стосувалося як базових тарифів, так і основних складових пакетного обслуговування ", – відзначає керівник департаменту по роботі з малим та середнім бізнесом ПУМБ Олена Рудик.

Деякі банки пропонують «гостьові» тарифні пакети – тобто з обмеженим терміном дії (наприклад на три місяці або півроку). Такі тарифи дозволяють за набагато меншу вартість підключення і скромну абонентську плату (а іноді і без неї) отримати повний перелік послуг, щоб «розкуштувати» сервіс конкретного банку і вирішити, чи варто переходити туди на постійній основі.

Або банк пропонує підключення на весь рік, але в перші місяці встановлює абонплату вдвічі нижчу стандартної – даються взнаки такі собі «запрошувальні» знижки.

Плюс до всього явний тренд останнього часу – збільшується асортимент і популярність сервісу для віддаленого обслуговування клієнтів в рамках РКО. У багатьох банків інтернет-банкінг чи система «клієнт-банк» за замовчуванням входять до складу пакетних пропозицій.

Залежно від масштабів і специфіки бізнесу, банки пропонують два варіанти онлайн-РКО. Перший – полегшений інтернет-банкінг, який підійде підприємцям, яким потрібна невелика кількість платежів протягом дня або тижня.

Другий варіант онлайн-РКО, що володіє більш серйозним функціоналом "клієнт-банк", який необхідно встановлювати як окрему програму в комп'ютері керівника підприємства або бухгалтера. Така технологія потрібна бізнесу, що здійснює трансакції регулярно і у великій кількості, використовує особливі системи для ведення бухгалтерії.

До всіх інших переваг «клієнт-банк» дозволяє створювати нові документи, формувати платежі і працювати з архівом в режимі off-line. Адже дані про платежі зберігаються і в комп'ютері користувача, а не тільки на сервері банку. Всі платежі в системі «клієнт-банк» засвідчуються електронно-цифровим підписом (ЕЦП), який є підтвердженням їх легітимності та особи платника. ЕЦП, крім усього іншого, підвищує безпеку розрахунків онлайн.

Як економити?

Процедура оформлення РКО для підприємців-фізосіб обходиться приблизно в 50-100 гривень. Для юридичних осіб «старт» обійдеться помітно дорожче - до 300-500 грн. У цю вартість входить відкриття рахунку (як правило, мультивалютного), а також оформлення 1-2 платіжних карт рівня classic, business або gold, в залежності від обраного тарифного пакету.

Щомісячне обслуговування коштує 200-1000 гривень - залежно від типу пакета і його наповнення. На перший погляд – на абонплату ідуть чималі гроші. Але якщо, наприклад, кожен місяць потрібно переводити 100 тис. грн., то при стандартній комісії на рівні 1-1.5% витрати тільки на цю операцію досягатимуть до 1500 гривень щомісяця. Тоді як в пакетах РКО тарифи на зняття готівки стартують з 0,4-0,5%. Це означає, що комісійні банку при переведенні в готівку тієї ж суми складуть до 500 гривень.

Для порівняння: комісія при проведенні платежу через касу становить 20-50 гривень за кожну трансакцію. Платіж через «клієнт-банк» коштує 1-2 грн., А в дорогих пакетах вони і зовсім входять до числа включених послуг.

«Крім того, в деяких пакетних пропозиціях вже можна зустріти досить вигідні умови нарахування на залишки по поточних рахунках", – розповідає Олена Рудик. Дійсно, ще якихось рік-півтора тому зустріти банк, який нараховував більше 1% річних на залишки по поточних рахунках, було рідкістю. Зараз навіть банки з «першої десятки» готові платити до 3-5% річних, а банки поменше – 7-8% (у гривні).

Повний текст статті можна прочитати в журналі Деньги.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок