Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Біг – це життя
17 січня 2020
Отримати на e-mail {title}

З висловом «рух – це життя» не посперечаєшся. Причому, чим більше ми рухаємось, тим здоровіше стаємо. Хтось воліє пройтися пішки до роботи, хтось замість ліфта піднятися на свій поверх по сходинках, комусь до вподоби прогулянки парком. А ось Анатолій Анатоліч понад сім років захоплюється бігом та про його користь знає не з чуток. Він вважає, що окрім підтримки здоров’я, пробіжка – це ще можливість побути наодинці з собою, ніби медитація: «Хтось відвідує йога-студію, а я займаюсь бігом». Користь від бігу є не тільки фізична, а й емоційна. А ще цей вид спорту дуже невибагливий до віку – починати ніколи не пізно. Потрібно тільки бажання і вільний час… Але про все по черзі.

Яка користь від бігу?

Велика любов сучасної людини до сидіння автомобіля, дивана перед телевізором, крісла перед комп'ютером, на жаль, не завжди призводить до чогось хорошого. Все частіше ми чуємо від лікарів слово «гіподинамія», небезпечні наслідки якої не обнадійливі – можливі ожиріння, остеохондроз, ішемічна хвороба серця, діабет тощо. Щоб знизити ризик їх розвитку, серед порад фахівців – вести активний спосіб життя, зокрема бігати, і не забувати про користь приємних емоцій.

«Є цікавий вислів, до якого можна ставитись неоднозначно: «Що більше ти біжиш, то менші твої проблеми» – ділиться своїми думками Анатолій Анатоліч. –  Це не про втечу від проблем – інакше цитата не мала б нічого спільного з реальністю. Під час пробіжки часто приходять на думку оригінальні ідеї, які здатні допомогти у вирішенні різних проблем. Ти просто обдумуєш і робиш своє».

Що ще можна очікувати від бігу? Суцільні плюси: підвищує загальний життєвий тонус, допомагає нормалізувати вагу і залишатися в хорошій формі, зміцнює нервову систему, повертає тонус м’язам.

Окрім того, біг дає змогу знайомитися з новими місцями й людьми. Так-так, не дивуйтесь! Телеведучий, наприклад, дуже радить спробувати біговий туризм: «Коли ще буде змога пробігтися перекритим містом і насолодитися його красою?»  На рахунку Анатолія Анатоліча вже два Нью-Йоркські марафони, в планах – пробігти Лондонський, Токійський. Біговий туризм схожий на супер-екскурсію, якої інакше ви ніяк не отримаєте. До речі, цікавий вид бігу, з яким Анатоліч познайомився у Парижі: для нього знайшли дівчину-гіда, яка проводила… бігові екскурсії – розповідала про цікаві місця просто на бігу.


Журнал «Народний банкір» №12/2019

Як почати займатися?

Це дуже просто. Для початку варто взути кросівки та розім’ятись. Причому тут не варто економити на взутті. Ви ж не хочете стикатися з травмами, забитими ікрами, хворими колінами тощо. Спеціальне спортивне бігове взуття вбереже ваші ноги. Отже, кросівки для бігу мають бути:

  • м’якими та гнучкими в передній частині;
  • з хорошою вентиляцією, особливо влітку; для осінньо-зимового періоду підійде взуття з водостійких матеріалів, що гарно утримують тепло;
  • легкі (не важче за 400 г).

Враховуйте:

  • Бігове покриття. Для твердих поверхонь (приміром, асфальтованих) обирайте взуття з рівною м’якою підошвою, для м’яких ґрунтів – з більш жорсткою. Протектор, захисні шари для пальців та боків ступні або залізні шипи зроблять біг по лісу, горам чи в негоду (приміром, на випадок снігу чи льоду) комфортним.
  • Власну вагу. Від неї залежить необхідність додаткової амортизації. Маєте кілька зайвих кілограмів, обирайте взуття з високими амортизаційними можливостями та максимальною підтримкою ступні.
  • Устілку. Краще, якщо вона може легко зніматися, щоб мати змогу її замінювати за потреби, наприклад, на ортопедичну.
  • Режим тренувань. Бігаєте менше години, час від часу,  підійдуть прості «дистанційні» кросівки. Так звані «трейнери» забезпечують безпечний біг на часті  тривалі дистанції. Щоденний забіг вимагає легких (позбавлених більшості технологій стабілізації і підтримки) амортизуючих кросівок.
  • Будову стоп. Про це краще запитати у свого тренера або у фахівця, який на цьому знається.

Як досвідчений бігун, Анатолій Анатоліч радить на самому початку занять бігом долучатися до бігових клубів. Професійні тренери навчать вас правильної техніки бігу, без травм та надмірної втоми .

«А ще можна скачати біговий додаток на смартфон, який згенерував би вам індивідуальну програму тренувань – зараз таких безліч», – додає телеведучий.

Якщо ви початківець у пробіжках, то зверніть увагу на біг підтюпцем (ще його називають футинґ, джоґінґ). Це одна з форм бігу в повільному неквапливому темпі (не більш ніж 9,7 км /год.). Швидкість можете регулювати самостійно – все залежить від рівня вашої підготовки.

Коли бігати, вирішувати вам. Візьміть до відома, що біг зранку сприяє пробудженню організму й налаштовує його на робочий ритм, увечері – знімає фізичну та розумову втому. Ось тільки опісля вечірнього забігу не варто наїдатися.

Вставка: «Мене часто питають, як пробігти марафон. Відповідь проста: треба вийти та пробігти 42 кілометри. Лівою і правою ногою, по черзі. І так 42 кілометри. Так само й з початком тренувань: треба просто вийти на подвір’я і почати хоча б з 500 метрів навколо будинку. А за деякий час систематичних тренувань ви й до марафону будете готові».


Журнал «Народний банкір» №12/2019

Як зберегти інтерес?

Щоб не втратити зацікавленість у тренуваннях, потрібно надавати пріоритет не короткочасному бажанню пропустити тренування, а довгостроковій меті, яку ти ставиш собі, починаючи тренуватись. Й в цьому важливу роль відіграє самодисципліна. Ще один гарний лайфхак від Анатолія Анатоліча з цього питання: «Потрібно купити нову форму, яку буде хотітися вдягти. Ви будете почуватися стрункішими, сильнішими та більш вмотивованими».

Заняття бігом має багато позитивних психологічних аспектів. Біжіть, якщо вам не вистачає у характері наполегливості, терпіння, витривалості, а також якщо маєте потребу навчитися долати свої слабкості, підвищити самооцінку.

Окрім того, ті, хто почав регулярно бігати, здебільшого без зайвих вагань кидають шкідливі звички – курити, надмірно вживати алкогольні напої, а також починають уважніше ставитися до свого режиму харчування. 

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок