Новини

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

ПУМБ і Донгорбанк об'єдналися
25 липня 2012

16 липня 2011 відбулося об’єднання ПУМБ та Донгорбанку. Банки об'єднали баланси та мережу відділень, і з 18 липня почали роботу під спільним брендом Перший Український Міжнародний Банк (ПУМБ). Таким чином, процес операційного злиття ПУМБ та Донгорбанку, що розпочався восени минулого року, успішно завершено.

15 липня Загальними зборами акціонерів ПАТ «ПУМБ» прийнято рішення про збільшення статутного капіталу та емісії акцій ПАТ «ПУМБ» в обсязі зареєстрованого статутного капіталу ПАТ «Донгорбанк», що є завершальним етапом у процесі реорганізації шляхом приєднання Донгорбанку до ПУМБ. Загальні збори акціонерів також ухвалили порядок та умови обміну акцій ПАТ «ПУМБ» на акції ПАТ «Донгорбанк». Банки об'єднали баланси та затвердили передавальний акт. Це означає, що діяльність Донгорбанку як фінансової установи надалі не здійснюється і починається процес обміну акцій та реєстрації статуту ПУМБ як банку-правонаступника.

За рахунок об’єднання ПУМБ розширив мережу філіалів та відділень з 135 до 171 та власну банкоматну мережу з 649 до 851 пристроїв, а з урахуванням банків-партнерів, близько 4000 банкоматів по всій території України. Клієнти отримали доступ до більш широкої продуктової лінійки та ряду додаткових сервісів, в числі яких Інтернет-банкінг PUMB online, мобільний банкінг і транзакційний банкінг, факторинг та документарні операції. До моменту об'єднання була розроблена нова лінійка продуктів і тарифна сітка, а також здійснено приведення роботи головних офісів та мережі відділень до єдиних стандартів бізнесу. Завдяки збільшенню капіталізації, Банк зможе підвищити кредитні ліміти для клієнтів.

Об'єднаний Банк увійшов до десятки найбільших фінінститутів України за основними фінансовими показниками. Активи об'єднаного банку на момент об’єднання склали 25,4 млрд. грн., капітал – 3,7 млрд. грн., кредитний портфель юридичних осіб нараховує 13,8 млрд. грн., фізичних осіб – 4,6 млрд. грн.,  депозити фізичних осіб – 8,4 млрд. грн., а депозити юридичних осіб – 5,6 млрд. грн*.

«Протягом процесу об'єднання обидва банки продовжували розвивати свій бізнес, розробляючи та впроваджуючи на ринок нові продукти та сервіси, й нарощувати клієнтську базу. Входження у число 10-ти найбільших банків України свідчить про результативність виконаної роботи», – сказав Костянтин Вайсман, Голова Правління ПУМБ.

Як частина нової стратегії, об'єднання банків створює платформу для подальшого зростання і дозволить вивести ПУМБ на лідируючі позиції банківського ринку України за всіма напрямками бізнесу. За попередніми розрахунками, об'єднання окупиться в середині 2012 року та принесе не менш 10% економії операційних витрат у рік за рахунок ефекту масштабу.

«Рішення акціонерів ПУМБ і Донгорбанку об'єднати банки реалізовано в рекордно короткий термін і є зразком успішного проекту з інтеграції та є найбільшим об’єднанням банків у новітній історії країни. При цьому об'єднання пройшло гладко й спокійно, команда спрацювала чітко і злагоджено. Ми вважаємо, що всі завдання, поставлені акціонерами перед керівництвом банків, були виконані оперативно і якісно», - говорить Ілля Архипов, Голова Наглядових Рад ПУМБ та Донгорбанку.

Об'єднаний банк відповідає міжнародним стандартам корпоративного управління та успадковує ефективну систему управління ризиками. Система управління фінансами ПУМБ відповідає кращій практиці: з 1992 року ПУМБ веде свою звітність за МСФО, ставши першою українською компанією, що запровадила ці стандарти в своєму обліку.

Довідка

ПУМБ входить до групи найбільших банків України і є універсальним банком, діяльність якого зосереджена на комерційних, роздрібних та інвестиційно-банківських операціях. Банк заснований в 1991 році. Головний акціонер Банку — ТОВ «СКМ Фінанс» (89.87 % акціонерного капіталу). На даний момент всеукраїнська регіональна мережа ПУМБ налічує 11 філій і 171 відділення.
У 2010 році ПУМБ увійшов до Рейтингу тисячі найбільших банків світу за версією журналу Тhe Ваnker, дебютувавши з 905-ої позиції. ПУМБ є одним з найбільш прибуткових банків в Україні за підсумками діяльності у 2010 році (5-е місце серед ТОП-30 банків), показавши одні з кращих показників повернень на капітал і активи на посткризовому ринку (ROE і ROA). Банк є одним з лідерів з інформаційної прозорості серед українських банків згідно з результатами дослідження міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's, Агентства фінансових ініціатив та Проекту USAID «Розвиток ринків капіталу» за 2010 рік. У травні 2011 року рейтингове агентство Moody's підвищило прогноз по глобальному рейтингу ПУМБ в національній валюті до B2 і по рейтингу боргових зобов'язань в іноземній валюті до «стабільного».

Об'єднаний Банк увійшов до десятки найбільших фінінститутів України за основними фінансовими показниками. Активи об'єднаного банку на момент об’єднання склали 25,4 млрд. грн., капітал – 3,7 млрд. грн., кредитний портфель юридичних осіб нараховує 13,8 млрд. грн., фізичних осіб – 4,6 млрд. грн.,  депозити фізичних осіб – 8,4 млрд. грн., а депозити юридичних осіб – 5,6 млрд. грн.

Веб-сайт ПУМБ: www.pumb.ua

Компанія СКМ - професійний інвестор, керуюча компанія найбільшої фінансово-промислової групи України, діяльність якої сконцентрована в трьох основних сферах бізнесу: гірничо-металургійній, електроенергетичній та фінансовії, а також у телекомунікаціях, медіа-бізнесі, нерухомості, роздрібній торгівлі, гліновидобутку, торгівлі нафтопродуктами, сільському господарстві, торгівлі медикаментами, машинобудуванні і транспортному бізнесі.

До Групи СКМ входять компанії Метінвест і ДТЕК, Перший Український Міжнародний Банк і Ренесанс-Капітал, АСКА і АСКА-Життя, телекомунікаційна група Vega, Медіа Група «України» і видавничий холдинг «Сегодня Мультимедіа», ЕСТА Холдинг (нерухомість), Український Ритейл (роздрібна торгівля), UMG (видобуток глин), Параллель (оператор ринку нафтопродуктів), Харвіст (сільське господарство), Український Аптечний Холдинг, машинобудівний холдинг «Гірські машини», транспортний холдинг «Портінвест» та інші.

Генеральний директор Компанії СКМ: Олег Миколайович Попов.

100% акцій Компанії СКМ належать бізнесменові Рінату Ахметову.

Веб-сайт Компанії СКМ: www.scm.com.ua

* Дані балансу за Національними стандартами обліку.

Новини банку

arrow