go go
Persona
The bank today
Narodniy Bankir

Many Ukrainians believe that a bank is difficult. Make sure that the bank is simple, convenient and affordable to everyone with the “Narodniy Bankir” project from PUMB!

We collect the most relevant financial advices for you and answer common questions. We explain in simple language how to manage the money effectively and navigate the financial market. And also we tell the stories of customers which can help you in making decisions.

Твій банк – це доступність і легкість платежів
07 April, Wednesday
Отримати на e-mail {title}

Твій банк – це доступність і легкість платежів

UPark Festival, незважаючи на свій молодий вік (трохи більш ніж 4 роки), встиг завоювати серця українців. Це вже частина подієвого туризму, і до Києва їдуть не тільки з усієї України, а й з інших країн. Два роки UPark Festival співпрацює з банком ПУМБ. Як починалася ця дружба, які банківські продукти допомагають і в професійній діяльності, і в особистому житті, ми запитали в Оксани Ісідорової, виконавчої директорки фестивалю, яка має багаторічний досвід роботи в розважальній індустрії нашої країни.

Журнал «Народний банкір» №16/2021

1. Розкажіть, будь ласка, коротко про свій професійний шлях. Що саме вплинуло на ваш вибір? Про що мріяли і чого вдалося досягти в житті?

У пам’яті спливають 1990-ті роки, фінансова криза, безгрошів’я. Тоді я навчалася в педагогічному університеті й довелося паралельно заробляти гроші. На другому курсі мені запропонували прийти на щойно створений телеканал ІНТЕР. Почавши оператором у call-центрі, пропрацювала там 10 років. Потім були 15 років роботи в кінопродакшні Star Media. Пройшла шлях від керуючої справами до віцепрезидентки компанії. Дійшовши до верхівки, зрозуміла, що потрібен перепочинок. Паралельно завжди допомагала своєму братові Миколі Ісідорову – засновникові UPark Festival – у концертному бізнесі. Так сталося й під час моїх «канікул»: взяла активну участь у підготовці першого фестивалю влітку 2016 року. У цей момент Микола й запропонував мені змінити сферу діяльності й офіційно запросив до себе на роботу.

Журнал «Народний банкір» №16/2021

2. Як народжувався UPark Festival? Як вам вдається організовувати і проводити такий масштабний фестиваль в Україні?

Микола більш ніж 10 років організовував сольні концерти і привозив в Україну різних артистів, зокрема й таких як MADONNA, MUSE, Red Hot ChiliPeppers, Thirty Second to Mars, Marlyn Manson. Логічним продовженням цієї роботи стала ідея створення фестивалю, який об’єднав би на своїй сцені найкращих світових виконавців і нові цікаві імена.

Хедлайнерами першого UPark Festival, який відбувався на НСК «Олімпійський», стали видатні рок-групи сучасності MUSE і Red Hot Chili Peppers, The Kills, Hurts. У подальші роки на сцені UPark також виступали Gorillaz, Massive Attack, Thirty Seconds to Mars, Die Antwoord, Bonobo, Rag`N`Bone Man та інші. Коли в Київ одночасно приїжджають такі гіганти сучасної музичної культури (а деякі з них, можливо, ніколи більше не відвідають нашу країну), то таку культурну подію в рамках України не можна пропустити.

Основне про UPark Festival – він про якісну музику, і ми відобразили це в нашому слогані – UPARK created by music. Для нас важливо досягнути балансу між грамотно підібраними артистами й атмосферою, яка створюється від виступу першого артиста й до фінального акорду.

3. Наскільки велика ваша команда? Що найважливіше в такій проєктній роботі?

Як і в будь-якому іншому проєкті, є основа команди – 9 топ-менеджерів, кожен з яких відповідає за свій напрям – продакшн, hospitality, логістика, фінанси тощо.

Найважливіше – досвідчена команда професіоналів, яка віддана своїй справі та, що не менш значуще, любить музику. Звісно ж, для великого проєкту ще важлива плановість.

4. Яка історія ваших взаємин з банком ПУМБ? Ви в партнерстві з ним кілька років проводите фестиваль. Яка роль банку у проєкті?

На жаль, у нашій країні не так багато банків підтримують фестивалі. Ми клієнтоорієнтовані. І мені як виконавчій директорці, яка відповідає за майданчик, було важливо під час вибору банку-партнера, щоб у нього була гарна команда, яка зможе відмінно відпрацювати на майданчику, а не тільки розмістити логотип на зовнішній рекламі (посміхається). Звичайно ж, я багато відвідувала заходів, де брали участь різні банки, моніторила ринок. Коли тривали переговори з ПУМБ, відзначила для себе два моменти. Перше – тут професійна команда, яка може без підготовки відповідати на запитання й конструктивно вирішувати задачі. Друге – є сильна техпідтримка, яка може реалізувати все задумане на майданчику так, щоб у наших користувачів не виникало труднощів. Перед тем, як ухвалити рішення, я почала співпрацювати з ПУМБ як фізособа, щоб пройти увесь шлях обслуговування, починаючи з приходу у відділення й укладання контракту. Мене цей шлях повністю задовольнив. Коли отримала всі відповіді, вибір став очевидним. Перший рік, коли ми співпрацювали з ПУМБ, враховуючи досвід інших банків на інших заходах, боялися повністю запустити безготівкову оплату на фестивалі. І ПУМБ, розуміючи наші побоювання, пішов нам назустріч. У той рік ми переконалися, що наші тривоги марні – настільки ідеально відпрацювали тоді всі служби, починаючи від безпеки банку й закінчуючи маркетингом з техпідтримкою. Це дозволило нам без вагань погодитися на кешлес-зону на території всього фестивалю.

Журнал «Народний банкір» №16/2021

5. Розкажіть про вашу родину. Як плануєте свій сімейний бюджет? Як говорите з дітьми про гроші? Які фінансові навички вважаєте за потрібне розвивати в них?

У мене є мама, два брати і племінниця Ксеня, 21 рік. З Ксюшею я не тільки ділюся власним досвідом, як правильно вести свій бюджет. При цьому допомагає наявність у племінниці картки банку й мобільного банкінгу, де можна повністю бачити рух власних коштів. Ми залучаємо Ксенію до роботи на фестивалі. Коли вона тільки починала отримувати перший дохід, відкрила в банку картку, щоб усі її грошові надходження відразу потрапляли на рахунок і вона могла розуміти, який у неї дохід у місяць і куди та на що вона його витрачає. Я пояснила їй, що таке стабільний дохід, які є обов’язкові статті витрат (харчування, проїзд тощо), як розраховую, скільки в мене має піти грошей і на що. Тепер вона, як і я, відкладає 10% щомісячного заробітку. Причому в мене для цього є спеціальна картка, на яку переказую цю суму. Це гроші, які потім витрачаються на подорожі, приємні покупки. Щойно племінниця почала так, як і я, планувати свій бюджет, вона дуже сильно вирівнялася. Дзвінки в кінці місяця «тату, перекажи мені грошей» трапляються все рідше.

6. Як контролюєте витрати? Яким банкінгом користуєтеся?

Свої доходи й витрати, залишок на рахунку контролюю за допомогою мобільного банкінгу. Завдяки історії операцій можу в будь-який зручний час (в кінці дня, тижня, місяця) проаналізувати, на що в мене пішли гроші. Крім того, зручно перекидати кошти з картки на картку, тому що в мене їх кілька. Практично всі покупки здійснюю безготівково і платежі завжди відображаються в моєму мобільному додатку.

7. Чи вважаєте нашу країну комфортною щодо легкості оплати покупок та проведення грошових операцій? Над чим ще потрібно працювати?

Сьогодні в Україні здійснювати онлайн-покупки легко і просто. Думаю, більшість із нас 2020 року перейшли саме на такий вид покупок. А в плані валютних платежів наше законодавство залишає бажати кращого. Ось фестиваль, ось компанія, ось контракт, а провести просту і зрозумілу оплату у валюті – ціла проблема, правила фінансового моніторингу постійно змінюються.

8.  Можливо, у вашому житті була складна та незвичайна ситуація, коли вам допомогла якась банківська послуга?

Кілька років тому виникла форс-мажорна ситуація, коли було необхідно терміново вилетіти. Довелося відразу їхати в аеропорт і дорогою купувати квиток. На картці не вистачало всієї необхідної суми для квитка, але був кредитний ліміт. Сміливо користуюся кредитними грішми й не боюся. Повернулася, відразу ж погасила борг в пільговий період і не переплачую. Ось у таких ситуаціях банк виручає, звісно.

Був іще випадок. Прилетіла в Туреччину і зрозуміла, що забула свою основну картку. У паспорті, на щастя, виявилася ще одна, щоправда, на ній не було грошей. За допомогою мобільного банкінгу переказала кошти з картки на картку – і вуаля, гроші при мені.

9. Чи зіштовхувалися ви коли-небудь зі спробами карткового або інтернет-шахрайства? Як повелися в нестандартній ситуації?

Особисто не зіштовхувалася, але в моїх знайомих були проблеми: оплата пройшла, а товар не отримали. У таких ситуаціях допомагала служба безпеки банку й питання закривали. Щоб захистити себе від шахраїв, я спеціально відкрила картку для оплати покупок в інтернеті. Називаю її інтернет-картка. Просто роблю на неї переказ необхідної суми з основної картки й безпечно оплачую товар. Особливо доречна така картка на сайтах, де потрібно вводити CVV-код картки.

10. Продовжіть речення: «Щоб жити в гармонії з собою і світом, потрібно…»

Потрібно привести в баланс свої бажання і можливості. А для цього треба любити кожен свій прожитий день, прокидатися й дякувати за те, що в тебе є. Розплющую очі, беру в руки телефон, дивлюся – нема за ніч повідомлень від рідних, отже, всі здорові. «Життя прекрасне!» – кажу я собі, ну, а все інше, як кажуть, очі бояться – руки роблять. Головне – внутрішнє позитивне налаштування – тільки так можна бути в гармонії з собою і світом.

Журнал «Народний банкір» №16/2021

ТОП-БЛІЦ про банк і банківські послуги

1. Що ви можете порадити тим, хто тільки обирає банк? На що слід звертати увагу?

На мій погляд, головне – це доступність відділень, банкоматів і терміналів, наявність онлайн-банкінгу та легкість проведення платежів. Окрім того, важливо, щоб обслуговування операціоністів здійснювалося на професійному рівні, грамотно й чітко.

2. Які продукти банку допомагають вам у вашому особистому житті?

За ковідний період «з’їлися» всі депозити й подушки безпеки, але раніше дуже активно користувалася депозитом. Банки пропонують страхування здоров’я – зручно й надійно. Кредитні картки не раз виручали в ситуаціях, коли був необхідний терміновий платіж. Головне – потім вчасно внести оплату по кредиту.

3. Ви віддаєте перевагу готівці чи пластиковій картці?

Практично завжди користуюся карточкою. Це, по-перше, вигідно – системи бонусів і кешбеків. По-друге, зручно – твій дохід одразу падає на рахунок, маєш змогу оплати карткою завжди і всюди. Щодо готівки, то знімаю невелику суму на місяць, наприклад, 1000 грн. Найчастіше розраховуюся нею за покупки на ринку.

4. Чи користуєтеся ви програмами лояльності з різними привілеями, акціями та бонусами, які зазвичай пропонують банки та платіжні системи?

Використовую всі кешбеки, які пропонують банки. Неодноразово літала, скориставшись накопиченими милями. Однак пропозиціями банків щодо покупок у компаній-партнерів, у яких під час покупки отримуєш знижку, не користувалася жодного разу. Не розумію, як це працює. А ось послуга міжнародної платіжної системи Mastercard працює відмінно: натискаєш «купити» – і відразу ж з’являється сума зі знижкою. До речі, в мене в гаманці 6 карт, із них 5 – це Mastercard. Система, яка мене не підводить.

Переглянути весь випуск

Subscribe to the newsletter