Mobile app
go go
Narodniy Bankir

Many Ukrainians believe that a bank is difficult. Make sure that the bank is simple, convenient and affordable to everyone with the “Narodniy Bankir” project from PUMB!

We collect the most relevant financial advices for you and answer common questions. We explain in simple language how to manage the money effectively and navigate the financial market. And also we tell the stories of customers which can help you in making decisions.

Обережно – шахраї на зв’язку!
15 October 2020
Отримати на e-mail {title}

Обізнаність власників банківських карток з питань особистої фінансової безпеки зростає. Проте, люди деколи самі під час розмови розкривають шахраям особисті дані, які не мали б нікому розголошувати ні за яких умов. Отже, розглянемо три поширених сценарії телефонного шахрайства.

Журнал «Народний банкір» №14/2020

 

Дзвінок від «мобільного оператора»

Вам може дзвонити представник мобільного оператора з питань покращення якості обслуговування, пропонувати нову послугу – це звичайне явище. Але може бути, що на тому кінці слухавки – шахрай. Якщо вам пропонують ввести код підтвердження для активації «нової послуги» – не робіть цього! Паралельно з дзвінком шахраї заходять на сторінку особистого кабінету «жертви» на сайті. І насправді отримують за допомогою довірливої людини код відновлення паролю до особистого кабінету на сайті оператора.  Отримавши доступ, аферист бачить всю історію дзвінків і необхідні SMS від банку.

Іноді шахраї під час розмови запитують номери телефонів, на які ви частіше дзвоните, нібито для перевірки вас як абонента, або для отримання додаткових контактних номерів, якщо ви щось продаєте.

Журнал «Народний банкір» №14/2020

 

Далі шахрай робить віддалений перевипуск SIM-картки. Тепер, зайшовши в особистий кабінет на сайті банку, шахрай зможе легко заволодіти коштами, придбати товари на інтернет-сайтах або ж взяти онлайн-кредит.

Зам’ятайте! Якщо мобільний номер прив’язаний до банківського рахунку – це ваш фінансовий номер. На нього надходять коди підтвердження операцій, паролі від банку, інформація про баланс коштів на рахунках. Фінансовий номер потрібен для використання послуги інтернет-банкінгу та для віддаленої ідентифікації клієнта під час звернення в банк. Цей номер не має бути доступний для широкого загалу – на сайтах знайомств, у соцмережах, в об’явах тощо. 

УВАГА! Особливо вас повинно насторожити, якщо ваш фінансовий номер телефону перестав працювати. Це означає, що у вас обмаль часу, перш ніж зловмисник реалізує свої наміри. Терміново потрібно:

  1. Звернутися у банк і заблокувати всі ваші активні картки та інтернет-банкінг.
  2. Зателефонувати мобільному оператору для з’ясування ситуації з втратою контролю над SIM-карткою та уточнення подальших дій.

Ви будете більш захищені від приведеного вище сценарію, якщо заздалегідь вживатимете заходи безпеки:

  1. Заведіть окрему фінансову SIM-картку.
  2. Зверніться до мобільного оператора, прив’яжіть мобільний номер до паспорта. Це виключить можливість віддаленого перевипуску SIM-картки.
  3. Встановіть денні ліміти в інтернет-банкінгу, або блокуйте можливість проведення онлайн-операцій.
  4. Не поширюйте в інтернеті мобільний телефон, до якого прив’язаний банківський рахунок.
  5. Не називайте коди з SMS-повідомлень, коли вам дзвонять з невідомих сумнівних номерів, навіть, якщо говорять, що зараз передзвонять з номеру «гарячої лінії»

Ви «виграли мільйон»!

Коли людина найбільш вразлива? Коли вона під впливом сильних емоцій! Шахраї добре це знають, і спекулюють як на горі, так і радощах. Жертві надходить SMS-повідомлення про те, що вона виграла чималу суму грошей (варіант – автомобіль чи квартиру). Більше деталей пропонується дізнатися на сайті або за телефоном. Якщо людина передзвонила, їй пояснюють, що від отримання бажаного призу її відділяє тільки дрібниця: необхідно сплатити податок у розмірі 1% від його вартості чи сплатити інші збори – перевести кошти на картку, або ж відкрити рахунок. Для переконливості шахраї можуть створити сайт, на якому є вся інформація щодо «акції» та відгуки попередніх переможців. 

Якщо вас просять сплатити певну суму за отримання призу, будьте певні – це шахрайство, і ніякою квартири чи мільйону ви не вигравали. Згідно законодавству, податки не перераховує отримувач виграшу, а вони утримуються з суми виграшу через її зменшення на суму податків.

Вашу картку «заблоковано» 

Власники карток мають знати, що не можна повідомляти реквізити картки нікому, навіть працівнику банку. Тим паче, банки попереджають: їхні співробітники не будуть просити клієнта надати цю інформацію.

Зазвичай абонент на тому кінці слухавки представляється «співробітником банку» і повідомляє, що вашу картку заблоковано, або з неї вже крадуть гроші і він їх зараз «врятує». Неприємна новина може збити з пантелику. Шахраї розраховують, що людина в стресовому стані зробить все, що вони скажуть: повідомить реквізити картки, одноразові паролі. Шахрай може переконувати здійснити перерахунок коштів, зняти ліміт по картці. Припиніть розмову, а щоб пересвідчитися, чи все в порядку з вашою карткою, зателефонуйте на офіційний номер банку, який вказано на картці.

Завжди тримайте в секреті:

  • Трьохзначний номер на звороті картки (CVV-код)
  • Коди банків та мобільних операторів
  • Паролі в інтернет-банкінгу
  • Кодове слово банку

Повідомляти можна лише:

  • 16-значний номер картки
  • Прізвище, ім’я та ім’я по батькові

Повідомили шахраю реквізити картки та паролі?

  • Негайно заблокуйте картку в онлайн-банкінгу та повідомте про шахрайство (телефонуйте на гарячу лінію банку, вказану на звороті картки)
  • Зверніться до Кіберполіції онлайн (за посиланням ticket.cyberpolice.gov.ua)

Журнал «Народний банкір» №14/2020

 

Важливо! Не забувайте, що у вас є родичі похилого віку або діти, які можуть бути менш уважними і більш довірливими. Донесіть до них правила особистої фінансової безпеки, щоб уникнути неприємних ситуацій.

Щоб детально вивчити правила безпеки безготівкових та онлайн-платежів, зайдіть на сайт інформаційної кампанії Національного банку України та банків-партнерів за посиланням https://bank.gov.ua/promo/stopfraud/ та скажіть #ШахрайГудбай!

Переглянути весь випуск

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback