Mobile app
go go
Narodniy Bankir

Many Ukrainians believe that a bank is difficult. Make sure that the bank is simple, convenient and affordable to everyone with the “Narodniy Bankir” project from PUMB!

We collect the most relevant financial advices for you and answer common questions. We explain in simple language how to manage the money effectively and navigate the financial market. And also we tell the stories of customers which can help you in making decisions.

ТОП-5: Як накопичити при малому доході
15 October 2020
Отримати на e-mail {title}

Звички відіграють чималу роль в усіх аспектах нашого життя. І фінансів це стосується також. Періодичність і регулярність виконання якихось незначних дій часто повністю змінює вектор життя. Тож, розглянемо ТОП-5 правил поведінки, які допоможуть накопичувати та мати запас навіть при малому доході. Адже справа не в кількості коштів, а у схильності робити ті чи інші фінансові дії.

Журнал «Народний банкір» №14/2020

Звичка 1. Ведення обліку витрат та доходів

Нам здається, що усі наші витрати під контролем. Проте, це хибна думка, наш мозок видає не реальні цифри, а ті, які хотілося б бачити. І коли ми не ведемо бюджет, не рахуємо гроші, то далекі від розуміння реальної картини свого фінансового стану.

Іноді, навіть спрацьовує психологічний бар’єр – ми боїмося побачити цифру, скільки витрачається, наприклад, на щоденну каву чи тютюн. Адже тоді потрібно буде констатувати якісь неприємні речі і від чогось відмовитися. Але аналіз справжньої картини витрат необхідний, якщо ви бажаєте щось змінити, а не рахувати гривні від зарплати до зарплати.

На сьогоднішній день існує багато інструментів, які допомагають веденню бюджету. Є спеціальні платні та безкоштовні програми, додатки в онлайн-банкінгу тощо. Але, навіть табличка в Excel або звичайний зошит допоможуть вам розібратися, куди летять кошти, сформувати фінансову подушку безпеки, накопичити на відпустку, або швидше виплатити кредит.

Важливо не забувати вносити у звіт рух коштів з усіх карт та гаманців.

Журнал «Народний банкір» №14/2020

Звичка 2. Малювання фінансової мапи та спрощення постійних дій

Не залежно від того, чи зводите ви «дебет-кредит», у вас є сформована фінансова система. У середньостатистичної людини кілька рахунків у різних банках, може бути кілька вкладів, страховки або іпотека, кредитна картка і прихована готівка. Спробуйте візуалізувати вашу фінансову систему. Намалюйте її на великому листі паперу. Ви побачите картину цілком і відсторонено. Це надасть можливість зрозуміти, від якої картки можна відмовитися, які кредити вигідніше звести до одного, від яких боргів потрібно позбутися просто негайно, а де краще скористатися депозитом, адже є певна частина коштів, які не використовуються. Час від часу повертайтеся до аудиту власної фінсистеми.

Зробіть в інтернет-банкінгу автоматизованою оплату рахунків, погашення боргів, відкладання подушки безпеки, оплату навчання, пенсійні накопичення, формування інших особистих фондів. Зведіть до мінімуму прийняття рішень щодо рутинних питань. Тоді у вас не буде прострочених платежів і спокуси витратити гроші, які хотіли відкласти.

Звичка 3. Уникнення зайвих покупок та монетизація хобі

Журнал «Народний банкір» №14/2020

Будь-які покупки варто ретельно продумувати. Намагайтеся купувати тільки ті продукти та товари, які точно використаєте. Не розмінюйтеся на дрібниці, краще відкладіть гроші і ви завжди зможете купити річ саме тоді, коли це буде потрібно, не захаращуючи свій особистий простір. Не нехтуйте правилом сучасного мандрівника – багаж має бути легким, а чого не вистачатиме, то придбаємо або обійдемося.

Не зберігайте непотрібні речі – спробуйте їх продати, подарувати, або позбудьтеся їх. Звільніть місце для чогось нового у вашому житті.

Намагайтеся бачити у всьому можливість монетизації: наприклад, якесь ваше хобі (плетіння з лози, виготовлення прикрас чи випічка унікальних пряників) може дати вам частку доходу, а ще ви станете успішним відеоблогером, показуючи майстер-класи. Освоюйте суміжні спеціальності, дізнавайтеся, які сфери зараз затребувані і вигідні.

Звичка 4. Навчання фінансовій грамотності

Журнал «Народний банкір» №14/2020

Не лінуйтеся навчатися новому. Вивчайте усі можливості користування картками банку, кешбек-сервісами, поверненням податків і т. д. Наприклад:

  • Кредитні картки – не завжди зло. Їх можна використовувати для вигідних покупок, головне – встигати поповнювати кредитку до закінчення грейс-періоду.
  • У кредиток найвищі кешбек і найвигідніші бонусні програми. Підберіть картку, яка буде підходити саме вам і заберіть максимум її можливостей. Або спробуйте використовувати кешбек та процент на залишок на картці. І ви зможете мати від 1 до 10% з кожної покупки.
  • Дізнайтеся у своїй податковій інспекції, які кошти можна повернути (за навчання дітей, на лікування і т. д.) зі сплачених вами податків.
  • Якщо плануєте подорож за кордон, то оберіть картку банку, якою можна розплачуватися безпосередньо у місцевій валюті без комісії за конвертацію.
    І таких прикладів – безліч.

Звичка 5. Формування запасу та різноманіття

Найпростіша порада – заробляти і відкладати, але найскладніша у виконанні. Проте і тут на допомогу прийде простий алгоритм: те, що ви заробили в цьому місяці, ви витрачаєте тільки в наступному. Те, що витрачаєте зараз, берете з заробітків попереднього. І ніяк інакше. Таким чином ви сформуєте запас спочатку на місяць для нормального життя, а поступово почнете відкладати і на перспективу. Експерти рекомендують мати як мінімум піврічний запас.

Прорахуйте вигідні саме для вашого типу наповнення гаманця депозитні програми. Для цього в банках існує депозитний конструктор, за допомогою якого ви самостійно можете обрати найвигідніший вклад, який підходить саме вам.

Журнал «Народний банкір» №14/2020

І, не забувайте старе, як світ правило – не кладіть всі яйця в один кошик: зберігайте гроші у різних валютах, у різних банках, і не більше 200 тис. грн. Це граничний розмір відшкодування коштів за вкладами фізичних осіб, який надає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Переглянути весь випуск

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback