Мобільний додаток
перейти перейти
Повідомлення

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Що буде, якщо не платити онлайн-кредит

09 жовтня, середа
Отримати на e-mail {metatitle} - банк ПУМБ

Послуги кредитування користуються дедалі більшим попитом серед українців. Одні беруть гроші в борг у банку на кілька днів до зарплати, інші вибирають повноцінні споживчі кредити на суттєві покупки.

Варто зазначити, що останнім часом ми все частіше вибираємо онлайн-кредити або оформляємо кредитні картки. Це доволі зручно, оскільки позику не потрібно постійно узгоджувати. Наприклад, у вас є кредитна картка ВсеМожу від ПУМБ, на якій встановлено відновлюваний кредитний ліміт. Використовувати такі кошти є змога в будь-який час за умови своєчасного погашення. Але що буде, якщо не віддавати кредит? Дізнаймося це.

Які наслідки за несплату онлайн-кредиту?

Ось кілька наслідків прострочених виплат з онлайн-кредитування:

  • пеня та штраф — від першого дня прострочення буде нараховано штраф, який прописаний у кредитному договорі, а кожен наступний день до тіла кредиту додаватиметься пеня;
  • погіршення кредитної історії — відповідальність за несплату кредиту в Україні також включає значне погіршення кредитної історії, що не дозволить у майбутньому розраховувати на позикові кошти в українських банках;
  • повідомлення та дзвінки — в перші дні прострочення банк надсилатиме повідомлення в месенджерах, особистих повідомленнях та мобільному застосунку, далі на вас чекають дзвінки від менеджерів із нагадуванням про необхідність погашення боргу;
  • дзвінки від колекторських служб — у кожному банку є колекторський відділ, який займається стягненням боргів, зокрема за допомогою дзвінків не лише боржнику, а також його родичам, довіреним особам та за місцем роботи;
  • підключення колекторських компаній — за кілька місяців борг передається колекторським компаніям, які чинитимуть моральний тиск на боржника.

Останнім та найнебезпечнішим етапом буде звернення до суду з боку кредитора для стягнення заборгованості згідно з чинним законодавством.

Конфіскація майна: що відбувається в разі несплати?

За тривалого прострочення виплат за кредитом боржник ризикує втратити особисте майно. Це може відбуватися у двох випадках:

  • якщо кредитування відбувалося під заставу майна;
  • за рішенням суду.

У першому випадку передача майна зазначена у кредитному договорі між кредитором та позичальником. Зазвичай це кредити на великі суми, заставою яких виступає майно позичальника. Це можуть бути квартира, будинки, автомобіль та інші цінності, які банк приймає як заставу.

Також конфіскація майна за несплату кредиту можлива за рішенням суду, який стане на бік кредитора та зобов’яже боржника продати нерухомість або транспортний засіб для погашення боргу.

Що робити, якщо не можете платити кредит під час війни

Багато хто цікавиться, що буде, якщо не платити кредит під час війни. Всупереч поширеній думці, борг нікуди не подінеться, проте з літа 2022 року й на час дії воєнного стану штрафи та пеня за прострочене кредитування було скасовано. Також існує можливість списати борг, якщо майно, яке було передано в заставу за кредитом, постраждало чи було зруйноване.

Важливо розуміти, що хоча штрафи та пеня не нараховуватимуться, в позичальника зіпсується кредитна історія. Саме тому якщо ваш фінансовий стан не дозволяє вчасно погашати заборгованість, варто повідомити про це банку для розв'язання питання.

Шляхів виходу із ситуації може бути два: реструктуризація боргу та рефінансування кредиту. Рефінансування передбачає взяття однієї чи кількох позик для погашення старого боргу. Цей крок доволі ризикований, тому що з одного боргу ви потрапляєте до іншого. Щодо реструктуризації — цей момент варто висвітлити докладніше.

Реструктуризація боргу: як домовитися з банком

Буде доцільним не просто перейматися, що буде, якщо не платити кредит, а цікавитися шляхами розв'язання проблеми. Одним із варіантів є реструктуризація боргу. За своєю суттю вона є допомогою позичальнику з боку банківської системи для виконання кредитних зобов’язань. Банк може переглянути договір у бік зменшення відсотка чи збільшення терміну виплати, а в деяких випадках запропонує тимчасово відстрочити платежі (зробити кредитні канікули). Приводом для перегляду договору можуть стати:

  • тяжка хвороба боржника, внаслідок лікування якої виникають непередбачені витрати та знижується платоспроможність;
  • втрата основного джерела доходу (необхідне документальне підтвердження);
  • втрата чи пошкодження особистого майна з різних причин (пожежа, бойові дії, крадіжка, стихійне лихо).

Кожен випадок реструктуризації боргу розглядається окремо, після чого банк пропонує прийнятний для нього варіант розв'язання питання. Також клієнту може бути запропонована картка виключно з дебетовим рахунком, окремо від кредитки. Наприклад, дебетова картка ВсеКартка від ПУМБ передбачає використання лише власних коштів, а її умови дозволяють отримувати кешбек під час витрати грошей за кількома категоріями.

Чи існує термін давності для несплаченого кредиту?

Часто в мережі цікавляться, що буде, якщо не платити кредит 3 роки? Цей термін вибраний не просто так, адже існує таке поняття, як позовна давність. У контексті кредитування вона означає, що кредитор і позичальник можуть звернутися до суду для захисту своїх інтересів. Якщо від моменту подання позову минуло 3 роки, вимоги банку чи позичальника анулюються. Чи це означає, що через три роки після звернення банківської установи до суду нам можна не платити кредит? Ні.

Позовна давність — це поняття чинного законодавства України, яке застосовується у стандартних ситуаціях. Проте у випадку з кредитним договором терміни можуть суттєво відрізнятися. Вони визначаються банком і прописуються в договорі, який підписує позичальник. У деяких випадках тимчасовий ліміт може становити 50 років та більше.

Саме тому розраховувати на закінчення позовної давності в разі кредитування неправильно. Оптимальним варіантом буде своєчасне погашення відсотків, а за фінансових труднощів — звернення до кредитора по реструктуризацію боргу.

Повідомлення банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{metatitle} - банк ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок