Мобільний додаток
перейти перейти
Повідомлення

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Як правильно інвестувати гроші

08 жовтня, вівторок
Отримати на e-mail {metatitle} - банк ПУМБ

Одна розумна людина сказала, що гроші мають працювати та приносити їхньому власнику дохід. Саме тому багато хто з нас намагається не просто заробляти кошти, але також вкладати вільний капітал для його збільшення. У простому розумінні цей процес називається інвестуванням.

Однак під час глибокого вивчення питання ми зрозуміємо, що інвестувати гроші можна в різних напрямках. Одні вважають за краще вкладати в нерухомість, тоді як інші вибирають операції з цінними паперами. Способи вкладення коштів і стануть темою нашої статті.

Що таке інвестування і як воно працює?

Інвестування грошей — це їхнє вкладення в актив, який купується з метою отримання доходу внаслідок підвищення його вартості в майбутньому. Важливий момент: вкладаючи гроші, ми розраховуємо, що вартість активу із часом гарантовано зросте. Принцип роботи інвестицій найлегше розглянути на прикладі банківського депозиту Дохідний у ПУМБ:

  1. Ви кладете певну суму на депозит, наприклад, 100 000 грн.
  2. Банк пропонує річну відсоткову ставку 12 % на період від 3 місяців до року.
  3. Ви вибираєте депозит на рік.
  4. Після закінчення терміну ви зможете отримати чистий дохід на суму 9 686,47 грн (після вирахування податків).

Цей приклад є найпростішим, оскільки існують різні типи банківських вкладів, зокрема депозит з поповненням у ПУМБ (Накопичувальний), який дозволяє збільшувати суму вкладу та передбачає щомісячне додавання відсотків до депозиту.

Малі інвестиції: з чого почати новачкам

Теоретично все звучить доволі просто, проте нам важливо розібратися на практиці, як інвестувати свої кошти. Новачкам бажано починати з малих інвестицій та вкладати відносно невеликі суми з короткостроковим плануванням. Також важливо запам’ятати 5 основних правил інвестора-початківця й дотримуватися їх:

  • вільний капітал — хоча це може звучати дивно, але вкладати необхідно лише вільні гроші, які залишаються у вас після отримання основного доходу та розподілу всіх витрат;
  • постійний дохід — займатися інвестуванням можна лише в разі наявності постійного джерела фінансів;
  • упорядкування плану — навіть короткострокові інвестиції вимагають обліку низки чинників і складання плану;
  • вкладення частини прибутку — гроші, на відміну від споживчих товарів, мають властивість знецінюватися, тому частину прибутку від інвестицій (від 30 %) варто вкладати в інші активи;
  • контроль капіталу — пасивний дохід, звичайно, зустрічається, але доволі рідко, тому важливо контролювати проєкт, якому ви довірили свої гроші.

Якщо цікавить, з чого почати інвестування, бажано спробувати вкласти невелику суму облігації або вибрати короткостроковий депозит.

Інвестування в облігації або акції, що вільно торгуються на ринку, дозволить вам забрати капітал у будь-який момент. При цьому варто більш детально вивчити стратегію такого вкладення, оскільки дохід багато в чому залежить від тимчасових коливань котирувань ваших активів.

Короткостроковий депозит у банку на невелику суму дозволить вам краще розібратися у процесі та швидко отримати дохід, хоч і невеликий.

Інвестування в облігації та інші активи

Заведено виокремлювати три найбільш популярні напрямки для вкладення коштів, які вибирають як новачки, так і інвестори з великим досвідом:

  • купівля облігацій та акцій;
  • банківський депозит;
  • інвестиції в ПІФ.

Придбання цінних паперів може дати дохід у діапазоні 13–50 % залежно від стратегії інвестора. При цьому надійність таких вкладень залежить від багатьох факторів.

Наприклад, купівля облігацій внутрішньої позики вважається найбільш безпечною та вигідною. Вкладник не сплачує прибуткового податку та військового збору й може отримувати річні 13 %. Великий прибуток часто обіцяє купівля акцій українських та міжнародних компаній, однак у цьому випадку важливо оцінювати ризики та складати грамотну стратегію.

Банківський депозит — не тільки найбільш популярний, а й найменш ризиковий напрямок інвестицій. Для внеску вистачить невеликої суми. Мінусом такого вкладення буде інфляція, яку варто прораховувати щодо реальної відсоткової ставки. Убезпечити себе можна за допомогою валютного депозиту, проте відсотки за ним будуть значно нижчими.

ПІФ (пайовий інвестиційний фонд) передбачає поділ активу на кілька паїв, які викуповують вкладники. Такою діяльністю займаються брокери, тому вкладення коштів ідеально підходить для новачків. Плюсом інвестування в пай буде мінімальна сума входу, мінусом — високий ризик втрати капіталовкладення.

Куди краще вкладати гроші для максимального прибутку

Також серед популярних напрямів для інвестування зазначають:

  • купівлю нерухомості;
  • вкладення в дорогоцінні метали;
  • вкладення в бізнес та стартапи;
  • купівлю валюти;
  • вкладення в антикваріат та мистецтво.

Купівля об’єктів нерухомості — безпрограшний варіант, який принесе добрий дохід у майбутньому. Але щоб купити житлову або комерційну нерухомість, потрібна велика сума вільного капіталу. Отримувати прибуток вкладник може шляхом здачі в оренду або перепродажу через певний час.

Вкладення в золото, срібло та інші дорогоцінні метали — це гарна довгострокова інвестиція. Так, золото завжди зростає в ціні, тому ви зможете отримати значний дохід навіть з урахуванням інфляції.

Інвестиції в бізнес та інтернет-стартапи вважаються одним із найбільш ризикових шляхів для отримання доходу. Важливо розділяти вкладення коштів у власний бізнес, оскільки це припиняє бути інвестицією і стає роботою, та фінансування сторонніх проєктів. У будь-якому випадку необхідно оцінити бізнес-план та безліч ризиків.

Одним із перспективних рішень буде замовити валюту, ціна якої постійно зростає відносно гривні. Зробити це ви можете в банку ПУМБ, де також є можливість відкриття валютного депозиту. Серед найбільш популярних валют для вкладення виокремлюють долар, євро та англійський фунт стерлінгів.

Доволі оригінальним напрямом інвестування є купівля антикваріату та витворів мистецтва. Однак такий варіант підійде тільки вкладникам, які розуміються на цій темі й мають усе необхідне для належного зберігання колекційних предметів.

Як скласти стратегію інвестування для довгострокового успіху

Інвестиційна стратегія залежить від спрямування вкладу, суми та оцінки ризиків. Можна виокремити чотири пункти, які є важливими для кожної стратегії:

мета — важливо розуміти, навіщо ви збираєтеся вкладати гроші, яку суму готові відправити у «вільне плавання» і на який термін;
терміни планування — є довгострокові, середньострокові та короткострокові стратегії, кожна з яких відрізняється низкою моментів;
залучення — оцініть час, який ви готові витрачати на інвестиції, оскільки повністю пасивна стратегія часто приносить менший прибуток, але не забирає багато часу й сил, а ось активна стратегія працює на коротких і тривалих дистанціях;
ризики — це може бути консервативна, помірна або високоризикова стратегія, де перша піддає капітал найменшому ризику, але й дає мінімальний вихлоп, остання ж обіцяє максимальний дохід за високих ризиків втрати коштів, а помірна вважається золотою серединою.

Після розробки плану дій та вибору напряму для вкладення грошей важливо не сходити з наміченого шляху за перших труднощів, оскільки хорошою є стратегія, якої дотримуються.

Повідомлення банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{metatitle} - банк ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок