Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Депозитний договір: читаємо разом
10 січня 2022
Отримати на e-mail {title}

Одним із найбільш простих і безпечних фінансових інструментів щодо збереження своїх  накопичень від інфляції, тобто знецінення грошей, є банківський депозит. Щоб банк прийняв ваші кошти, потрібно укласти з ним договір. Розберемося в особливостях такого документу на прикладі договору банку ПУМБ.

Як відкрити депозит у банку та покласти на нього гроші?

Завдяки цифровій трансформації різних сфер нашого життя, зокрема й банківського сектору, відкрити депозит сьогодні можна онлайн (через сайт чи мобільний додаток) або завітавши до відділення банку.

Для укладання договору вам знадобляться наступні документи:

  • документ, що посвідчує особу;
  • реєстраційний номер картки платника податків (за наявності);
  • інші документи (за необхідності).

У договорі потрібно буде зазначити місце реєстрації та вашого фактичного проживання.

Все, про що говоритиме представник банку, буде відображено в Договорі комплексного банківського обслуговування (скор. ДКБО). Власне, приєднання до ДКБО шляхом підписання відповідної заяви та передача грошей банку й будуть означати, що ви розмістили депозит у банківській установі.

P.S. Кошти клієнта зараховують на спеціальний депозитний рахунок. Повний номер вашого рахунку менеджер зазначить у договорі. Саме сюди ви покладете заощадження: за допомогою безготівкового переказу з поточного рахунку, відкритого в ПУМБ.

ДКБО дозволяє банку надавати клієнтам комплексне банківське обслуговування:

  • з відкриття й обслуговування карткових рахунків;
  • випуску карток;
  • надання споживчого кредиту;
  • овердрафту;
  • кредитної лінії;
  • використання системи «Інтернет-банкінг»;
  • послуги залучення коштів на депозит тощо.

Ви можете обирати всі чи будь-які окремі послуги із передбачених ДКБО. Одна з них — розміщення депозиту.

Сума, терміни, відсотки…

Ці три параметри є дуже важливими, тому на них слід звернути особливу увагу, коли укладатимете договір.

Мал. 1. Фрагмент ЗАЯВИ на приєднання до Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб

Мінімальна сума для розміщення, термін дії, відсоткова ставка й інші умови залежать від того, який тип депозиту ви обрали.

Наприклад, розглянемо варіант, що наведений на мал. 1, коли:

  • сума вкладу — 500 грн;
  • процентна ставка за вкладом — 8,0% річних;
  • сплата нарахованих відсотків відбуватиметься щомісяця;
  • строк розміщення вкладу — 91 календарний день;
  • автоматичне продовження строку розміщення вкладу, поповнення, часткове зняття та дострокове повернення вкладу не передбачені.

Отже, за таких параметрів договору ви розміщуєте на депозиті в банку кошти в сумі 500 грн терміном на три місяці — останній день дії депозиту відображений у вашому договорі (дивіться в таблиці, п. 4 «Строк розміщення Вкладу»).

Протягом обумовленого періоду вся сума вкладу залишатиметься в користуванні банківської установи, за що банк щомісяця платить вам відсоток. Ці кошти надходять на зазначений у договорі рахунок (див. п. 6 «Сплата нарахованих процентів здійснюється»).

Особливість депозиту, який ми розглядаємо в прикладі, така — протягом терміну його дії ВИ НЕ МОЖЕТЕ:

  • збільшити суму (див. п. 8 «Поповнення вкладу»)
  • частково зняти кошти (див. п. 9 «Часткове зняття Вкладу»)
  • повернути вклад раніше строку, зазначеного в договорі (див. п. 10 «Дострокове повернення вкладу»)

Скажімо, ви поклали на депозит 20 000 грн на 91 день (три місяці). Збільшити 20 000 протягом періоду дії договору, навіть на 1 грн, не вийде. Також у вас не буде можливості забрати частково або повністю свій депозит достроково (раніше 91-го дня). Всю суму вкладу (у нашому прикладі – 20 000 грн) банк поверне вам після того, як сплине термін дії договору (91 день). Гроші надійдуть на ваш картковий рахунок (див. п. 7), і ви зможете ними розпоряджатися на власний розсуд — зняти з рахунку чи продовжити дію депозиту. Як? Читаємо договір, про який йде мова (див. п. 5): «Опція автоматичного продовження строку розміщення вкладу… може бути ввімкнена Клієнтом (тобто вами) до останнього дня строку розміщення вкладу» (не включаючи цей день)*.

Увага! Якщо ви цього не зробите, автоматичного подовження договору не відбудеться (див. п. 5).

*Наприклад, останній (91-й) день дії вашого договору припадає на 1 лютого, значить автоматично продовжити термін депозиту потрібно не пізніше 31 січня (90-го дня).

Про що ще запитати в менеджера перед підписанням договору з банком?

Хоч у банку ПУМБ невеликий договір, у вас все одно можуть виникнути питання стосовно окремих його пунктів. Радимо поставити їх менеджеру банку. Про деякі питання ми вже говорили, але є й інші:

  • Де саме на сайті банку ви маєте відстежувати повідомлення, зокрема щодо змін до ДКБО? У договорі про це йдеться в «Кінцевих положеннях».
  • Які зміни можуть відбутися в послугах, що надає вам банк?
  • Як правильно автоматично продовжити дію депозитного договору й де саме «ввімкнути» цю функцію?
  • Де в договорі вказано, що ви маєте бути ознайомленим зі змістом ст. 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» щодо гарантій за вкладом? До речі, у договорі це зазначено в п. 4 розділу «Підтвердження та запевнення».

Також попросіть менеджера розповісти про правила користування платіжною карткою, яку банк видає клієнту під час підписання заяви на приєднання до ДКБО.

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок