Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Перший крок до фінансової незалежності – планування власного бюджету
27 липня 2021
Отримати на e-mail {title}

Неважливо, працюєте ви на когось і отримуєте щомісяця стабільну зарплату чи ваш дохід нерівномірний, як у фрілансера, або ви працюєте самі на себе і ваш прибуток залежить тільки від вас, напевне, одна з ваших цілей – фінансова незалежність. Як же діяти, щоб цього досягти? Почніть з простого: плануйте правильно свій бюджет. Як? Спробуємо вам допомогти.

Дуже часто ми доходи сприймаймо як даність й контролюємо тільки витрати. Проте в ідеалі ваш бюджет повинен виглядати так: доходи ростуть, витрати знаходяться під пильною увагою. Тобто рахуєте як доходи, так і витрати.

Психологи попереджають: не варто братися за контроль фінансів, якщо ви не готові морально. Це як з дієтою – можна «зірватися». Щоб цього не трапилося, краще поставити перед собою ціль (приміром, з’їздити у відпустку чи зробити ремонт) й планувати бюджет так, щоб її втілити за певний відрізок часу. Але це не означає, що ви повинні відмовитися від приємних трат. Адже мета контролю власних фінансів – не зіпсувати, а впорядкувати ваше життя.

Запишіть доходи

Розпочнемо із запису доходів – опираючись на отриману суму, легше буде планувати витрати. Що стосується активних фінансів: якщо маєте щомісячний стабільний дохід (зарплату), то все зрозуміло. Якщо маєте інші джерела надходження грошей або хочете їх мати, також вкажіть. Щодо формування пасивного доходу – можна почати з відкриття депозиту й отримання відсотків по ньому.

Заплатіть собі

Отримавши певний дохід, ми одразу ж починаємо його витрачати – гроші, які були «нашими» стають «чужими». Візьміть за правило – одразу залиште собі як мінімум 10%, «заплатіть собі». По-перше, така сума напевно не позначиться на вашому рівні життя. По-друге, так ви будете формувати фінансову «подушку безпеки» на випадок непередбачених обставин або різкої втрати основного доходу. По-третє, заощаджену суму можна згодом інвестувати.

Підказка: Можна 10% відкладати як завгодно й куди завгодно, але краще – на рахунок в банку, куди складно дістатися (приміром, на депозит, що можна поповнювати).

Лайфхак: Гарна ідея – відкладати несподівані гроші, на які ви не розраховували (борг віддали, премію отримали, бонуси за програмою лояльності тощо).

Розподіліть витрати

Тепер розподіліть усі витрати по групах. Це можуть бути лише дві статті витрат: регулярні (на житло, харчування, зв'язок, дітей, автомобіль, кредит /іпотека) та епізодичні (все інше) або таких груп може бути більше двох:

  • ПОТОЧНІ (щомісяця): обов’язкові платежі (комунальні та комунікаційні послуги, дитсадочок/школа), харчування, побутова хімія, проїзд тощо.

Підказка. Проконтролюйте витрати бодай 1-2 місяці, проаналізуйте їх, відкорегуйте за необхідності (харчуватися вдома, приміром, набагато економніше, ніж в кафе; проїзд на таксі – приємна трата, але не обов’язкова) й виведіть комфортну для себе суму поточних витрат.

  • ВИМУШЕНІ: кредит, іпотека, борги тощо.

Підказка. Продумайте, якщо є суми, які можна «закрити» скоріше за інші, плануйте витрати, враховуючи ці знання.

  • ПЛАНОВІ:  здоров'я, одяг, техніка, ремонт, подорожі, свята, курси тощо.

Підказка. Час від часу переглядайте свої звички щодо планових витрат, залишайте тільки раціональні. Не женіться за відомими брендами та останніми моделями.

  • СТРАТЕГІЧНІ:  страхування, депозити, накопичення на пенсію, на навчання дитини тощо.

Підказка. Правильно обрати «шлях» таких витрат допоможе спеціаліст банку.

Експерти зазвичай рекомендують ідеальну формулу сімейного (особистого) бюджету  – 50-30-20. Де 50% – обов’язкові (фіксовані) платежі (поточні, вимушені, стратегічні та ін.), 30% — емоційні (бажані покупки та розваги), 20% – заощадження та раптові витрати.

Контролюйте рух коштів

Можна відмічати надходження та витрати навіть у нотатках в своєму телефоні. Можна 1 раз на 2 тижні робити зріз по витратам й порівнювати зі своїм бюджетним планом. Наприкінці місяця ще раз проаналізувати статті надходжень/витрат й зробити висновки.

До речі! Фіксувати щодня витрати по банківській картці не потрібно (на відміну від готівки), якщо встановити мобільний банкінг. Яскравий приклад такого сервісу – мобільний додаток «ПУМБ Online». За його допомогою вам залишиться раз на місяць зробити виписку з історії операцій, додати витрачену готівкою суму і зробити висновок по бюджету.

Звичка регулярно обговорювати в родині разом з дітьми бюджет може перетворитися в чудову традицію. Так ваші діти скоріше зрозуміють, звідки беруться гроші, за якими пріоритетами вони витрачаються, як накопичуються й для чого.

Вам на допомогу!

Сучасні технології значно полегшили ведення домашньої бухгалтерії:

  • Excel-таблиці (під рукою повинен бути комп’ютер) для досвідчених користувачів цієї програми.
  • Google Sheets – електронні таблиці, аналог Excel, тільки у «хмарі». Зручно, що в тому ж самому файлі можна працювати з комп'ютера, ноутбука, смартфона. Дані зберігаються у реальному часі.
  • Спеціальні мобільні додатки як безкоштовні, так і платні (здебільшого це розширені версії). Принцип роботи в них дуже схожий: категорії доходів й витрат ви можете утворювати самостійно чи скористатися вже існуючими; тут можна створювати кілька облікових записів для всіх членів родини;  додатки можуть попереджати вас у разі перевищення запланованого ліміту на день (місяць) і по категоріям; розпізнавати SMS від будь-яких банків, зчитувати чеки; автоматично заносити доходи й витрати та виконувати багато інших функцій.

Найпопулярніші додатки: Журнал витрат, Тяжеловато, Mobills, Monefy, CoinKeeper, Финансовый архитектор. Підтримують українську мову: Money Lover, Money Manager, Finkee. Обирайте в залежності до своїх вимог.

Робіть перші кроки до фінансової незалежності – контролюйте витрати та збільшуйте доходи.

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок