Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Страхування під час подорожей
07 квітня 2021
Отримати на e-mail {title}

Страхування під час подорожей

До багатьох країн у зв’язку із пандемією подорожувати ще немає можливості. Однак, список тих, які радо прийматимуть туристів з певними вимогами (тести, довідки про перенесену хворобу на COVID-19) або і без них, щодня розширюється. Українці, які скучили за новими враженнями, все охочіше шукають турпутівки або маршрути самостійних поїздок.

Журнал «Народний банкір» №16/2021

Вже відкриті для туристів Туреччина, Непал, Пакістан, Афганістан, Словенія, Хорватія, Болгарія, Кіпр, багато країн Африки. Перелік постійно змінюється, тому варто відслідковувати ситуацію на сайті Міністерства закордонних справ.

Застрахований -- озброєний

Якщо ви вже вибрали собі напрямок для подорожі, то не забувайте, що для виїзду за кордон згідно Закону України «Про туризм», обов’язковий страховий поліс. У разі необхідності, страхова компанія візьме на себе витрати по забезпеченню екстреної медичної допомоги та позбавить туриста від непередбачених фінансових витрат.

І мова йде саме про екстрену медичну допомогу – ситуації різкого погіршення здоров’я, спричинені нещасним випадком (травми), певним захворюванням (наприклад, інфекційного характеру), загострення хвороби, про яку раніше не було відомо.

Випадки бувають різні

Вважати, що поліс – зайві витрати, якщо запланували поїздку без особливого екстриму, – велика помилка. Крім небезпек у вигляді ДТП чи поганого самопочуття страховики розповідають про самі неймовірні випадки. Наприклад, дуже часто «співавторами»  проблем стають тварини. Нерідко подорожуючі страждають від укусів собак чи мавп. Також страховики згадують неймовірні побутові поранення, причиною яких стала домашня техніка, наприклад блендер чи тостер.

Суми виплат

В будь-якому випадку надання медичної допомоги обмежується сумою страхового захисту. Зазвичай, бувають такі варіанти: 30 тис. (мінімальна обов'язкова страхова сума), 50 тис., 60 тис., 75 тис. або 100 тис. USD/EUR. Валюта страхової суми визначається в залежності від обраної країни.

Як правило, окрім медичної допомоги договором страхування також відшкодовується:

  • Медична евакуація (транспортування із-за кордону).
  • Репатріація тіла із-за кордону.
  • Асистанські послуги (юридична допомога за кордоном).
  • Візит близького родича для відвідування Застрахованої особи, що перебуває на стаціонарному лікуванні.
  • Телекомунікаційні послуги: витрати на телефонне повідомлення в асистуючу компанію про страховий випадок.
  • Компенсація вартості квитків у разі відміни рейсу.
  • Компенсація за втрачений багаж.
  • Компенсація за відміну поїздки (через форс-мажори, спричинені епідемією коронавірусу).

Заняття в подорожі

Перед придбанням полісу туристичного страхування обов’язково потрібно визначитись, чим ви плануєте займатись за кордоном:

  • Пляжний відпочинок та прогулянки містом? Тоді вам підійде самий простий поліс за мінімальну ціну.
  • Активний спортивний відпочинок (катання на багі, водних мотоциклах, дайвінг до 18 метрів, піші походи в гори)? Потрібна страховка, яка покриє ці ризики.
  • Зовсім інший поліс потрібен при екстремальному туризмі (гірськолижний спорт, стрибки з парашуту тощо).

В залежності від вашої «мети поїздки» страхові компанії визначають ступінь ризику настання страхового випадку і в залежності від цього коригують вартість полісу. Не економте, якщо знаєте, що реально ризикуєте, адже страхова компанія має право відмовити в наданні медичної допомоги, якщо поліс не передбачав компенсацію цього виду діяльності.

Окремо варто звертати увагу!

  1. Часто страховкою передбачені так звані «субліміти» (кошти в межах страхової суми, що обмежує розмір страхового відшкодування по окремому страховому випадку), наприклад, на надання стоматологічної допомоги зазвичай діє невелика страхова сума – 150-300 USD/EUR.
  2. Чи включає страховий поліс надання медичної допомоги у разі захворювання на COVID-19 і чи передбачені обмеження (субліміти).

Нестрахові випадки

Найдорожче шукати неприємності на нетверезу голову — такі випадки завжди нестрахові. А спроба за рахунок страхової компанії вилікувати за кордоном певну хронічну хворобу буде вважатись шахрайством зі сторони клієнта. Такі випадки навіть отримали спеціальну назву – «медичний туризм», тобто коли клієнти їдуть за кордон під виглядом туриста, а по приїзду звертаються до місцевих медиків для отримання складних медичних втручань.

Журнал «Народний банкір» №16/2021

Поліс із франшизою

Одним із способів зекономити на страхуванні є обрання полісу з франшизою. Франшиза – це частина суми збитку, яка не відшкодовується страховою компанією. Варто бути готовим, що отримавши економію в 70-100 гривень, вам доведеться самостійно оплачувати франшизу у разі звернення до лікаря за кордоном (як правило, це 50—100 USD/EUR).

Варто розуміти! Медичну допомогу організовують міжнародні асистанські компанії (зазначаються їх контакти в договорі), які працюють від імені страхової компанії. Вона лише надає гарантію оплати медичних витрат у відповідності до договору страхування. Коли у туристичному місці немає партнерських медичних закладів, вам запропонують оплатити медичні витрати самостійно, а по приїзду в Україну страхова компанія компенсує їх.

Оформлення страхового полісу

Страховий поліс можна отримати безпосередньо у страховій компанії або у банку. Так, у ПУМБ це можна зробити у відділенні чи онлайн. Для цього потрібні лише закордонний паспорт та ідентифікаційний код (ІПН). Поліс можна оформити, як для разової поїздки, так і для декількох. Банк ретельно перевіряє страховиків, обираючи тільки надійних партнерів. Подробиці на https://retail.pumb.ua/service/travel

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок