Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Кредитна картка: менше обмежень, більше можливостей
04 лютого 2021
Отримати на e-mail {title}

Призначення кредитної картки очевидне з самої її назви – це користування кредитними коштами. Так, це позика коштів у банку, але геть не та сама, що готівкова. Різниця між ними суттєва і за різних життєвих обставин може мати вирішальне значення. Розберемося?!

Зручна позика

Безготівковий розрахунок

Кредитна картка – це платіжна картка, яку банк надає клієнтові для оплати необхідних товарів і послуг, придбаних у кредит. На відміну від готівкового кредиту, кошти надаються не у формі «живої» готівки, а надходять на пластикову картку. Кредитною карткою доцільніше здійснювати безготівкові розрахунки. Кредитна картка зручна для щоденних витрат та термінових покупок. Оптимальним рішенням буде готівковий кредит лише за умови, коли вам необхідна велика сума готівкою.

Начебто усе зрозуміло. Але чи не призведе часте використання пластикового гаманця до фінансової катастрофи? Адже ми неодноразово чули такі історії… Розглянемо усе докладно.

Кредитна картка – це набагато зручніший кредитний продукт.

  • Оформлення картки потребує значно менше часу, аніж оформлення кредиту;
  • Користуватися нею теж простіше – кошти доступні вам будь-якої миті протягом усього періоду дії пластику і витрачати їх ви можете на власний розсуд: для розрахунку в улюбленій кав'ярні, оплати покупок в інтернеті чи в магазині, купівлі квитків на транспорт;
  • У багатьох випадках безготівковий розрахунок кредитною карткою буде навіть вигідніший, аніж оплата будь-якими іншими способами.

Журнал «Народний банкір» №15/2021

Для оформлення кредитної картки необхідно звернутися у найближче відділення банку. З документів знадобляться паспорт і ІПН. Зазвичай процес узгодження кредитного ліміту триває не більше години. Оформлюючи договір з банком, уважно прочитайте умови кредитування. Сума відсотків за користування кредитними коштами, як і всі деталі по кредиту, прописані в спеціальному документі – «паспорті кредиту». Вся ця інформація також є обов’язково на сайті банку в розділі «кредити».

Зазвичай, банки дозволяють без відсотків використовувати кредитні кошти на картці тільки для розрахунків в інтернеті й торгових мережах. А що ж щодо зняття готівки за потреби?

Зняття готівки

У цьому випадку варто все зважити. Без вкрай нагальної потреби знімати кошти недоцільно: у цьому разі банки зазвичай беруть два види комісії – одноразову у розмірі 4-5% від суми (комісію за зняття кредитних коштів) та проценти за користування кредитними коштами. Але є приємні виключення.

Так, ПУМБ не бере комісію за зняття кредитних коштів. А цьогоріч користуватися кредитною підтримкою ПУМБ стало ще привабливіше: власникам картки ВСЕМОЖУ не потрібно сплачувати  проценти за користування кредитними коштами* за умови погашення заборгованості до 30 числа наступного місяця від дати зняття готівки.  Слушна нагода здійснити свої маленькі мрії!

До зимових свят ПУМБ дарує своїм клієнтам можливість знімати готівку з кредитної картки ВСЕМОЖУ без комісії та не сплачувати проценти протягом пільгового періоду, що триватиме до 62 днів. Приміром, ви знімаєте готівку у грудні, тоді, аби не платити комісії та проценти за користування коштами, повернути кредит слід до 30 січня.

А ще у пільговий період можна без комісії переказати кредитні кошти в Інтернет-банкінгу ПУМБ Online на картки інших банків.

По кредитній картці ВСЕМОЖУ максимальна сума кредиту складає 200 тис. грн, реальна річна процентна ставка – 47,88%, максимальний строк кредиту – 12 місяців, можлива автопролонгація на такий самий строк.

*Нові умови діють з 26.10 2020 р. по 28.02 2021 р. Про продовження терміну дії умов або їх зміну банк повідомить клієнтів окремо. Детальна інформація за номером 0 800 300 502 або на pumb.ua

Позика без переплат? Легко!

Усе залежатиме лише від вашої фінансової дисципліни. Якщо ви вчасно повертатимете на картку позичені гроші, то цей пластик точно стане для вас чарівною паличкою, з якою так легко виконувати бажання і свої, і рідних. В межах кредитного ліміту (суми, яку банк готовий надати власникові кредитної картки), звісно. Користуючись кредитною карткою, ви повертаєте лише ті кошти, які реально витратили. Якщо ж позикові кошти не використовувалися, то й платити банкові не доведеться.

Тож, кредитна картка – це позика без переплат. Однак є важливий момент. Кожна кредитка має так званий пільговий період. Зазвичай він триває від 30 до 90 днів. Якщо борг погашено за цей термін, відсотки за користування кредитними коштами не нараховуються. Раціонально плануючи витрати і вчасно повертаючи борги, кредитними коштами можна користуватися необмежено довго.

Аби через власну необачність ви не втрапили у боргову яму, варто пам’ятати:

  • Витрати кредитних коштів з картки протягом місяця мають становити не більше 50% вашої заробітної платні.
  • Щоб скористатися кредитними коштами наступного місяця, не зволікайте. Позичені кошти необхідно повернути на картку до призначеного строку – у цьому разі банк не затребує жодних комісій чи переплат. Інакше ж доведеться сплатити банкові мінімальний обов'язковий платіж, який буде містити зокрема й проценти нараховані за користування кредитом.
  • Будьте уважні, якщо ви не повернули позичені кошти у пільговий період, проценти нараховуватимуться з дня, коли ви розрахувалися за послугу чи покупку кредитною карткою, а не з дати завершення пільгового періоду.

Заробити на кредитці? Цікаво!

Отримувати прибуток, витрачаючи з кредитною карткою – цілком реальна історія. Приміром, зарплатню за місяць ви можете покласти на депозит на вимогу, а послуги й товари у цей час оплачувати коштами з кредитної картки. Наприкінці місяця на депозитну суму буде нараховано відсотки. Знімаємо суму з депозиту, повертаємо банку у пільговий   період витрачені кредитні кошти і маємо прибуток у вигляді відсотків, нарахованих на депозит.

 

Користуйтеся кредитними коштами мудро!

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок