Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Як розумно витрачати, щоб накопичувати
17 січня 2020
Отримати на e-mail {title}

Розумно витратив – вчасно накопив

Існує багато історій про те, як людина із невеликим доходом робила все можливе і неможливе, аби збільшити свої статки та не думати в майбутньому, де перехопити грошей до зарплати. Проте, із подоланням наступної кар’єрної сходинки і збільшенням кількості грошей, ситуація, що їх знову не вистачало на весь місяць, не змінювалась. І не дивно, бо накопичення  ̶  це не стільки збільшення доходів, скільки контроль витрат та правильний розподіл коштів. Надаємо ТОП-5 порад, як розумно витрачати, щоб мати можливість накопичувати.

ВЕДІТЬ ДОМАШНЮ БУХГАЛТЕРІЮ

Аби усе було під контролем, варто вести записи доходів та витрат. Як це робити, залежить від ваших вподобань: це можуть бути помітки в блокноті, електронній табличці Excel чи спеціальній програмі в смартфоні. Якщо ви активно користуєтеся онлайн-банкінгом, то у власному кабінеті також можна вести такий облік в окремому розділі. Звичайно, там зручно вести бухгалтерію, якщо ви активно користуєтеся банківським «пластиком» і купуєте через інтернет товари та послуги.

Одні фахівці радять витрати записувати у загальному вигляді, бо дуже деталізовані внесення у звіт кожного чеку займають багато часу і часто це заняття користувачі кидають через пару місяців. Інші, навпаки, впевнені, що варто вести облік найдрібніших витрат, бо «диявол криється в деталях» і часто на дрібничках і шкідливих звичках можна найбільше заощадити.


Журнал «Народний банкір» №12/2019

СЛІДКУЙТЕ ЗА СТРУКТУРОЮ РОЗПОДІЛУ КОШТІВ

Існує універсальна формула щомісячного розподілу доходу: 50-30-20, де 50% – це необхідні постійні платежі («комуналка», харчування, транспорт, зв’язок і т.п.), 30% –  інші трати (одяг, розваги, короткострокове навчання) і 20% – заощадження.

Заощадження також варто розділити на 2 частини, 10% – створення фінансової подушки безпеки (на випадок звільнення, хвороби, тощо) та 10% – накопичення на великі покупки.  Аби відкладені гроші не знецінювались, на сьогоднішній день для їх збереження та примноження найбільш простим та доступним пересічним громадянам фінансовим інструментом залишаються класичні банківські депозити.

Кошти, які ви виділили на постійні платежі та інші щомісячні трати (разом 80% доходу) теж можуть працювати на вас. Для цього краще одразу після отримання доходу покласти цю частину коштів на депозит з можливістю вільного поповнення та зняття у будь-який момент на будь-яку суму. На поточні витрати ви потроху переводите необхідні кошти з депозиту на рахунок в онлайн- чи мобільному банкінгу. А залишок на депозиті буде приносити вам додатковий дохід. Наприкінці місяця ви отримаєте невелику суму процентів, яку можна витратити на мобільний зв’язок чи смачну каву з тістечком. Але якщо не чіпати ці кошти, то за півроку зможете потішити себе чимось більш суттєвим.

Для створення фінансової подушки безпеки обирайте депозит накопичувальний, який надає можливість поповнювати його щомісячно як власними коштами, так і автоматичним приєднанням процентів, але не дозволяє знімати. Допомагає вам не піддатися емоціям і не витратити кошти. Він має вищу відсоткову ставку і за 5 років (за умови щомісячного поповнення на суму 10% від вашого регулярного доходу) дозволить сформувати справжній резерв.

Аби зібрати кошти на відпочинок, навчання дітей чи нове авто стане у нагоді накопичувальний або дохідний депозит, де пропонуються більші відсоткові ставки. Зауважте, що при найвищих ставках зазвичай неможливе дострокове зняття та поповнення депозиту.

Звичайно, кожен сам перерозподіляє свій дохід, в залежності від можливостей, але створити «подушку» безпеки, яка дала б можливість існувати 6 місяців (саме стільки фахівці в середньому закладають часу на пошуки роботи у випадку її втрати), має кожен, хто турбується про своє майбутнє. Цією сумою в жодному разі не можна ризикувати або давати в борг. Подушка фінансової безпеки не ставить перед собою мету приносити дохід. Її мета – ваш захист і спокій.

ВИКОРИСТОВУЙТЕ МОЖЛИВІСТЬ ЗЕКОНОМИТИ
 
Існують прості та дієві правила економії:
 
Не переплачуйте. Не лінуйтеся дізнаватися про можливості зекономити. Порівнюйте пропозиції на різних ресурсах. Обирайте оптимальний варіант за співвідношенням ціна/якість.

Не живіть в борг. Витрачайте за своїм доходом, не завжди потрібно мати статусні речі, які вам не по кишені.

Слідкуйте за акціями банків, магазинів, заправок, сервісів. Наприклад, якщо ви розраховуєтеся Mastercard, то можете зареєструвати свою картку для участі у програмі винагород і одержувати від сертифікатів на покупки в супермаркетах до грошових подарунків.

Відстежуйте знижки в торгових мережах, але виключайте емоції. Купуйте те, що реально потрібно. Не беріть не ваш товар, навіть, якщо на нього знижка 90% – це якраз шлях до непотрібних витрат.

Купуйте товари оптом, або за популярними сьогодні колективними закупками, коли люди об’єднуються і купують оптові партії у виробника, на закордонних сайтах і т.п.


КОНТРОЛЮЙТЕ ЗАЛИШОК КОШТІВ

Розраховуючись карткою, або через онлайн- та мобільний банкінг з підключеним сервісом інформування (SMS- чи Viber-повідомлення) – ви завжди будете контролювати залишок коштів на рахунку, що майже неможливо, коли ви хапаєте готівку «з тумбочки», поспішаючи на роботу. Для цього можна оформити вигідну дебетову картку, яку зручно поповнювати у будь-який спосіб.


ОБИРАЙТЕ ЕКОНОМІЮ З КОМФОРТОМ

Слід пам’ятати, що універсальних порад не існує, бо кожна людина чи сім’я –  унікальні й варто зважати на свої потреби та звички, аби почуватися комфортно. Тому проаналізувавши інформацію, підлаштовуйте під себе план дій щодо розумного ведення свого бюджету. Не засмучуйтесь, якщо щось пішло не так. Спробувавши різні поради, ви напрацюєте свій комфортний спосіб витрачати та накопичувати.

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок