Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Готівка чи картка?
08 квітня 2019
Отримати на e-mail {title}

Готівка чи картка: що зручніше та безпечніше?

За останні п’ять років за даними НБУ частка розрахунків  платіжними картками в Україні зросла втричі та склала майже 40%. І все ж, це дуже мало порівняно з Європою, де паперові гроші вже фактично стали раритетом. У Швеції, скажімо, картками оплачують близько 80% покупок1.
Є різні причини недостатньої довіри до  платіжних карток з боку наших співвітчизників. Здебільшого, бояться махінацій шахраїв. Але при цьому ті, що віддають перевагу готівці, майже не перевіряють банкноти та стають легкою жертвою інших злодіїв — фальшивомонетників. Поговоримо про те, як цього уникнути, що взагалі слід знати про паперові гроші та що безпечніше — картка чи кеш.

Цифри свідчать: останнім часом кількість підроблених банкнот в Україні зросла. За даними Нацбанку в 2017 році на 1 млн справжніх гривневих банкнот припало близько 3,6 підроблених. Із загальної кількості вилучених підроблених банкнот - 61% склали банкноти номіналом 500 грн. Шахраї навчилися так якісно підробляти гроші, що не всі  сучасні детектори можуть розпізнати фальшивку.

1 - за даними німецької міжнародної громадської телерадіокомпанії Deutsche Welle (DW)

Вокзали, базари…

Та все ж найчастіше фальшиві купюри збувають у місцях масового скупчення людей. У групу ризику входять вокзали; ринки, дрібні магазини, ярмарки тощо;  вуличні фастфуди, кіоски з кавою.

Як максимально убезпечити себе від підробки

Головні правила, яких варто дотримуватися:

  • активніше користуйтеся безготівковим розрахунком  платіжною карткою;
  • якщо віддаєте перевагу готівці, робіть покупки в магазинах, які обладнані спеціальними детекторами: тут перевірять гроші ще до їх потрапляння в касу;
  • придбайте портативний детектор банкнот, що дозволить перевіряти купюри на справжність , не відходячи від каси в магазинах або на ринку;
  • обмінюйте валюту в банках або ліцензованих пунктах обміну;
  • не обмінюйте дрібні гроші на банкноти більшого номіналу в місцях масової торгівлі або на прохання перехожих.

Як визначити фальшиві гривні

​Спритні шахраї навчилися друкувати банкноти таким чином , що відрізнити їх від справжніх досить складно. Але довершених підробок не буває. Намагайтеся частіше переглядати отримані купюри, особливо великого номіналу, — це забирає кілька хвилин, проте врятує вас від обману.
Перша ознака, яка повинна насторожити, — якість паперу. Якщо банкнота підозріло гладка, варто до неї придивитися. Помістіть банкноту проти світла та зверніть увагу на такі деталі:

  • Наявність водяних знаків. Оригінальні гроші містять прихований малюнок, що дублює портрет історичної особи, з лицьового боку та на звороті.
  • Застосування оптично-змінної фарби. Елементи, надруковані нею, переливаються та змінюють колір, якщо розглядати банкноту під різними кутами.
  • Також засобами захисту є приховані елементи, захисна стрічка, мікронаписи, виконані дрібним шрифтом, тощо.

Народний банкір

Давайте візьмемо в руки банкноту номіналом 500 грн і подивимося на неї проти світла. У справжніх грошей портрет видно чітко, а якщо трохи змінити кут, він стає ніби об'ємним. Кожна цифра номіналу надрукована чітко та рівно. З правого краю є стрічка темно-сірого кольору. Якщо нахиляти купюру, стрічка починає ніби рухатись. У підробки ж вона просто наклеєна, статична та має інший відтінок. Також всередині стрічки має бути відтворено номінал. А ще — придивіться до елементу в правій частині, що схожий на розкриту книгу. На оригінальній купюрі «книга» повинна переливатися кольорами.

Що робити з фальшивими банкнотами?

Народний банкір

Ви підозрюєте  у себе наявність підроблених грошей? Панікувати не варто. Найперше, ні в якому разі не намагайтеся десь непомітно розрахуватися цією купюрою. У разі коли вас «вирахують» — зустрічі з поліцією не уникнути. За спробу збути фальшивку передбачена кримінальна відповідальність. Найкращий варіант — віднести підозрілу банкноту до комерційного банку. Касир перевірить її за допомогою спеціального банківського обладнання та, в разі наявності сумнівів касира щодо справжності банкноти, вилучить її для відправки до НБУ для проведення експертизи.

Так все ж: картка чи кеш?

​Радимо довіряти свої гроші банківській платіжній картці та частіше розраховуватись саме нею.  Чіповану картку, на відміну від паперових грошей, неможливо підробити. Вона зручна: маючи картку, можна не носити з собою готівку та водночас вільно робити покупки. І при цьому не боятися отримати фальшиві гроші при отриманні решти. 

Вона безпечна: в разі її втраті кошти на рахунку можна зберегти, просто зателефонувавши в банк та заблокувавши картку. Натомість у разі втрати гаманця готівку швидше за все повернути не вдасться. Важливо при користуванні карткою нікому не повідомляти її дані (номер, пароль, кодове слово, CVV-код, код підтвердження в SMS-повідомленні). 

Картка дозволяє робити покупки в інтернеті, готівка такої можливості не дає.

Картка допомагає здійснювати фінансовий контроль: ви отримуєте можливість аналізувати витрати через  банківські виписки, а також системи онлайн-інформування.

Картка гігієнічна. Паперові купюри та монети мають великий обіг. Ними можуть користуватися люди з різними захворюваннями, тому на грошах можуть залишатися мікроби та бактерії.

Нарешті, картка — це додаткові можливості: пакети банківських послуг, програми лояльності, бонуси за здійснені  за допомогою платіжної картки покупки, тощо.

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок