Mobile app
go go
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Введення спецподатку у розмірі 18% на прибуток для фінустанов може призвести до зниження депозитних ставок
27 June 2014
Отримати на e-mail {title} - FUIB

 

Введення щомісячного спеціального податку в розмірі 18% на прибуток для банків і кредитних спілок, що нараховується на суму відсотків за вкладами фізичних осіб, передбачене урядовим проектом поправок до Податкового кодексу про оподаткування доходів від капіталу (№ 4101а), може призвести до зростання вартості ресурсів для банків і зниження депозитних ставок, вважають банкіри, яких опитало агентство "Інтерфакс-Україна".

  «Безумовно, ніхто не стане заперечувати доцільність введення податку на доходи по депозитах фізичних осіб, який практикується в більшості європейських країн. Однак введення так званого спеціального податку фактично означає введення податку на витрати банку, що спричинить підвищення вартості залучених ним ресурсів та унеможливить зниження процентних ставок за кредитами", - сказав голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек.

  За його оцінкою, більш доцільним є введення лінійної ставки оподаткування доходів фізичних осіб. "Розумно застосовувати ставку оподаткування на рівні норм податкового кодексу, прийнятих раніше, в розмірі 5%. Але, враховуючи існуючу економічну ситуацію, в якій опинилася Україна, розмір ставки може бути переглянутий регулятором в бік її підвищення, однак її максимальний розмір не повинен перевищувати 15%" , - сказав Р. Шпек.

    На думку банкірів таке нововведення призведе до зростання витрат банків, що викличе необхідність коригування бізнес-планів фінустанов.

  За їх оцінкою, у випадку введення щомісячного спецподатку на прибуток для банків і кредитних спілок, фінансові установи будуть змушені знижувати процентні ставки по депозитах. При цьому в найбільш складній ситуації опиняться банки, які уклали довгострокові депозитні договори з вкладниками на два-три роки і гарантували процентну ставку на весь період терміну дії договору.

  Аналогічної точки зору дотримується і заступник керівника департаменту кредитування і депозитів роздрібного бізнесу Першого українського міжнародного банку Аркадій Шидер. "Даний законопроект буде збільшувати витрати в банківській системі по пасивоутворюючому напрямку бізнесу, і відповідно може призвести до зниження процентних ставок за депозитами фізосіб. Даний законопроект також може вплинути на фінансовий результат банків, який сьогодні вже істотно мінімізований через об'єктивні фактори", - сказав він.

  Як було повідомлено, за урядовим проектом поправок до Податкового кодексу про оподаткування доходів від капіталу (№ 4101а) пропонується ввести щомісячний спеціальний податок в розмірі 18% на прибуток для банків і кредитних спілок, що нараховується на суму відсотків за вкладами фізичних осіб, одночасно послабивши вимоги до самих фізосіб зі сплати податку на дохід з депозитів. При цьому передбачається також збереження податку на доходи фізосіб у вигляді отриманих відсотків: 5% – на суму від 410 прожиткових мінімумів на рік (п.м., зараз – 1176 грн) до 820 п.м. і 10% – від 820 п.м. на рік, звільнивши від нього лише доходи за відсотковими вкладами на суму до 410 п.м.

    Кабмін також пропонує звільнити фізичних осіб з сумою відсотків за вкладами до 410 п.м. на рік (482,16 тис. грн) від необхідності подавати декларацію про доходи. 

  Як було повідомлено, наприкінці березня цього року був прийнятий закон “Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного росту в Україні”, згідно з яким з 1 липня 2014 року запроваджується прогресивна шкала оподаткування для пасивних доходів у розмірі понад 17 п.м. (20 тис. грн) на рік: до 204 п.м. за ставкою 15%, від 204 п.м. до 396 п.м. – 20%, а понад 396 п.м. – 25%.

  При цьому платник податку за підсумками року повинен буде здійснити перерахунок нарахованого (утриманого) податку, подавши декларацію. Звільняються від податку та подання декларації лише фізособи з пасивними доходами до 17 п.м.

  Нові поправки до Податкового кодексу, які уряд пропонує ввести в дію також з 1 липня цього року, пропонують замінити податок на пасивні доходи на податок на доходи з капіталу, зберігши прогресивну шкалу 15% -20% -25%, проте піднявши порогові значення до 410 п. м. і 820 п.м.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна

 

 

News

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback