Мобільний додаток
перейти перейти
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Вклади йдуть: збройний конфлікт провокує відтік депозитів
27 June 2014
Отримати на e-mail {title} - FUIB

  Квітневі збройні конфлікти в країні жорстоко вдарили по банківській системі. Минулого місяця загальний депозитний портфель громадян в усіх установах скоротився на 2,154 млрд грн, повідомив Нацбанк. Не допоміг навіть перерахунок валютних вкладів – офіційний курс долара виріс за місяць на 40 копійок, однак валютний портфель вкладів населення все одно зменшився – на 1,889 млрд грн. Для порівняння – в березні зростання курсу спровокувало формальне збільшення валютного портфеля на цілих 5,5 млрд грн. Найбільший відтік коштів в квітні очікувано сталося на сході України – у Донецькій, Луганській і Харківській областях громадяни сумарно забрали з банків 3,3 млрд грн.

  Ситуація з ліквідністю в банків стає все більш напруженою, особливо враховуючи те, що відтік грошей є вже помітним трендом. У березні українці забрали з банків рекордний за п'ять років обсяг депозитів: було вилучено гривневих вкладів на 12,3 млрд грн. Причиною відтоку коштів є гостра політична і громадська кризу в країні. Банкіри розповідають, що при достроковому знятті депозитів громадяни посилаються на гостру потребу грошах, хоча, визнають, що насправді йдеться про втрату довіри населення до фінансової системи в цілому.

  Віддік триває
Учасники ринку говорять, що громадяни не тільки не поспішають нести свої кошти в банки, а й продовжують достроково розривати депозитні договори. Нацбанк готовий підтримувати установи, для яких ця проблема стала серйозною, проте вартість такої ліквідності від регулятора надзвичайно висока – 19% річних. Тому в квітні такою можливістю скористалися менше десяти банків.

  Поки фінансисти не придумали жодних дієвих методів для того, щоб призупинити відтік депозитів. Вони вважають, що навіть введення мораторію на дострокове зняття депозитів у такій складній ситуації навряд чи допоможе системі.

  Вибори стабілізують ситуацію
Багато фінансистів висловлюють думку, що ситуація покращиться тільки після президентських виборів. "Ми очікуємо подальшу стабілізацію ситуації в банківській системі, що підтверджується незначним приростом вкладів у гривні другий місяць поспіль, в тому числі за рахунок збільшення частки переоформляти вклад", – розраховує начальник відділу депозитів департаменту кредитування і депозитів роздрібного бізнесу ПУМБ Микита Малясов.

  Крім того, в Україні вже почали надходити коштів зовнішніх кредиторів – минулого тижня Міжнародний валютний фонд виділив перший транш на 3 млрд дол. І хоч ці гроші не стануть панацеєю від усіх економічних проблем в країні, проте вони повинні в цілому покращити інвестиційний клімат, а заодно і ситуацію на депозитному ринку. Проте основним фактором, який тисне на ліквідність, як і раніше залишається вкрай нестабільна внутрішньополітична ситуація в Україні. Тому фінансисти вважають, що без врегулювання збройних конфліктів зупинити відтік депозитів з системи не вдасться.

  Джерело: РБК Україна

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок