Mobile app
go go
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Кредитори полюбили аграріїв
14 November 2013
Отримати на e-mail {title} - FUIB

Дефіцит платоспроможних позичальників загострив конкуренцію між банками і лізинговими компаніями за сільгосппідприємства. За даними Національної асоціації банків України (НАБУ), у червні сільгосппідприємства зайняли третє місце в рейтингу найбільш активних позичальників. У порівнянні з травнем обсяг виданих їм нових кредитів виріс на 35%, тоді як у промисловості – лише на 23% , а в торгівлі – тільки на 14%. Всього в перший місяць літа банки профінансували підприємства на 113 млрд. грн., 6% цієї суми (майже 6,7 млрд. грн.) дісталося сільгоспвиробникам. «АПК продовжує інтенсивно розвиватися. Він показує зростання, яким не може похвалитися жоден з інших секторів економіки. Тому інтерес банків до позичальників-агропідприємств як до найбільш перспективної і високоприбуткової галузі буде тільки збільшуватися» , – каже заступник голови правління з корпоративного бізнесу ПУМБ Олексій Волчков. За підрахунками Мінагрополітики та продовольства, за шість місяців 2013 року банківським кредитуванням скористалися майже 2 тис. сільгосппідприємств. Найкращою категорією позичальників були компанії агропромислового сектора, левова частка продукції яких йде на експорт.

У першому півріччі банкіри активно знижували ставки за депозитами, тому змогли запропонувати селянам кредити за більш лояльною ціною. Якщо в 2012 році ставки за гривневими кредитами в середньому по Україні досягали 22-24% річних, то до кінця першого півріччя 2013 року вони знизилися до 18-21% річних у гривні та 13-17% у валюті. Ставки з агрокредитів в найближчі місяці можуть впасти ще на 1-1,5%.

Основні критерії отримання фінансування – стабільний фінансовий стан позичальника та успішний досвід проведення не менше двох сільськогосподарських циклів. В якості застави банкіри готові розглядати фактично всі можливі типи активів – від сільгосптехніки і нерухомості до депозитів і майбутнього врожаю.

Незабаром у селян має з’явитися ще одне джерело дешевого фінансування – оформлення позик під аграрні розписки (відповідний закон набув чинності ще навесні 2013 року). Фермери зможуть оформляти два види таких паперів – товарні та фінансові. Перші дадуть можливість отримувати гроші в обмін на майбутні поставки товарів. Другі (близькі до класичних кредитів) передбачають погашення боргу живими грошима. Селяни зможуть брати в борг під аграрну розписку не тільки гроші, але і різні товари – техніку, добрива, насіння, паливо і т.д. Передбачається, що значні обсяги вливань у галузь будуть забезпечувати не тільки банки, але і трейдери сільгосппродукції, виробники добрив і посівного матеріалу.

Правда, поки агрогосподарства не можуть скористатися новим інструментом. Для оформлення перших угод за товарними розписках необхідно сформувати спеціальний держреєстр, кошти на створення якого повинні бути виділені з бюджету.

Повну версію статті читайте у виданні Kyiv Weekly від 30.08.2013 р.

News

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback