Мобільний додаток
перейти перейти
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Безконтактні технології розрахунків: коли бум прийде в Україну
27 August 2013
Отримати на e-mail {title} - FUIB

Технологію Near Field Communication (NFC) просувають у світі вже кілька років, як універсальне рішення для реалізації безконтактних платежів. Різні проекти з застосуванням NFC активно, хоча і з перемінним успіхом розвиваються в Європі та США. Портал «Мінфін» дізнався, які перспективи розвитку системи NFC-платежів в нашій країні.

Український дебют

Система NFC дозволяє здійснювати оплату товарів і послуг, використовуючи смартфони і планшети. Ця технологія може бути впроваджена не тільки на пластиковій карті, але і в іншому предметі - брелоках, годинниках і, що найголовніше - в мобільних телефонах і планшетах. У зв'язку з цим процес оплати карткою з безконтактним інтерфейсом і телефоном, наприклад, можуть відрізнятися по зручності для клієнта і процесу оплати.

Технологія NFC дозволяє перетворити смартфон у повноцінний «мобільний гаманець» і замінити платіжні карти у «класичному» вигляді, які клієнт зберігає у своєму гаманці. Мобільні пристрої встановлюють високочастотне з'єднання на відстані 5-10 см. На практиці це означає, що, піднісши мобільний пристрій до терміналу, користувач отримує можливість здійснити платіж бездротовим шляхом, що істотно спрощує процес покупки.

«Використання SIM-карт операторів з технологією NFC в майбутньому дозволить агрегувати в одному терміналі (телефоні клієнта) і доступ до стільникової мережі, і банківські картки, і проїзні документи, і пропуск на роботу, і дисконтні картки та багато іншого, чим зараз перевантажені гаманці громадян. Фактично, всі «профілі» банківських карток, дисконтних карток, службових документів можуть бути завантажені на одну сім-карту», - прогнозує начальник відділу розвитку мобільної комерції«Київстар» Леся Запорожець. Оператор, додає вона, планує вже в кінці 2013 року надати цим абонентам можливість проведення транзакцій за новою технологією.

До переваг NFC відносять також високу безпеку платежів. Безконтактна технологія дозволяє уникнути головної загрози - скіммінгу даних в момент попадання картки в пристрій або руки шахрая. «За безпеку транзакцій відповідає Secure Element, встановлений у телефони, що підтримують технологію NFC. Secure Element - це чіп, який стійкий до злому, забезпечує захищене сховище для платіжних додатків, здійснення платіжних операцій та зберігання конфіденційних даних», - доповнює начальник відділу інноваційних технологій ПУМБ Костянтин Литвин.

При цьому власник смартфону може ставити код на блокування / розблокування свого пристрою. Такий код обмежує доступ до програмного забезпечення смартфона (так званий «wallet»), яке управляє картою. Щоб провести операцію, клієнту необхідно запустити на смартфоні спеціальну програму (wallet). Вхід у дану програму також супроводжується введенням коду, провести операцію без входу в таку програму неможливо.

Біг з перешкодами

Популяризації технології заважає ряд факторів. По-перше, на даний момент охоплення торгових точок, які могли б забезпечити проведення розрахунків за технологією NFC, не надто великий. «На сьогоднішній день більше 18 тис. POS-терміналів, які встановлені в гіпермаркетах, аптеках, кінотеатрах, кафе і ресторанах підтримують NFC, що складає більше 12% ринку», - уточнює начальник відділу інноваційних технологій ПУМБ Костянтин Литвин. Крім того, далеко не всі телефони забезпечені новою технологією.

«У 2012 р. моделей телефонів з підтримкою технологій NFC у нас в мережі було зареєстровано менше 1%. Зараз їх трохи більше 2%, але цього все одно недостатньо для активного розвитку послуг на основі NFC. До того ж це, як правило, моделі дорогих категорій, доступні небагатьом, в той час як мікроплатежі по суті повинні бути масовою послугою. Тобто, говорити про існування ринку подібних послуг в Україні поки ще рано», - уточнює керівник групи базових послуг «МТС Україна» Олена Лавренко.

Але експерти розраховують на швидке зростання кількості терміналів і користувачів мобільного зв'язку з телефонами, що підтримують технологію. Деякі експерти вважають, що майбутнє за іншою технологією - QR-кодами, для впровадження якої ні продавцям, ні покупцям не потрібне використання додаткового обладнання. Очікується, що безконтактні платежі будуть популярні на автозаправних станціях і парковках, на культурних і спортивних заходах, в кафе і ресторанах швидкого харчування, тобто в тих місцях, де одночасно обслуговується велика кількість людей і потрібна миттєва авторизація платежу, а сума покупки відносно невелика. «Технологія NFC дозволяє емулювати на СІМ-картці банківські картки, транспортні додатки, картки лояльності, ключі доступу, що перетворює телефон на інструмент для оплати покупок у роздробі «в один дотик», проїзний квиток на громадському транспорті, електронний пропуск і т.д.», - зазначає Олена Лавренко. Головне, додає вона, щоб постачальники послуги домовилися між собою: поки банки не готові ділитися з мобільними операторами своїми доходами від еквайрингу, а оператори не готові безкоштовно надавати банкам повну підтримку NFC.

Хмарне майбутнє

Однозначної впевненості в тому, що NFC платежі приживуться в Україні, експерти не висловлюють. Але багато хто з них упевнений, що пройде 2-3 роки, і ця технологія набуде масового характеру. За прогнозами Костянтина Литвина, цього терміну буде достатньо, щоб відбувся переломний момент і всі мобільні оператори, а також десятки банків запропонували своїм клієнтам можливість здійснення безконтактних платежів за технологією NFC.

Технологія NFC відрізняється великою надійністю: на телефон можна встановити PIN-код, який потрібно ввести при розблокуванні апарату або вході в саму програму, в якій зберігаються картки. При втраті або крадіжці телефону його можна віддалено заблокувати і стерти всю інформацію на ньому.

Автор: Ольга Левкович

З повним текстом статті можна ознайомитися на порталі Мінфін

News

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок