Mobile app
go go
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Що вплине на інфляцію в 2013 році
07 March 2013
Отримати на e-mail {title} - FUIB

Тарифи на послуги ЖКГ

Чи не основний чинник, який визначатиме динаміку індексу споживчих цін у поточному році, – можливе підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. У цьому переконані більшість опитаних ЛІГАБізнесІнформ експертів.

Враховуючи важливість досягнення угоди з МВФ, уряд, швидше за все, піде на підвищення комунальних тарифів для населення. Хоча, ймовірно, підвищення буде диференційованим в залежності від добробуту і обсягу споживання послуг. З іншого боку, якщо Фонд надасть кредитні кошти, – це істотно знизить ризики девальвації гривні за рахунок того, що ці самі кошти поповнять золотовалютні резерви НБУ.

Зростання тарифів повинне покращити стан держфінансів за рахунок зменшення бюджетного субсидування дефіциту Нафтогазу України. Загалом, подорожчання ЖКГ-послуг, незважаючи на можливе негативне стимулювання інфляційної динаміки, явно на користь економіці.

Зростання тарифів на 20-30% експерти очікують вже у квітні-травні. Внесок цього чинника в структуру індексу споживчих цін складе близько 2,0-2,5%.

Продуктовий кошик

Істотний вплив на інфляцію чинитиме подорожчання продуктів харчування. Виною цьому – більш слабкий, ніж у минулому році, очікуваний урожай. За прогнозом аналітика рейтингового агентства Кредит-Рейтинг Світлани Рекрут, урожай зернових в поточному році буде на 20% гіршим. Цей фактор додасть до інфляційного індикатору близько 3,5%.

Девальвація гривні

Фактор можливої девальвації національної валюти, безумовно, впливатиме на зростання споживчих цін. Якщо знецінення гривні обмежиться 5-10%, то це додасть до індексу інфляції 1-2%. У цьому випадку ІСЦ за результатами року складе близько 6-7%. Але якщо девальвація виявиться набагато більш істотною, тоді інфляція за підсумками 2013 перевищить 10%. У разі песимістичного сценарію інфляція може досягти 14%.

У будь-якому випадку, сприяти прискоренню зростання ІСЦ в 2013 році буде низька база порівняння.

Багато, по-різному і небезпечно

Серед факторів, що можуть визначати інфляційну динаміку (в ту чи іншу сторону), називають майбутні темпи економічного зростання, продуктивність праці, характер монетарної політики НБУ і навіть ситуацію в секторі зайнятості.

Темпи зростання монетарних агрегатів у поточному році, швидше за все, будуть стриманими. В залежності від сценаріїв темпи зростання монетарної бази можуть скласти 6-8%. Це відносно невисокий індикатор, і він навряд чи буде сприяти прискоренню інфляції. Більш істотні темпи зростання грошових показників, ймовірно, будуть фіксуватися в другій половині року. І це може додати інфляції додаткові 0,3%.

Рівень безробіття більшу частину 2013 року буде перебувати близько позначки 8% (за методологією Міжнародної організації праці), а до кінця року може опуститися нижче цього рівня. Це також додасть інфляції додатковий стимул.

Важливим фактором інфляційної динаміки буде зміна цін на сировинних ринках. Якщо попит на сировину помітно пожвавиться, це призведе до посилення інфляції цін виробників, впевнена керівник департаменту цінних паперів ПУМБ Марина Трегубенко. Але може бути й прямо протилежна ситуація.

Трохи крайнощів

Не варто забувати, що зараз економіка перебуває в стагнації, і особливих причин для інфляції немає. У такій ситуації єдиним стимулом зростання споживчих цін може бути радикальне ослаблення монетарної політики, що буде супроводжуватися девальвацією гривні. Тим не менше, подібний сценарій розвитку подій не є найбільш вірогідним, хоч і цілком реальний. Найбільш же ймовірним сценарієм виглядає помірна девальвація гривні (5%) і помірна інфляція - 7-8%. Однак для подібного сприятливого сценарію необхідно відновити фінансову підтримку МВФ, інакше забезпечити баланс на фінансовому ринку буде дуже нелегко.

Також можливі два крайні варіанти розвитку ситуації: "жорсткий", ідентичний до ситуації в 2012 році (нульова інфляція, стримування гривні за всяку ціну, істотне падіння виробництва, стагнація реального сектора) і "обвал" (якщо уряд не зможе домовитися з МВФ і в силу якихось політичних або інших чинників втратить контроль над економікою). У другому випадку нас чекає інфляція на рівні 20% і 30%-ва девальвація. На думку співрозмовників ЛІГАБізнесІнформ, останній сценарій малоймовірний, але підстави для його реалізації є.

Джерело: ЛигаБизнесИнформ

News

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback