Mobile app
go go
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Мікс-фактор (Комерсант-Україна)
19 February 2013
Отримати на e-mail {title} - FUIB

В умовах високої вартості кредитних ресурсів інтерес компаній до операцій факторингу стабільно зростає. У минулому році в даному сегменті кількість гравців збільшилася, і стали доступні нові види факторингу, які раніше майже не надавалися. Зокрема, послуга факторингу без регресу, при якій фактор (факторингова компанія або банк) набуває у клієнта право на всю суму заборгованості. Однак вартість фінансування все ще знаходиться на високому рівні – в межах 22-27% річних.

Дорожнеча кредитних ресурсів відродила інтерес підприємств торгівлі до факторингових операцій. В гостру фазу кризи більшість банків остерігалися надавати клієнтам таке фінансування, оскільки не хотіли брати на себе додаткові ризики. Однак боротьба за платоспроможних клієнтів змусила банки та факторингові компанії активізувати діяльність. Варто зазначити, що ціна факторингу в минулому році була на рівні вартості короткострокових позик, тобто 22-27% річних. Це стримувало інтерес з боку клієнтів, тому, щоб наростити портфель, банки почали пропонувати факторинг без регресу – послугу, яка раніше надавалася досить рідко.

У порівнянні із ситуацією у 2009-2010 роках, коли факторингове фінансування було практично припинено, у 2011-2012 роках кредитні установи виявляли в даному сегменті набагато більшу активність. Однак обсяг портфеля факторингу за підсумками 2012 року скоротився. "За 11 місяців 2012 року він зменшився на 250-260 млн грн і на початок листопада становив близько 1,3 млрд грн. Основна причина зниження – дорожнеча короткострокових беззаставних кредитів і скорочення активних операцій банків через дефіцит гривневої ліквідності", - відзначає начальник управління факторингу ПУМБ Світлана Чайкіна. Офіційної статистики з цього ринку немає, але, за оцінками банкірів, у 2012 році сумарний портфель банків з факторингових операцій склав близько 1,3-1,6 млрд грн. При цьому більше 70% частки ринку займають лідери – Укрексімбанк, Райффайзен Банк Аваль, Укрсоцбанк, дочірня структура Альфа-банку "А-Фактор", а також компанія "ФК Факторинг", що входить до групи "Фінанси та Кредит". Досить помітним гравцем став ПУМБ, що почав надавати послугу тільки в кінці 2011 року.

На думку експертів, в нинішньому році на ринку факторингу будуть з'являтися нові гравці, а обсяг даного сегмента за умови реалізації оптимістичного сценарію розвитку економіки і покращення ситуації з банківською ліквідністю може вирости на 10-20%. Однак дорожнеча внутрішніх ресурсів, які банки направляють на факторингове фінансування, буде стримувати зростання ринку. Тому, якщо вартість гривневих ресурсів не зменшиться, обсяг ринку може скоротитися в 2013 році на 8-12%. Істотний вплив на ринок факторингу в 2013 році будуть здійснювати зміни в порядку формування резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями (постанова правління НБУ N23 від 25.01.2012), які набрали чинності в січні 2013 року.

Найбільший інтерес до факторингових послуг проявляють торгівельні компанії, зокрема оптові постачальники сировини і товарів, а також представники промисловості і АПК. Таке обслуговування включає облік поставок, оплат, управління дебіторською заборгованістю, фінансування. Крім того, фактор покриває фінансові ризики у випадку факторингу без регресу. Втім, факторинг не є універсальним засобом. Якщо постачальник працює з невеликою кількістю покупців-дебіторів, то такому підприємству потрібно використовувати кредитні лінії, овердрафт або векселі для розрахунків. А якщо у постачальника значна кількість покупців і значна сума дебіторської заборгованості – тоді компанії дійсно слід звернути увагу на факторинг.

При оцінці нового клієнта банки вивчають річний оборот і прибутковість – компанія повинна бути стабільною і демонструвати позитивний фінансовий результат. Крім того, фактор звертає увагу і на кредитну історію. Є й інші вимоги. Для прикладу, мінімальний термін дії контрактних домовленостей щодо поставок товару між дебітором і постачальником повинен становити три місяці, а регулярність відвантажень на користь дебітора – не рідше одного разу на два місяці.

Щоб переконатися в тому, що новий клієнт не звернувся з метою здійснення подальших шахрайських дій, деякі факторингові установи надають перевагу відправленню своїх співробітників на підприємства для детального аналізу їх роботи, не обмежуючись лише вивченням документів. В окремих банках використовують рейтингову шкалу, відповідно до якої відбувається оцінка клієнта. "У ПУМБ для цього створена рейтингова система, що враховує комплекс як фінансових, так і нефінансових параметрів. Розмір винагороди установи безпосередньо пов'язаний з рейтингом клієнта, різниця в процентних ставках може досягати 3-4% річних", – говорить Світлана Чайкіна.

Стандартна схема факторингу – з лімітом на постачальника (з регресом). Саме його банки і компанії-фактори розвивають в Україні вже понад 10 років. У такій схемі бере участь один постачальник і кілька покупців (дебіторів). Вартість факторингу без регресу зазвичай вища на 2-4 п. п., ніж ціна послуги з лімітом на постачальника. Зараз на ринку вартість факторингу перебуває в тих же межах, що і короткострокове кредитування на поповнення обігових коштів (22-27% річних). Однак, крім відсотків, клієнт оплачує комісію за управління дебіторським боргом, а це 0,1-6% від суми фінансування.

Крім того, при виборі фактора велике значення для клієнтів відіграє максимальний обсяг авансу – як правило, розмір фінансування становить 70-90% від суми в накладній. Ресурси в середньому надаються клієнтові на термін 90-120 днів.

Експерти прогнозують, що в цьому році умови надання факторингового фінансування навряд чи будуть піддані суттєвому перегляду, а вартість послуги в другій половині року може знизитися – на 0,5-1,5 п. п.

Повний текст статті читайте у додатку «Банк» газети «Комерсант-Україна» від 31.01.13

Subscribe to the newsletter

Please fill this field