Mobile app
go go
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Пароль – ЕФЕКТИВНІСТЬ
06 February 2013
Отримати на e-mail {title} - FUIB

З середини 1990-х і до 2008-го найбільші європейські роздрібні банки, за оцінкою Barclays, збільшували свої витрати в середньому на 8% в рік. Їхні доходи росли ще швидше – за зауваженням The Economist, навіть найбільш нудні банки могли стати високоприбутковими за рахунок прийняття значних ризиків. Те ж саме, тільки в ще більших масштабах, відбувалося в Україні. У хлібні роки видатки українських банків зростали на 40-50% в рік. У голодні їм доводилося ліквідовувати наслідки: закривати відділення, скорочувати штат, списувати борги.

Нова мантра на банківському ринку – ефективність. Гонитва за часткою ринку змінилася боротьбою за прибутковість.

Ера нудного банкінгу закінчилася. Велика мережа відділень, величезний штат, кредитні комітети – пережитки минулого століття. Нова модель банківського бізнесу передбачає високотехнологічні продукти і дистанційне обслуговування.

Чи готові до цього українські банки, хто з них найбільше досяг успіху в підвищенні ефективності – читайте в цьому номері Forbes.

ЯК МИ РАХУВАЛИ

Forbes оцінював ефективність українських банків, що входять до груп найбільших і великих за класифікацією НБУ. З розгляду були виключені п'ять з 35 банків, які відносяться до цих категорій – або в силу проблемності (наприклад, Родовід Банк), або через відсутність розгалуженої мережі (Сітібанк і ІНГ Банк). Для оцінки ефективності використовувалися чотири показники, розраховані на основі офіційної звітності банків за три квартали 2012 року.

1. Рентабельність активів (чистий прибуток/активи)

2. Рентабельність капіталу (чистий прибуток/власний капітал)

3. Коефіцієнт ефективності (операційні витрати/операційні доходи)

4. Чиста процентна маржа (чистий процентний дохід / активи, що приносять дохід)

Щоб врахувати прийняті банками ризики, в розрахунок бралися також достатність капіталу (власний капітал/активи) і співвідношення кредитів і депозитів. За кожен з шести коефіцієнтів банк отримував бали від 1 до 4. У таблиці наведено узагальнений показник ризиковості. Банку присвоювався додатковий бал за публікацію звітності за міжнародними стандартами. По одному балу з узагальненого показника віднімалося в трьох випадках: 1) якщо рівень резервування по активних операціях був в два і більше разів нижче або вище середнього значення по групі, 2) якщо частка одного з видів пасивів перевищує половину зобов'язань банку, 3) якщо банк входить в десятку лідерів по заборгованості перед НБУ за кредитами рефінансування. Показники ефективності та ризику ввійшли в інтегральний показник з масами 51 і 49%.

ПУМБ (№ 10 у рейтингу)

Власник: «СКМ Фінанс» - 92,24%

Керівник: Сергій Черненко

Активи: 28,23 млрд. грн. (-19%)

Відділення: 159

ПУМБ, що належить Ринату Ахметову, після кризи спрацював у збиток тільки один раз – 2009-му в. Після цього банк регулярно приносив акціонеру близько 300 млн. гривень на рік (у 2012-му прибуток склав 271,2 млн.). У прес-службі банку говорять, що могли заробити і більше, але при новому керівництві "змінили підхід до оцінки резервів на користь більш консервативного"​​, і це з'їло частину прибутку. У минулому році банк активно кредитував аграріїв. Інша сфера компетенції - автокредити: за 11 місяців минулого року банк збільшив обсяг виданих позик в 1,7 рази.

Для оптимізації витрат ПУМБ впровадив систему управління грошовими потоками – ІСМ, яка повинна підвищити ліквідність банку і на 10% скоротити витрати, пов'язані з перевезенням готівки. ПУМБ один з небагатьох банків, штат якого в 2012 році не скоротився.

Джерело: видання «ForbesУкраина», лютий 2013 р.

News

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback