Mobile app
go go
News

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Банк, на який клієнти можуть розраховувати – Інтерв’ю Магдича Сергія для журналу «Бізнес»
30 March 2021
Отримати на e-mail {title} - Bank FUIB

Заступник голови правління з корпоративного бізнесу ПУМБ Сергій Магдич у своєму інтерв’ю розповів про підтримку бізнес-клієнтів у період коронакризи, фінансові досягнення банку та плани на майбутнє. 

— У локдаун багато підприємців лишилися без роботи або змінили свій профіль діяльності. Як коронакриза вплинула на корпоративних клієнтів ПУМБ? Чи підтримав їх банк у цей період? 

— Карантин залишив слід у діяльності багатьох компаній. Різке зниження купівельної спроможності, зростання безробіття і, як наслідок, падіння економіки країни на 5% — все це неабияк вплинуло на наших корпоративних клієнтів. Важче за інших довелось підприємцям, орієнтованим на b2c сегмент. Але навіть за таких обставин ми спостерігали швидку трансформацію багатьох бізнес-моделей, як, наприклад, зі стаціонарних продажів на доставку товарів до покупця. Низка комплексних тактичних рішень і цільових акцій на користь наших клієнтів привели банк до особливо важливої для минулого року перемоги — ПУМБ визнано кращим банком-антивірус. Кризові ситуації, як у житті, так і в бізнесі, зривають маски. Нам вдалося вкотре довести ринку, що ПУМБ — це сильний і надійний банк, а нашим клієнтам — що в найскладніших ситуаціях вони можуть на нас розраховувати.
Протягом усього 2020 р. ми надавали своїм клієнтам не тільки підтримку, але й пропонували рішення. Дуже вчасним навесні стало запровадження двох діджитал-інструментів: можливість підписання договорів за допомогою КЕП та дистанційне відкриття рахунку для підприємців. Цього березня банк запустив вже свій власний АЦСК (Акредитований центр сертифікації ключів). Це дасть змогу випускати нашим діючим клієнтам кваліфіковані електронні підписи з використанням технології хмарного зберігання.

— Як у цілому можете описати минулий рік для корпоративного напрямку ПУМБ? Чи відобразилась економічна криза на фінансових показниках?

— Незважаючи на всі змінні 2020 р., для банку він видався досить ефективним. На тлі ринкового зниження обсягів кредитування нам вдалося отримати позитивну динаміку і не тільки утримати наші фінансові показники на рівні минулорічних, але й за деякими напрямками навіть примножити їх. Чистий прибуток ПУМБ склав більше 2,6 млрд грн, з них близько 900 млн грн — заслуга корпоративного бізнесу банку. Приріст обсягів спостерігався як у сегменті малого бізнесу, так і за напрямком середніх і великих корпоративних клієнтів — сукупно він перевищив позначку у 2 млрд грн. Такий результат позначився і на кількості нових клієнтів банку: у 2020 р. нам стало довіряти на 11 тис. компаній більше.
Зараз ПУМБ є лідером на ринку факторингу, наша частка складає близько 50%. Банку вдалося збільшити портфель факторингу на цілих 10%, і це на ринку, який торік впав на 8%. Це саме можна сказати і про значне просування на ринку документарних операцій. За статистикою Національного банку України, ПУМБ збільшив свій портфель банківських гарантій до 3,3 млрд грн, посідаю­чи тепер четверте місце серед банків за обсягом документарних операцій. 

— За підсумками року кредитний портфель сегменту малого бізнесу ПУМБ досяг 4 млрд грн, збільшившись за рік на 43%.  Внаслідок чого відбулося зростання? 

— Основним акселератором з точки зору приросту портфеля малого бізнесу 2020 р. стала програма “Доступні кредити 5-7-9%”. Спочатку цей продукт мав на меті розвиток підприємництва, створення нових робочих місць, але із введенням локдауну швидко набув іншого характеру, трансформувавшись у програму по збереженню існуючого бізнесу. Я можу сказати, що головним досягненням та антикризовою відповіддю минулорічним обставинам стало впровадження рефінансування поточних бізнес-кредитів під 0%. Ми стали одним із перших її учасників і пишаємось результатами: на сьогодні на підтримку бізнесу банк видав 3 млрд грн кредитних коштів.
“5-7-9%” фактично нівелює цінову конкуренцію між банками і змушує змагатись у якості сервісу, швидкості ухвалення рішень та прийнятті кредитного ризику. Результат минулого року став можливим також і через оптимізацію та прискорення наших внутрішніх процесів, у яких ми дійсно далеко просунулись. Наразі ПУМБ точно є одним із лідерів у гнучкості в оцінці кредитних ризиків. Навіть за програмою “5-7-9%” відповідь щодо кредитування ми надаємо у термін до семи днів. 
За нашими прогнозами, турбулентність як для наших клієнтів, так і для банків, залишиться позаду. Тому зростання попиту очікуємо не тільки на рефінансування кредитів, а й на придбання техніки, обладнання, транспорту та поповнення обігового капіталу. 

— Який попит на кредити за програмою “5-7-9%” серед клієнтів ПУМБ? Як оцінюєте її перспективи?

— Попит на участь у програмі зростає досить динамічно. 2020-го три з чотирьох кредитів за програмою клієнти брали на рефінансування поточних кредитів, що компенсувались з боку профільного фонду в повному обсязі щодо відсотків. Це близько 75% у структурі видач. Але й інші потреби також задовольнялись: кредити видавались на фінансування оборотних коштів під 3% і фінансування інвестиційних проєктів під 5%, 7% або 9%.
Цього року програма отримала не лише продовження, але і певну лібералізацію та розширення потенційної клієнтської бази. Обсяг річної виручки бізнесу, який тепер може отримати фінансування за програмою “5-7-9%”, було збільшено до €20 млн. Це свідчить про її масштабування та розширення доступу до дешевшого кредитного ресурсу не тільки представників малого, але й середнього бізнесу. 

— Які стратегічні напрямки розвитку ПУМБ обрав для себе на 2021 р. з точки зору обслуговування бізнесу? Яким проєктам  надаватиметься пріоритет?

— Щороку ми проводимо для себе аналіз ринку і таким чином визначаємо ініціативи та стратегічні проєкти, які надалі плануємо розвивати. До таких напрямків цього року увійшов лізинг для малого бізнесу. Взагалі лізингу у нашому банку вже більше трьох років, але основною його аудиторією завжди були великі та середні корпоративні клієнти. Для малих підприємств потрібен окремий швидкий технологічний продукт, і зараз ми активно інвестуємо у його створення, щоб у середині року вийти з ним на ринок. Для підприємців це своєрідна альтернатива кредитуванню, у порівнянні з яким лізинг має достатньо переваг. Одна з них — відсутність застави.
Наступним абсолютно новим для банку напрямком стане мікрофінансування клієнтів, річний оборот яких не перебільшує 15 млн грн. Це буде швидке беззаставне онлайн-кредитування. Рішення, яке дозволить надавати кредити мікропідприємствам та підприємцям. Наразі у цьому напрямку ми не бачимо особливої конкуренції, адже з мікроклієнтами працюють буквально три банки на ринку.
Малий бізнес дійсно є для нас стратегічним сегментом з точки зору розвитку та інвестицій, але ПУМБ історично продовжує лишатись і одним із лідерів в обслуговуванні великих корпоративних клієнтів. Банк активно розвиває і диверсифікує свою бізнес-модель, що робить її більш стійкою та гнучкою до економічних коливань. 

“Ми стали одним з перших учасників програми “5-7-9%”. На сьогодні на підтримку бізнесу банк видав 3 млрд грн кредитних коштів”

— Що нового ПУМБ запропонує бізнесу з точки зору сервісів? Які напрямки активно розвиваються у банку?

— Усі останні роки ми активно працюємо над вдосконаленням наших дистанційних продуктів та сервісів, тому і цей рік не стане винятком. ПУМБ впевнено прямує до мінімізації фізичних контактів та паперових документів, аби задля комфорту клієнтів надавати їм доступ до основного пулу продуктів і сервісів через онлайн-канали. 
На бізнес-клієнтів чекатимуть нові функції в інтернет-банкінгу “ПУМБ Digital Business” (у минулому — “ПУМБ online для підприємців”), а також поява нового продукту вже до кінця поточного року — мобільного додатку для Android та iOS. Плануємо не перенавантажувати мобільну версію та орієнтуватись лише на найнеобхідніше для клієнтів. 
Протягом усього процесу створення нашої digital-платформи ми знаходимося у постійному контакті з клієнтами, аналізуємо їхні потреби, отримуємо зворотний зв’язок на всіх етапах розробки. Впевнений, саме цей досвід дозволить нам зробити максимально клієнтоорієнтований продукт і у вигляді мобільного додатку.
Серед іншого, ми фіксуємо зростання попиту на валютні інструменти серед клієнтів, які співпрацюють із зовнішніми контрагентами. Тому важливо, аби і їхні потреби задовольнялися банком на найвищому рівні. Ми вже пропонуємо чимало: висококваліфіковані консультації з питань ЗЕД та погодження курсу покупки/продажу валюти онлайн за прийнятним для клієнта курсом за допомогою сервісу “Валютні торги”, затвердження нових валютних контрактів протягом трьох годин. Продовжимо й надалі зміцнюватись та розвиватись у цьому напрямку.

News

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - Bank FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback