Мобільний додаток
перейти перейти
News

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Українці активніше розраховуються картами навесні
04 October 2012
Отримати на e-mail {title} - Bank FUIB

За підсумками весняних місяців 2012 року обсяг безготівкових операцій з використанням платіжних карт приватних осіб, емітованих ПУМБ та 36 банками-партнерами, які обслуговуються в Процесинговому центрі ПУМБ, виріс на 67% до 945 млн грн, а кількість операцій збільшилася практично в 2 рази, перевищивши 3 млн. операцій*. При цьому їх частка в загальному обсязі операцій зросла до 6,8% (на 01.01.12 − 5,3%), збільшившись на 67% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Якщо розглядати географію безготівкових платежів, то 59% припадає на платежі на території України і 41% − поза територією України.

Обсяг безготівкових платежів на території України, грн.

Навесні цього року ми спостерігали більш ніж дворазовий приріст платежів на території України в продуктових магазинах, АЗС та аптеках у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У березні було здійснено 41% всіх весняних платежів за косметичні товари та 44% всіх весняних покупок ювелірних виробів. Більшість розрахунків за залізничні та авіаквитки відбувались у квітні (42% та 43% відповідно), а 41% платежів за туристичні послуги було зроблено в травні. Також в травні було здійснено 40% всіх весняних платежів за товари для будівництва та ремонту.

Структура безготівкових платежів на території Україні у березні-травні 2012 р., %

Близько 60% всього обсягу безготівкових операцій на території України здійснюється в продуктових супермаркетах і магазинах одягу та взуття, що обумовлено високою питомою вагою цих статей у витратах середнього українця. Ми також бачимо, що дольовий розподіл статей платежів прямо пропорційний поширенню POS-терміналів у точках продажів відповідних товарів і послуг.

Структура безготівкових платежів за межами території України у березні-травні 2012 р., %

Перебуваючи за кордоном, українці воліють розплачуватися карткою за товари та послуги, при цьому структура платежів суттєво відрізняється від платежів усередині Україні (79% від всіх операцій по карті − безготівкові операції; решта − зняття готівки). Це пов'язано із зручністю користування платіжною карткою як засобом платежу (широким поширенням POS-терміналів за кордоном, економією на витратах на зняття готівки в закордонних банкоматах та відсутністю необхідності проводити обмін валют при оплаті картою). Витрати на покупку продуктів харчування в зарубіжних поїздках наших співвітчизників мінімальні, найбільший обсяг безготівкових покупок припадає на одяг та взуття, а також платежі за послуги готелів. Послуги автопрокату більш затребувані за кордоном ніж в Україні, про що свідчить у 20 разів більша кількість операцій по даному виду послуг.

У загальному обсязі безготівкових платежів частка платежів за товари та послуги в українських онлайн магазинах склала 14%, а в зарубіжних − 41%. В цілому цієї весни кількість операцій в Інтернет зросла на 87% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а кількість операцій склало більше 530 тис. на суму близько 80 млн грн.

Структура безготівкових платежів в українських онлайн магазинах в період березень-травень 2012 р., %

Цілком очікувано однією з найбільш популярних статей витрат в Інтернеті є оплата телеком послуг та бронювання авіаквитків. У порівнянні з весняним сезоном 2011 року, в поточному році кількість операцій з оплати телеком послуг зросла на 78%, а кількість операцій з бронювання авіаквитків зросла більш ніж у 3 рази. У той же час середня сума операції знизилася і становить близько 50 грн за телеком послуги (75 грн навесні 2011 року) і 2634 грн за авіаквиток (2808 грн навесні 2011 року). Варто відзначити також 4х кратне зростання онлайн розрахунків за залізничні квитки.



*18 вересня 2006 р. ПАТ «Перший Український Міжнародний Банк» (ПУМБ) і його банки-партнери вивели на ринок спільний бренд «Радіус». На 1 червня 2012 р. всеукраїнська об'єднана мережа «Радіус» об'єднує 36 банків-партнерів та 2252 банкомати по всій території Україні, які обслуговуються Процесинговим центром ПУМБ. Проаналізовано дані по операціях понад 1,5 млн. активних карт МПС Visa International та MasterCard Worldwide, що обслуговуються Процесинговим центром ПУМБ.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - Bank FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок